Ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, a acuzat, luni, Arabia Saudită că a destabilizat piața globală a petrolului, prin majorarea producţiei cu 1,5 miliarde de barili pe zi, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
Rusia și Arabia Saudită produc fiecare peste 10 milioane de barili pe zi, iar producția mare a contribuit la un exces de petrol pe piața globală, împingând în jos prețul.
Cele două țări au pompat petrol la niveluri record în acest an, în încercarea de a obține și de a păstra cote de piață înainte ca Iranul să crească semnificativ exporturile în 2016, când analiștii anticipează că vor fi relaxate sancțiunile impuse țării din cauza programului nuclear, scrie Wall Street Journal.
În aproape fiecare zi din acest an, cantitatea de petrol disponibilă la nivel global a depășit cu peste 1 milion de barili cererea, potrivit publicației americane.
Citeşte şi: TVA de 20%. Cât vor costa benzina și motorina în 2016
Țițeiul Brent se tranzacționa luni la 37,58 dolari pe baril, în scădere cu 31 de cenți, în timp ce cotația petrolului pe piața americană se afla în scădere cu 47 de cenți, la 37,63 dolari pe baril.
Țările din OPEC au refuzat să scadă producția pentru a susține prețul în contextul intrării pe piață a petrolului produs din șisturi în SUA. Decizia OPEC a fost susținută în principal de Arabia Saudită și alte câteva state din zona Golfului Persic, în timp ce mai multe alte țări membre ale organizației nu-și permit să reducă producția întrucât depind de veniturile pe care aceasta le generează.
Prețul scăzut al petrolului a afectat puternic state precum Rusia, Venezuela și Nigeria, care depind de exporturile de petrol pentru o parte semnificativă a veniturilor bugetare, în timp ce țările bogate din Golf au apelat la rezervele financiare constituite în anii anteriori.