Un număr de 177.435 de locuitori ai judeţului Galaţi nu au locuinţele racordate la reţelele de apă potabilă, majoritatea acestora, 172.178 locuind în mediul rural, iar restul de 5.257 în mediul urban. Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, din numărul total de 265.642 locuitori ai comunelor gălăţene sunt racordaţi la sistemele centralizate de alimentare cu apă un număr de 93.464 locuitori, ceea ce reprezintă 35,18% din total.
În întreg judeţul există un număr de 14.579 fântâni cu apă potabilă, dintre care 3.604 sunt amplasate în spaţiu public. Din numărul total de 271.250 locuitori din mediul urban, sunt racordaţi la sistemele centralizate de alimentare cu apă un număr de 265.993 de locuitori, ceea ce reprezintă un procent de 98,06%. Numai 58% din localităţile judeţului Galaţi au sisteme centralizate de furnizare a apei potabile, restul asigurând apa de băut din fântâni sau cişmele. În cifre absolute, din cele 65 de localităţi ale judeţului, numai 38 au sisteme centralizate de alimentare cu apă. Potrivit directorului DSP Galaţi, Valentin Boldea, în judeţul Galaţi există 81 de staţii de tratare a apei brute în vederea alimentării cu apă a localităţilor, din care şapte în mediul urban şi 74 în mediul rural. Din cele 81 de staţii de apă, doar 48, adică 60%, sunt corespunzătoare din punct de vedere al construcţiei, dotării şi al calităţii apei brute. Aceleaşi statistici mai indică şi faptul că alte 10 sisteme de alimentare cu apă nu dispun de sisteme automate de clorinare, dezinfecţia apei executându-se manual, cu clorură de var.
Cele zece sisteme se află în următoarele localităţi din nordul şi centrul judeţului: Bereşti-Meria, Frumuşiţa-Tămăoani, Folteşti, Vârlezi, Vârlezi-Crăieşti, Măstăcani, Nicoreşti-Piscu-Corbului, Buciumeni, Griviţa, Rediu.
Depăşiri de limite la conţinutul de fier şi amoniac
Alte 22 sisteme de alimentare cu apă au depăşiri la unii indicatori chimici, respectiv fier, amoniac, turbiditate, în raport cu limitele admise prin Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3.11.1998, privind calitatea apei destinate consumului uman, modificată prin Regulamentul (CE) al Parlamentului European şi al Consiliului 1882/2003, din 29.09.2003. Depăşiri la concentraţia de fier din apă sunt în localităţile Şiviţa, Frumuşiţa, Tămăoani, Costache Negri, Pechea, Munteni, Furcenii Noi, M. Kogălniceanu. Apă cu o concentraţie mare de fier şi amoniac este furnizată la Tuluceşti, Vameş, iar la Fârţăneşti, Viile, Băleni şi Fântânele, apa este tulbure şi are prea mult fier în ea. La cele două neajunsuri mai adăugaţi şi depăşiri la amoniac, în cazurile localităţilor Rediu, Cuca, Lieşti, Iveşti, Piscu, Nămoloasa, Independenţa şi Griviţa.