10.2 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialArhiepiscopia Tomisului trebuie sa predea astazi masinile de lux

Arhiepiscopia Tomisului trebuie sa predea astazi masinile de lux

Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice, Silvia Mihai, a convocat ieri o conferinta de presa, pentru a aduce lamuriri in legatura cu sechestrul pus asupra bunurilor Arhiepiscopiei Tomisului. Cu cateva zile in urma, intr-un comunicat de presa al Arhiepiscopiei scria, cu litere ingrosate, ca institutia „nu se afla sub sechestru asigurator”, afirmatie demontata cu date exacte de seful DGFP. Ca orice contribuabil, Arhiepiscopia trebuie sa-si plateasca taxele si impozitele pe salarii. Mai mult, spune Silvia Mihai, aceasta trebuie sa fie chiar un exemplu pentru enoriasi. Lucrul acesta, din pacate, nu se intampla.
Prin OMFP 103/2005 s-a cerut ca toate unitatile subordonate Ministerului Finantelor sa intensifice masurile de recuperare a creantelor bugetare detinute de stat asupra marilor debitori. Concret, si in judetul Constanta s-au demarat masurile de executare silita prevazute de Codul de Procedura Fiscala pentru contribuabilii cu datorii mai mari de 5 miliarde de lei vechi.
„In urma acestei actiuni a fost identificata ca mare debitor la bugetul de stat Arhiepiscopia Tomisului, cu un debit la data de 10 iunie 2005 in suma de peste 11 miliarde ROL, suma pentru care a fost demarata si procedura de executare silita”, spune Silvia Mihai. Din aceasta suma, 794 milioane erau datorate bugetului de stat, ca impozit pe veniturile din salarii, 3,48 miliarde lei erau datorati CASS, 954 milioane – fondului de somaj si 6,14 miliarde – datorie restanta catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate. Prin decizia 5568, se solicita instituirea masurilor asiguratorii prevazute de lege.
Mai grav este, spun reprezentantii DGFP, ca datoriile provin din 2003 si, fiind vorba despre impozite cu retinere la sursa, neplata lor in cel mult 30 de zile de la scadenta constituie infractiune, conform Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Patru controale fara rezultat

Inspectorii din cadrul Administratiei Financiare Publice a municipiului Constanta, unde sunt inregistrate platile si datoriile Arhiepiscopiei, s-au deplasat la sediul acesteia de patru ori (10 iunie, 13 iunie, 15 iulie, 2 august). De fiecare data, spun ei, reprezentantii Arhiepiscopiei au refuzat sa puna la dispozitie documentele necesare indeplinirii procedurii legale a masurilor asiguratorii, prevazute de lege. Fetele bisericesti si contabilii care ii reprezinta si-au luat angajamentul, in cadrul intalnirilor cu conducerea Finantelor, ca vor plati datoria pana pe 31 iulie 2005. In decurs de doua luni insa, Arhiepiscopia a achitat numai 1,13 miliarde lei, din care 880 milioane reprezinta obligatii curente, rezultand o diminuare a sumei cu 250 milioane lei. „Incepand cu ianuarie 2003, s-a achitat la bugetul de stat numai o treime din obligatiile constituite, rezultand si datoria actuala”, spune Silvia Mihai. In 2003, de exemplu, din suma totala datorata de 5,19 miliarde lei s-au achitat numai 750 milioane.

Passat-urile, trase pe dreapta

La ultimul control, din 14 iulie 2005, raportul de inspectie fiscala a individualizat sume restante la stat in cuantum total de 8,997 miliarde lei. Pe 18 august a fost instituit sechestru asupra a 13 autoturisme ale Arhiepiscopiei, in valoare totala de 1,08 miliarde lei. Cum suma nu acopera nici pe departe datoriile, directorul executiv al DGFP spune ca se va institui sechestru si asupra bunurilor imobile ale Arhiepiscopiei. „Nu vom pune insa niciodata sechestru asupra Catedralei sau asupra Palatului arhiepiscopal. Nu cred insa ca fara Passat-uri Arhiepiscopia nu isi poate duce la bun sfarsit misiunea”, spune Silvia Mihai.

Biletele la ordin

Desi ambele parti au purtat discutii civilizate si au incercat sa gaseasca o cale de compromis, „solutiile” financiare ale Arhiepiscopiei nu au putut fi acceptate de DGFP. Una dintre acestea se referea la plata datoriei prin bilete de ordin, lucru neacceptat de catre conducerea Finantelor din doua motive. In primul rand, biletele la ordin erau pe numele parohiei, nu Arhiepiscopiei. In al doilea rand, biletele la ordin inseamna incasarea sumelor in 10-12 luni. „Acest lucru inseamna practic o esalonare la plata, lucru imposibil”, spune Silvia Mihai. Aceasta a propus si solutii pentru a iesi din criza: contractarea unui credit bancar, cu ajutorul caruia sa se plateasca datoriile. Economistii Arhiepiscopiei au incercat la doua mari banci comerciale, dar nu au reusit sa contracteze nici un credit.

Dura lex…

„Asa cum enoriasii isi platesc impozitele, asa si Arhiepiscopia are aceasta obligatie. Mai mult, ea ar trebui sa fie un exemplu in acest sens”, explica Silvia Mihai actiunile din ultimul timp. Curios este ca impozitele si taxele pe salarii au fost retinute, cu toate ca nu au fost platite! Angajatii Arhiepiscopiei nu beneficiaza de ingrijire medicala daca se imbolnavesc, nu mai au vechime in munca sau dreptul la somaj.

Nu au semnat

Reprezentantii Arhiepiscopiei nu recunosc sechestrul si au depus chiar o contestatie la procesul-verbal. „Este de fapt un fel de contestatie, pentru ca nu indeplineste conditiile prevazute de Codul de Procedura Fiscala”, afirma Silvia Mihai. Finantele s-au intalnit deseori insa cu astfel de refuzuri, care nu impiedica in nici un fel derularea sechestrului asiguratoriu. Arhiepiscopia are deja conturile blocate, iar astazi expira termenul de predare a autoturismelor. Acestea nu mai au voie sa circule in trafic. Ceea ce se intampla, spun reprezentantii Finantelor, este foarte grav, atat financiar, cat si moral. Faptul ca reprezentantii bisericii nu isi platesc datoriile catre stat creeaza un precedent periculos pentru un stat democrat. Faptul ca se incearca asmutirea opiniei publice impotriva Finantelor, care nu fac altceva decat sa aplice legea, este si mai periculos.

Cele mai citite

Rafila prezintă programul PSD pentru sănătate: Termene noi pentru spitalele regionale și promisiuni de investiții majore

La 10 ani de la tragedia Colectiv, PSD promite primul centru pentru mari arși și fixează noi termene pentru spitalele regionale Ministrul Alexandru Rafila a...

Neymar, aproape de plecarea de la Al Hilal! Clubul saudit ar vrea să îl aducă pe Cristiano Ronaldo

Neymar, recent revenit după o accidentare gravă, ar putea fi pus pe lista de transferuri de către Al Hilal, iar saudiții ar încerca să-l...

VIDEO – Ianis Hagi, gol și assist pentru Rangers B!

Ianis Hagi a avut o prestație remarcabilă pentru echipa a doua a lui Rangers, reușind un gol și un assist în victoria clară, scor...
Ultima oră
Pe aceeași temă