1.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialApusul epocii spatiale a Rusiei

Apusul epocii spatiale a Rusiei

Eşecul lansării în spaţiu a unei capsule ruseşti Soyuz este doar unul dintr-o serie de astfel de accidente jenante în industria spaţială rusească. Fără o altă posibilitate de a trimite oameni în spaţiu, viitorul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) este pus sub semnul întrebării, conform spiegel.de.

Accidentul de săptămâna trecută a zdruncinat încrederea opiniei publice internaţionale în tehnologia rusească al cărei rol este crucial pentru viitorul omului în spaţiu. Accidentul nu se putea petrece într-un moment mai nepotrivit. În iulie, NASA a renunţat la programul său Space Shuttle, trimiţând pentru ultima oară în spaţiu o navetă care a făcut istorie. Începând de atunci, Rusia a devenit singura ţară capabilă să trimită oameni în spaţiu cu ajutorul capsulelor Soyuz. Operaţiunile la Staţia Spaţială Internaţională au devenit imposibile fără capsula Soyuz, care a fost utilizată în forma actuală începând cu anul 1973 şi s-a transformat în cea mai sigură rachetă din toate timpurile.

„Ne îngrijorează foarte mult că o rachetă care a funcţionat atât de bine de-a lungul deceniilor nu a putut fi lansată”, a declarat pentru Spiegel Thomas Reiter, director al misiunilor spaţiale la Agenţia Spaţială Europeană.

Agenţia spaţială rusească Roscosmos a afirmat în repetate rânduri că-şi va îndeplini necondiţionat obligaţiile privind ISS. Însă directorul misiunilor spaţiale, Alexei Krasnov, a declarat, după eşecul de luni, că lansarea unei rachete Soyuz cu trei oameni la bord, planificată pentru 22 septembrie, va fi amânată până la începutul lui noiembrie. Moscova îşi doreşte întâi lansarea unei rachete fără oameni la bord pentru a evita eventualele complicaţii.

Întoarcerea a trei astronauţi de pe ISS programată pentru 8 septembrie a fost amânată cu o săptămână. De asemenea, ISS va fi abandonată temporar după ce ultimii trei astronauţi vor fi aduşi la sol la mijlocul lui noiembrie.

Eşecul unei agenţii

Problemele vechilor rachete Soyuz par să distrugă ambiţiile spaţiale ruseşti. Kremlinul a plănuit de multă vreme coordonarea unei misiuni de trimitere a unui om pe Marte. Experţii ruşi lucrează la o nouă propulsie nucleară şi plănuiesc construirea unei baze permanente pe Lună începând cu anul 2035. Însă ratările recente au zdruncinat încrederea în agenţia spaţială Roscosmos, care se confruntă cu un management defectuos şi cu o lipsă de calitate în controlul departamentelor.

Eşecul lansării rachetei Soyuz este doar unul dintre eşecurile Agenţiei Spaţiale ruseşi. O rachetă de tip Proton-M a căzut în mare deoarece, conform oficialilor Roscosmos, „un idiot a umplut prea mult rezervorul de combustibil”. De asemenea, cu puţin timp înaintea eşecului lansării rachetei Soyuz, Moscova a cerut ajutorul americanilor pentru a găsi satelitul de telecomunicaţii Express AM4, care a dispărut de pe orbită.

Industria spaţială rusească plăteşte acum preţul pentru eşecul reformelor din anii ‘90. În aceea perioadă, o întreagă generaţie de tineri experţi au plecat la muncă în străinătate sau au început să practice alte meserii mai bine plătite. Pe lângă aspectele umane, tehnologia care stă la baza construirii rachetelor ruseşti este depăşită.

Cele mai citite

Un candidat cotat la „și alții”, intră detașat în turul doi al prezidențialelor

Călin Georgescu a avut o carieră profesională prolifică, activând în domenii care au survolat de la agronomie și mediu, până la diplomație internațională Călin Georgescu,...

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă