10 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialApetit pentru energie regenerabilă

Apetit pentru energie regenerabilă

 

Autorităţile iau în calcul mărirea fondurilor alocate pentru „Casa Verde”.

 Danemarca a preluat la 1 ianuarie preşedinţia Uniunii Europene şi una din măsurile pe care şi le-a propus pentru următoarele şase luni este crearea de locuri de muncă prin stimularea investiţiilor în energiile regenerabile. Cel puţin la acest capitol, ardelenii ar putea fi pe aceeaşi lungime de undă cu trendurile europene. În Transilvania, programul „Casa Verde” a avut un adevărat succes. Numărul dosarelor depuse l-a depăşit nu doar pe cele din 2010, dar şi sumele alocate fiecărui judeţ.

„Subvenţiile alocate de stat pentru sistemele ecologice de încălzire şi apă caldă sunt de maximum 6.000 de lei pentru panouri solare, respectiv centrale pe peleţi, şi maximum 8.000 de lei pentru pompe de căldură”, spun autorităţile.

580 de dosare la Cluj

Valoarea dosarelor depuse la Cluj până la termenul limită de predare, la jumătatea lunii iulie, pentru proiectul „Casa Verde”, a depăşit plafonul alocat judeţului. La Agenţia Regională de Protecţie a Mediului (ARPM) au fost depuse 580 de dosare, a căror valoare totală solicitată depăşeşte cu circa 400.000 de lei plafonul de trei milioane de lei fixat pentru judeţul Cluj. Consilierul ARMP Cluj, Mihaela Iancu, a declarat presei că circa 90% dintre dosare sunt pentru panouri solare, iar restul sunt pentru pompe de căldură şi centrale termice. Subvenţia pentru cei cu pompe de căldură este de câte 8.000 de lei, iar pentru cei cu panouri solare sau centrale termice de 6.000 de lei.

Şi în anul 2010 programul „Casa Verde” a avut success la Cluj. Atunci au fost depuse 554 de dosare, din care 433 au fost aprobate. De asemenea, panourile solare au fost alegerea făcută de cei mai mulţi dintr esolicitanţi, respectiv 430 de panouri solare. Suma totală a fondurilor a fost de 3,4 milioane de lei.

Cele mai multe solicitări, în Harghita

Hargitenii însă au depus însă cele mai multe solicitări din ţară. Judeţul ocupă primul loc la numărul de dosare depuse în cadrul Programului „Casa Verde”. Directorul executiv al Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Harghita, Bernard Zelma, a declarat că într-o singură lună au fost depuse 1.529 de dosare, faţă de 1.294 cât s-au înregistrat anul trecut, în aproximativ şase luni.

De altfel, fondurile repartizate judeţului Harghita, în funcţie de numărul de locuitori, au fost epuizate în prima zi de depunere a dosarelor, când ghişeele APM au fost luate cu asalt.

Potrivit sursei citate, 90 la sută dintre solicitări vizează amplasarea de panouri solare, iar restul sunt pentru centrale pe biomasă sau pompe de căldură. Directorul APM şi-a exprimat speranţa că judeţului Harghita îi vor fi alocate fonduri suplimentare, pentru a satisface cererile cetăţenilor. Ea a explicat că interesul mare al harghitenilor faţă de sistemele ecologice de încălzire are, în primul rând, o motivaţie financiară, ţinând cont că, în judeţ, iarna este lungă, iar factura la energie termică este foarte ridicată.

Bistriţenii preferă panourile solare

În Bistriţa un număr de 338 de oameni au depus dosare în cadrul programului „Casa Verde”, iar 273 au optat tot pentru panouri solare. Potrivit datelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, la prima sesiune de depunere de dosare, în 2010, solicitanţii au fost, în marea lor majoritate, din municipiul Bistriţa. În 2011, însă, au prins curaj şi locuitorii celorlalte localităţi şi chiar cei din mediul rural.

Pe lângă bistriţenii care doresc să-şi instaleze panouri solare, pe lista solicitanţilor se mai află 64 de persoane interesate de centrale termice pe peleţi, iar un solicitant doreşte să cumpere o pompă de căldură. Judeţului Bistriţa-Năsăud i-a fost alocată în acest an, pentru programul „Casa Verde”, suma de 1.437.468 lei, bani care permit finanţarea a doar 239 dintre solicitări.

Mai multe cereri decât bani în judeţul Mureş

Şi la Mureş cererile de finanţare depuse depăşesc banii disponibili, cu 800.000 de lei. APM Mureş a precizat că suma alocată judeţului Mureş pentru programul „Casa Verde” a fost de 2.679.082 de lei. „Au fost depuse 573 de dosare de finanţare cu o valoare 3.449.950 de lei”, a spus Dănuţ Ştefănescu, şeful APM Mureş. Acesta a mai precizat că în sesiunea din 2011 au fost mărite sumele de trei ori şi că în doar o lună şi  jumătate au fost depuse cereri cât în nouă luni din 2010. Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş a arătat că numărul mare de cereri de finanţare prin Programul „Casa Verde” se datorează faptului că oamenii au constatat că e bun.  Text Box:  

Arădenii mizează tot pe panouri solare

Arădenii au depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului, 508 dosare de finanţare prin Programul „Casa Verde”, cele peste 2,1 milioane de euro fiind şi aici epuizate. „Din cele 508 dosare depuse, 441 sunt pentru instalarea de panouri solare, 55 pentru centrale termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice şi 12 pentru instalarea unor pompe de căldură”, a declarat directorul executiv al APM Arad, Dana Dănoiu.

Cele mai citite

Dieta ideală pentru femeile peste 50 de ani: alimente esențiale pentru sănătatea ta

Te apropii de 50 de ani sau ai împlinit de curând această vârstă rotundă? Ca să nu capeți rotunjimi nedorite și să-ți menții...

2024, anul negru pentru producătorii de tractoare și utilaje agricole

România a ajuns să-și asigure necesarul de mașini și utilaje agricole preponderent din import, deși a fost un producător important de tractoare la nivel...

Informație neașteptată din Italia! Ion Țiriac și Dan Șucu, aproape de preluarea clubului de fotbal Genoa pentru o sumă impresionantă!

Italienii confirmă negocierile avansate dintre miliardarii români și actualii proprietari, 777 Partners, pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni. O știre neașteptată a atras atenția lumii...
Ultima oră
Pe aceeași temă