12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialArcelor Mittal renuntaArcelor Mittal renunta la fabrica de var din Hunedoara

Arcelor Mittal renuntaArcelor Mittal renunta la fabrica de var din Hunedoara

Conducerea societatii a decis sa renunte la fabrica de var, din cauza ca nu poate obtine avizele de mediu

Agentia de Protectie a Mediului Hunedoara a interzis societatii Arcelor Mittal sa mai desfasoare activitate la fabrica de var din Zlasti – Hunedoara, pentru ca aceasta polueaza grav mediul inconjurator.  Reprezentantii societatii indiene nu au indeplinit obligatiile de protectie a mediului impuse in programul de conformare, astfel ca au anuntat sistarea activitatii si intentia de a instraina societatea.
Surse oficiale din interiorul societatii spun ca poluarea masiva a aparut in 2002, ca urmare a schimbarii destinatiei liniei tehnologice, in conditiile in care cuptoarele erau proiectate pentru dolomita si nicidecum pentru var.
Populatia din zona a inaintat forurilor competente numeroase reclamatii legate de poluare, care se simtea chiar si in municipiul Hunedoara. Problemele de poluare sunt recunoscute la nivel oficial. Autorizatia integrata de mediu, eliberata de APM odata cu planul de actiuni, a expirat la finele anului trecut, iar Arcelor Mittal nu a reusit sa respecte programul de conformare impus pentru a obtine avizul de mediu.
Societatea ar fi trebuit sa investeasca, din resurse proprii, circa 250.000 de euro pentru eliminarea poluarii solului si a apelor subterane, pentru descarcarea apelor uzate, reducerea emisiilor atmosferice, precum si a cantitatii de deseuri, prin gasirea unor metode de valorificare a acestora. Ultimul termen prevazut pentru implementarea acestor masuri a expirat la 31 octombrie, iar Arcelor Mittal a decis sa vanda fabrica. "Activitatea a fost sistata, iar cei de la Arcelor Mittal ne-au anuntat ca vor sa vanda fabrica. Daca nu sistau ei activitatea, oricum nu ar mai fi putut functiona. Cumparatorul va prelua si obligatiile de mediu", a declarat Lucia Costinas, sefa Garzii de Mediu Hunedoara.
Fabrica de var de la Zlasti ar urma sa fie achizitionata de Simcor Grup, care in aceste zile poarta negocieri cu proprietarul societatii. Potrivit informatiilor noastre, cei la Simcor Grup ar urma sa preia si cei 50 de angajati ai fabricii.

Fabrica de var de la Zlasti, aflata la ora actuala in proprietatea Arcelor Mittal, a fost data in folosinta in anii ’60 si functioneaza cu tehnologia de la acea data. Doar filtrele sunt ceva mai noi, adica din anii ’73 – ’74. Initial, aici era prelucrata dolomita, dar odata cu inchiderea fluxului primar, in anii 2001 – 2002, cuptoarele existente au inceput sa fie utilizate la productia de var.
Potrivit unor surse din cadrul fabricii, atunci a inceput si poluarea.

Cele mai citite

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă