» Piata imobiliara din Timisoara se va regla in urmatorii trei ani, cand vor fi date in folosinta blocurile la care se lucreaza acum
Specialistii din domeniul imobiliar din Timisoara spun ca anul acesta la moda sunt constructiile de blocuri noi. In ciuda preturilor relativ ridicate si comparabile cu cele ale caselor, de circa 1.200 de euro pe metru patrat, locuintele nou construite sunt din ce in ce mai cautate. "Practic, fiecare profita de orice bucata de teren pentru a construi un bloc cat de micut. Avand in vedere lipsa de locuinte pe piata, acestea au ajuns sa se vanda inainte de a fi terminate si aduc un profit bunicel investitorilor", explica managerul Agentiei Imobiliare Cartier-RHM Timisoara, Nicoleta Pop. S-a ajuns astfel in situatia in care un apartament de lux cu trei ca-mere, "la cheie", situat intr-un bloc dotat cu instalatii moderne, parcari/garaje si curte proprie sau chiar camere de supraveghere video, sa fie achizitionat cu preturi cuprinse intre 80 si 100 de mii de euro si chiar mai mult. Desi cu preturi similare se pot cumpara case mai vechi in diferite cartiere din zona periferica a Timisoarei, cei mai multi achizitori prefera totusi confortul apartamentelor din blocurile noi, mai observa specialistii imobiliari. si la apartamentele din imobilele monument-istoric preturile sunt in crestere. La ora actuala, o astfel de locuinta situata in centrul Timisoarei se tranzactioneaza cu circa 1.000 de euro/metru patrat. Cu toate acestea, cele mai tranzactionate proprietati raman apartamentele situate in blocurile vechi pentru simplul motiv ca acest tip de proprietati constituie inca oferta cea mai mare in acest moment. In opinia managerului SEDAKO Imobiliare Timisoara, Laura Buga, "abia peste trei ani, cand se preconizeaza livrarea masiva pe piata a proiectelor de blocuri noi, echilibrul se va modifica".
Pe de alta parte, preturile locuintelor se afla intr-o continua crestere atat cele ale apartamentelor situate in blocurile noi, cat si a celor din imobilele vechi. De pilda, un apartament cu doua camere se tranzactioneaza in medie cu 40-45 de mii de euro, fata de perioada similara a anului trecut cand o astfel de locuinta putea fi cumparata cu 10 % mai putin. O explozie a preturilor se poate observa si la terenurile pentru case. Specialistii imobiliari explica faptul ca, pe fondul dezechilibrului dintre cerere si oferta, pretul terenurilor pentru case a crescut chiar cu 15- 20%. De cativa ani, in zona de vest a tarii cererea continua sa fie mult mai mare decat oferta si nici in viitorii ani nu se intrevede o scadere a acestui ritm.