Zeci de bucuresteni au fost escrocati de patru persoane care pretindeau ca lucreaza cu ANL si Primaria Sectorului 5 din Capitala si le ofereau case cu subventii.
Politistii bucuresteni au retinut trei persoane, iar a patra este cautata pentru cercetari, in cazul escrocarii cu 150.000 de euro a 29 de bucuresteni. Membrii gruparii aveau un plan foarte bine stabilit. Doi dintre ei, Mioara S. si Ionel C., pretindeau ca lucreaza la o agentie imobiliara din Bucuresti si ofereau potentialilor clienti apartamente din fondul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) cu subventii de la Primaria Sectorului 5. Potrivit politistilor, ei indicau o valoare a apartamentelor de 60.000 de euro, profitand de lansarea recenta a programului "Prima Casa", unde se stipuleaza aceleasi sume. Dupa ce racolau clientii, ei incheiau antecontracte de vanzare-cumparare in alb, solicitandu-le in avans sume cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei.
Pentru a da cat mai multa veridicitate faptelor, ceilalti doi membri ai gruparii, Smaranda C. si Gabriel N., participau intamplator la discutiile cu clientii, prezentandu-se, in fals, ca reprezentanti ai Primariei Sectorului 5 din Bucuresti, de unde urmau sa vina subventiile. Falsii agenti imobiliari le prezentau clientilor pliante cu apartamente situate in pozitii centrale si chiar ii conduceau la vizionarea acestora.
Incepand cu data de 20 iulie 2009, in cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor-Politia Sectorului 5- s-au inregistrat mai multe plangeri ale unor bucuresteni, care reclamau faptul ca au fost inselati de reprezentantii unei societati comerciale. Astfel, a fost declansata o actiune pentru verificarea acestor reclamatii, timp in care au fost depuse 29 de reclamatii ale unor persoane vatamate. "Mai sunt inca 13 persoane identificate de noi care ar fi fost escrocate, dar care inca nu au depus plangere. Ei pot veni oricand la Politie sa sesizeze aceste aspecte", a declarat comisarul Christian Ciocan, purtator de cuvant al Politiei Capitalei.
Cei in cauza au fost depistati in urma perchezitiilor la domiciliu, din locuintele respective fiind ridicate zeci de documente falsificate cu antetul diverselor institutii ale statului, precum si o serie de bunuri achizitionate din banii obtinuti fraudulos (echipamente IT si electronice si un autoturism de lux). Prejudiciul a fost recuperat in proportie de 35% prin indisponibilizarea bunurilor gasite.
Ionel. C., Smaranda C. si Gabriel N. au fost retinuti, urmand a fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile, iar pentru Mioara S. Politia va cere arestarea in lipsa, deoarece aceasta se sustrage urmaririi penale. Pana in momentul de fata, Politia nu suspecteaza nici o implicare din partea unor angajati ai ANL sau ai Primariei Sectorului 5.