-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialArabia Saudită și Libanul, în stare de război. Cetățenii saudiți și kuweitieni,...

Arabia Saudită și Libanul, în stare de război. Cetățenii saudiți și kuweitieni, avertizați să părăsească urgent Libanul. Emmanuel Macron, în vizită neanunțată la Riad

Arabia Saudită şi Kuwaitul și-au somat cetăţeni să părăsească urgent Libanul, „din cauza condițiilor în desfășurare”, în contextul în care Arabia Saudită și Libanul și-au declarat război.

Arabia Saudită a anunţat în urmă cu câteva zile că Libanul i-a declarat război, prin atacul asupra aeroportului din Riad cu rachetă balistică, pornit de la rebelii Huti din Yemen, susținuți militar de organizaţia şiită libaneză Hezbollah și de Iran. La rândul său, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că Arabia Saudită a declarat război Libanului, după ce „l-a forțat pe premierul Saad al-Hariri să demisioneze și-l ține ostatic”. Saad al-Hariri a demisionat în timp ce se afla într-o vizită la Riyad, printr-un mesaj televizat.

   Franța cere „libertate de mișcare” pentru Saad al-Hariri

Nasrallah a subliniat că demisia lui Hariri a fost „o intervenţie saudită fără precedent” în politica internă a Libanului şi i-a cerut premierului demisionar să se întoarcă în ţară, argumentând că demiterea Guvernului nu a avut loc.

Totodată, Nasrallah a atras atenția Israelului că nu vrea un război, dar nici nu îi este frică, acuzând statul evreu că lucrează cu Arabia Saudită pentru „învrăjbirea fraților”. El i-a cerut premierului israelian, Benjamin Netanyahu, să nu exploateze criza politică actuală din Liban.

Președintele francez, Emmanuel Macron, aflat într-o vizită în Emiratele Arabe Unite, s-a deplasat la Riad pentru o întrevedere cu prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman. Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat, după ce și-a trimis ambasadorul la Riad să-l viziteze pe Hariri, că dorește ca acesta „să aibă libertate deplină de mișcare și să-și exercite rolul esențial în Liban”.

   Saudiții au bombardat Ministerul Apărării din Sanaa

Coaliția condusă de Arabia Saudită a efectuat vineri seară două raiduri aeriene asupra clădirii Ministerului Apărării la Sanaa, capitala Yemenului, controlată de rebeli. După aceste lovituri, avioanele au continuat să survoleze Sanaa. Arabia Saudită a intervenit în Yemen cu începere din 2015, după ce a fost semnalată prezența iraniană, în sprijinul masiv pentru rebelii Huti. Luni, coaliția condusă de Riad a întărit blocada aeriană, terestră și maritimă împotriva Yemenului, lăsând liber doar portul Aden, după apelul ONU pentru a se evita o gravă criză umanitară.

Rebelii Huti au amenințat că vor lovi porturile, aeroporturile, posturile de frontieră și instalațiile vitale ale Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite ca ripostă la noile sancțiuni, ceea ce a transmis și Teheranul, pe căi diplomatice, prin Oman.

Conflictul s-a soldat cu peste 8.000 de morți și peste 58.000 de răniți, printre care numeroși civili, care sunt amenințați și de foamete.

Arabia Saudită și Israelul vor să împiedice extinderea influenței Iranului în regiune, de partea regimurilor criminale (Siria) și de partea rebelilor din Yemen, ceea ce destabilizează întreaga zonă. Libanul face parte din planul Iranului de a deschide un coridor către Mediterana, cu ajutorul milițiilor șiite pe care le sponsorizează, organizația teroristă Hezbollah având un rol esențial.

 

 

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă