Emisia de praf a combinatului s-a ridicat în anul 2010 la 1.448 tone, aproximativ patru tone de praf pe zi, în descreştere faţă de 2007.
Emisiile de praf sunt în scădere. Astfel, dacă în 2007 combinatul siderurgic a trimis în atmosferă 5.510 tone de praf, în 2010 au fost emise 1.438 tone, cu 74 la sută mai puţin, ceea ce înseamnă că anul trecut compania a degajat nu mai puţin de patru tone de praf în fiecare zi.
Comunităţile cele mai afectate de emisiile de praf sunt localităţile din preajma combinatului şi municipiul Galaţi. Cea mai afectată este localitatea Movileni, unde concentraţia de praf a fost de 22,89 unităţi, urmată de municipiul Galaţi, cu 11,76 unităţi, comuna Smârdan, cu 10,04 unităţi şi comuna Şendreni, cu 8,01 unităţi, în condiţiile în care limita maximă admisă în România este de 50 de unităţi.
Directorul pentru proiecte speciale al companiei siderurgice, Aurelian Mocanu, a declarat că ArcelorMittal are în derulare până în 2014 un program de reducere cu cel puţin 40% a nivelului concentraţiei de praf, pentru care a fost alocată, deocamdată, suma de zece milioane euro în vederea îmbunătăţirii şi modernizării instalaţiilor de desprăfuire.
„Se va continua realizarea de carcasări (izolări ale utilajelor care produc praf), umectări ale materiei prime, desprăfuiri şi îmbunătăţiri ale sistemelor de monitorizare a emisiilor în aer. Se vor realiza în continuare umectări ale stivelor din Depozitul de Materii Prime şi modernizări ale filtrelor din zona Aglomerare. Acolo vom monta instalaţii de reducere a emisiilor la electrofiltrele de desprăfuire şi dispozitive de monitorizare online a emisiilor la coşuri”, a afirmat Aurelian Mocanu.
Aceste măsuri vor fi completate cu plantări de arbori pe platforma siderurgică, dar şi cu programul „Un milion de copaci în afara combinatului”.
De asemenea, ArcelorMittal Galaţi trebuie să decontamineze solul acolo unde au existat spaţii de producţie şi să îmbunătăţească siguranţa în exploatare a iazurilor tehnogice Mălina Nord şi Mălina Sud de lângă Halda de Zgură, dar şi calitatea apei deversate în râul Siret.
Angajament pentru reducerea poluării
„Angajamentul nostru faţă de comunitate este acela de a reduce poluarea. Vrem ca, pe tona de produs, să diminuăm impactul asupra mediului”, a declarat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Thierry Le Gall.
ArcelorMittal are în derulare până în 2014 un program de reducere cu cel puţin 40% a nivelului concentraţiei de praf.