Cu o saptamana in urma, piata Rasdaq a urcat la nivel de lichiditate si capitalizare ca urmare a stimularii pietelor externe si, implicit, a cresterii preturilor actiunilor la cateva companii importante.
Dintre acestea am remarcat compania Armax Gaz din Medias (ARAX) care pe 3 martie va propune actionarilor rascumpararea unui pachet de 60,4 milioane actiuni, reprezentand 10% din capital, pentru a le distribui celor 407 angajati. Acest lucru pare mai degraba un imprumut de la actionari pentru a reduce free floatul actual de la 62% la 52%. Pretul propus pentru achizitionarea actiunilor este cuprins intre 0,1 si 1,5 lei, adica de minimum 6,04 mil. lei si maximum 90,6 mil. lei, cand in piata acesta a inchis (31.01.2008) la 0,2430 lei, in scadere cu 3,57% fata de ieri si cu 61% sub pretul matematic de ajustare exMCS din 4 iulie 2007. Desigur, principalul castigator va fi tot Mircea Vescan (fost director general la Condmag Brasov), prin calitatea sa dubla de administrator unic (detine 37,64% actiuni) si director general, si mai putin cei 407 angajati actuali, care probabil vor fi obligati sa nu-si vanda actiunile o perioada. Pentru ARAX (unul dintre leaderii in domeniul industriei gazelor), masura ANRG de a majora pretul la gazul metan cu 8,5% incepand cu data de 1 februarie poate fi un lucru pozitiv, mai ales dupa ce, in ultimul trimestru al anului 2007, pretul a ramas nemodificat la 470$/1000 mc. Tot in acest an ARAX a achizitionat, pe 16 ianuarie, pachetul majoritar (52%) de la S.C. Gazproiect Brasov la valoarea de 2,34 mil. lei, marcand astfel tendinta sa de dezvoltare, cu toate ca activitatea este influentata de cursul leu/euro, aflat in revenire dupa o puternica depreciere. In aceste conditii, viitorul emitentului pe termen mediu este asigurat pe baza propriilor rezultate (Q3/Q2): 12,48% profit brut (5 mil. lei/4,38 mil. lei); 1197,01% – indicatorul lichiditatii curente; 0,1 – indicatorul gradului de indatorare. Estimari 2007: 17,8% marja EBIT; 15% marja neta; 34 P/E; 4,2 P/S. Profitabilitatea a crescut si prin facturarea comenzilor de la sfarsitul anului. Nu trebuie neglijat nici faptul ca in conditiile actuale exista factori interni puternici, care favorizeaza perpetuarea unei spirale a cresterii preturilor si salariilor, care va influenta mult inflatia si deficitele Romaniei cu efecte majore nedorite in evolutia pietei de capital. In acelasi timp, BNR "se va bate in 2008" pentru atingerea tintei de inflatie, fiind dispusa la aplicarea unor masuri dure si solicitand sprijinul neconditionat al Guvernului. Mugur Isarescu considera ca moneda nationala se afla intr-un proces de revenire dupa ce asta-vara leul se aprecia "aberant", guvernatorul declarand ca, in prezent, pentru temperarea deprecierii leului, BNR foloseste aceleasi instrumente, dar in sens invers.
Posibila revenire cu ocazia raportarilor anuale preliminate
Deoarece ne intereseaza evolutia actiunii ARAX pe un termen mediu si mai ales lung, in conditiile actuale am ales pentru analiza tehnica graficul saptamanal pe ultimii doi ani si vom folosi indicatorii clasici MACD si RSI, combinati cu nivelurile Fibonacci, precum si cu nivelurile de suport/rezistenta ale punctului de pivot. Dupa o evolutie puternic ascendenta a pretului, care a durat circa 15 luni/60 saptamani (de la 0,0366 la maximul istoric 0,7150 lei – preturi ajustate istoric, adica o crestere de 18.535,5%), a urmat o corectie secundara serioasa de 6 luni/24 saptamani, in care ne aflam si acum. Ultima scadere s-a accentuat si din cauza inrautatirii perspectivei ratingului de risc (Fitch, de la stabil la negativ, a doua dupa cea venita de la Standard&Poor’s). Deprecierea saptamanii curente pare sa se fi oprit (trendul s-a retras spre interiorul benzii bollinger), insa minimul atins saptamana trecuta, de 0,2010 lei, are toate sansele sa fie testat din nou. Acest prag va deveni un puternic suport, de unde pretul se va intoarce o perioada. Dar, pe un fond agravat la nivel international, cu efecte si pe bursa autohtona, e posibila o strapungere a acestui suport, care corespunde cu nivelul de 76,4% al lui Fibonacci. Pragul urmator S1/1,650 lei poate deveni o noua tinta, ce va fi apreciata foarte mult de catre investitori, si s-ar putea remarca prin cresterea lichiditatii actiunii. Atingerea tintei poate aduce pe termen mediu un profit de 100%. Tendinta de continuare a scaderii pretului la ARAX este confirmata de semnalele MACD prin pozitionarea sa sub linia mediei mobile in zona neutra, realizata concomitent cu scaderea semnificativa a lichiditatii. La toate acestea se adauga pozitia RSI, aflat si el in coborare, fara a indica clar ca ar urma imediat o schimbare de directie. Pe termen scurt, reactiile la raportarile anuale preliminate bune ar putea crea o revenire semnificativa a pretului si ascensiunea acestuia va fi pana la primul prag de rezistenta mai puternic de 0,3500 lei.