Scoția speră că ar putea rămâne în Uniunea Europană, în ciuda ieșirii Marii Britanii din UE. Totuși, atrag atenția specialiștii consultați de CNN, premierul Theresa May se va opune unei asemenea inițiative și, chiar dacă scoțienii ar vota pro-UE, ar trebui ca procesul de aderare să fie luat de la zero.
Recent, prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a anunțat că ar putea organiza un referendum între toamna anului 2018 și primăvara lui 2019, înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Sturgeon speră că Scoția ar putea face parte în continuare din Uniune, chiar dacă restul Marii Britanii pleacă.
”Sturgeon urmărește ca, prin organizarea unui referendum privind independența Scoției înainte de Brexit, Scoția să rămâne membră UE. Acest lucru ar da mari bătăi de cap Europei, din punct de vedere legal pentru Europa. În caz de secesiune, poziția UE este clară: o țară nou creată trebuie să inițieze procedurile de aderare de la zero”, a declarat Vincenzo Scarpetta, analist politic senior la think-thank–ul Europa Deschisă.
Pe de altă parte, Scoția nu va putea organiza referendumul dacă nu primește acordul Marii Britanii. ”Nu cred că Theresa May își va da acordul, astfel încât acest al doilea referendum să aibă loc înainte de încheierea negocierilor pentru Brexit și nici măcar până la următoarele alegeri generale din 2020”, a mai explicat Scarpetta, pentru CNN.
Ultimul referendum din Scoția a fost urmărit cu interes de întreaga Europă, dar nicăieri mai atent decât în provincia spaniolă Catalonia, unde aproape două milioane de persoane au votat, în 2014, într-un referendum simbolic, separarea de Spania. Acest act a sfidat decizia celei mai înalte instanțe din țară, care a arătat că este ilegal să votezi într-o chestiune care pune în pericol independența.
Atunci, prim-ministul spaniol Mariano Rajoy a avertizat că un referendum privind independența Scoției ar zgudui Europa din temelii. De asemenea, a mai spus că se va opune negocierilor referitoare la potențiala aderare a Scoției la UE. ,
”Sunt total împotrivă, tratatele sunt împotrivă și restul lumii la fel. Dacă Regatul Unit pleacă, pleacă și Scoția”, a punctat Rajoy.
Anunțul Nicolei Sturgeon vine într-un moment în care mișcările naționaliste din statele membre pun sub semnul întrebării viitorul UE.
”Uniunea se află deja într-un punct dificil. Nu există consens în privința modului în care ar trebui să arate Europa în viitor. Europa se confruntă deja cu criza migranților și cu cea privind zona euro. Apelul Scoției pentru independență nu face decât să tensioneze situația”, a conluzionat și Richard Whitman, expert la think-thank-ul Chatham House din Londra.
Și în Irlanda, partidul republican Sinn Fein solicită referendum pentru obţinerea independenţei Irlandei de Nord faţă de Marea Britanie și unirea cu Irlanda, din cauza Brexit. Organizarea ar trebui să fie „cât se poate de curând”, conform Michelle O'Neill, liderul filialei nord-irlandeze a Sinn Fein.