17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialApel către ţigani

Apel către ţigani

Romii (ţiganii) din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt îndemnaţi de proprii lideri să îşi declare etnia la recensământul populaţiei care va avea loc în luna octombrie. Liderii lor le transmit că „nu este nicio ruşine, nicio umilinţă şi nimeni nu va da nimic în plus” dacă se vor declara români sau de etnie maghiară.

Potrivit unui comunicat de presă trimis de preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, filiala Bistriţa-Năsăud, Emil Neia Lăcătuş, în judeţ, din partea acestei etnii au fost delegaţi 20 de recenzori. Aceştia se vor ocupa de recensământul populaţiei de etnie romă din municipiul Bistriţa, oraşele Beclean, Năsăud şi Sângeorz-Băi şi din comunele Budacu de Jos, Cetate, Tiha Bârgăului, Lechinţa, Silivaşu de Câmpie, Dumitriţa, Petru Rareş, Rodna, Teaca, Livezile, Şieu Măgheruş, Mărişel şi Zagra, unde comunităţile ţigăneşti sunt mai numeroase.

Câţi ţigani sunt în judeţ

„Ştiind cu ce probleme se confruntă romii în momentul când trebuie să-şi declare etnia, fac un apel către toată etnia noastră, către liderii din teritoriu. Spuneţi că sunteţi romi, nu este nici o ruşine, nu este nici o umilinţă! Nimeni nu vă va da nimic în plus dacă veţi spune că sunteţi de altă etnie sau că aparţineţi majorităţii. Fiţi romi!”, spune liderul Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud în comunicat.

La ultimul recensământ al populaţiei, în judeţul Bistriţa-Năsăud s-au declarat de etnie romă 11.920 de persoane, însă liderii acestei comunităţi susţin că numărul real depăşeşte 20.000 de persoane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă