1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialApartamentele de lux ale premierului. Neaşteptatele conexiuni transpartinice

Apartamentele de lux ale premierului. Neaşteptatele conexiuni transpartinice

Povestea imobiliară a cuplului Ponta începe în 2007

În ianuarie 2007, Daciana Sârbu încheia un precontract de vânzare-cumpărare cu “Central Residential Park S.A.” pentru un apartament de 167 mp, iar în 20 decembrie 2007 îl cumpăra cu 766.000 RON. Ghidul de completare a declaraţiilor de avere îl obliga pe Victor Ponta ca în postura de soţ al Dacianei Sârbu, să treacă în declaraţia sa de avere toate imobilele la care politiciana este proprietară în proporţie de 100%. Dacă e să ne luăm după articolele din presa anului 2007, care titra că cei doi s-au cununat civil la consulatul României din Beijing, cuplul Victor-Daciana aveau obligaţia de a-şi trece bunurile imobiliare unul în declaraţia celuilalt încă din 2007. Dacă nu, doar din anul 2008, când au făcut nunta la Rin Grand Hotel. Cert este că nici măcar în anul 2013,  achiziţia Dacianei din 2007 a apartamentului din “Central Park”, nu apare în declaraţia de avere a prim-ministrului, ceea ce, conform clarificărilor solicitate A.N.I. reprezintă “o încălcare a legii” comisă de prim-ministru.

Aceeaşi “contravenţie” a comis-o an după an şi Daciana Sârbu, care nici în ultima declaraţie de avere, cea pentru anul 2013,  depusă la Autoritatea Electorală Permanentă) imobilul cumpărat de Victor Ponta în 2012. Cei doi folosesc un mod de completare a declaraţiilor de avere ingenios. În loc să treacă în declaraţiile de avere imobilele lor sau ale partenerilor “bucată cu bucată”, completând fiecare câmp al formularului în parte (suprafaţă imobil/teren, preţ, mod de dobândire, anul dobândirii/înstrăinării etc) întocmai ca toţi ceilalţi “aleşi ai neamului”, Daciana Sârbu şi Victor Ponta , la secţiunea “venituri ale declarantului şi ale membrilor de familie”, fac trimitere unul la declaraţia de avere a celuilalt.  Ceea ce contravine prevederilor din Ghidul de Completare a Declaraţiilor de Avere şi Interese, de pe site-ul ANAF.

Iată ce ne-a declarat Agenţia Naţională pentru Integritate. citând din lege, referitor la “omisiunea” unui demnitar de a trece bunurile aparţinând exclusiv soţiei, în declaraţia de avere: “Persoanele care au obligaţia legală de depunere a declaraţiilor de avere şi interese, trebuie să menţioneze, pe lângă drepturile şi obligaţiile proprii, şi drepturile şi obligaţiile soţului/soţiei, precum şi ale copiilor aflaţi în întreţinere”.

Deşi cei doi deţin în total două vile la Cornu, două apartamente de lux în centrul Capitalei, în declaraţiile de avere vedem la ea un apartament şi reşedinţa de la Cornu şi la el un apartament (n-am trecut aici mica proprietate din Gorj, fiind un activ cu valoare redusă).

În 2009, Ilie Sârbu a achiziţionat şi el un apartament în acelaşi “cartier complicat”, iar în 2012, cu două luni înainte de a ajunge pe fotoliul de premier, Victor Ponta a luat încă un apartament tot în Central Residential Park, de la “G&F Real Estate and Constructions”, un SRL obscur, al cărui acţionar a fost un off-shore cu acţionariat “total opac” din Panama “Sthemko Holding INC”, până cu 9 luni înainte de a-i vinde aparatamentul preşedintelui PSD, când a fost trecută pe numele unui cetăţean grec, la fel de obscur, pe nume Giorgios Chatzigiannis, ale cărui referinţe identificate de noi sunt doar că e reprezentantul “la vedere” al mai multor off-shore-uri din paradisul fiscal Republica Panama, printre care şi “Sthemko”.

Achiziţia de către preşedintele partidului cel mai bine cotat în sondaje la acea vreme (n.r. martie 2012), a unui apartament de la G&F Real Estate and Constructions, companie deţinută multă vreme (85% din istoricul său temporal) de un off-shore cu acţionariat ascuns, reprezintă o mişcare cu potenţial periculos pentru imaginea premierului. Asta pentru că în realitate, în spatele off-shore-ului s-ar fi putut afla foarte bine orice persoană de pe Planetă, de la Traian Băsescu, la Nuţu Cămătaru sau SOV.  Ceea ce l-ar putea face pe un “cumpărător” cu statura politică a lui Victor Ponta, şantajabil. Cel mai probabil nu e vorba de nici unul dintre cei trei menţionaţi în exemplul ipotetic,  ci de “un cineva” care-a vrut fie să-şi păstreze identitatea ascunsă din motive de “pudoare” ori de “imagine negativă”, sau să evite plata taxelor către statul român. 

Amicii Blaga-Sârbu-Rus, cei trei “grei” din Central Park

Dezvoltatorul cartierului e o grupare constituită în jurul lui Nicolae Dumitru (n.r. zis şi NIRO), proprietarul imperiului “Dragonul Roşu”, fost partener al lui Nicu Gheară şi despre care în presă se spune că ar fi năşit pe Cămătari. 

Despre Nicolae Dumitru mai ştim dintr-un interviu acordat RL în 2007, că e un personaj blindat cu ajutoare din servicii şi poliţie: “Nu este un secret acest lucru. Mi-am ales specialişti care să mă ajute să păstrez legalitatea în societăţile mele.
 Nu sunt eu cel mai deştept de aici, tocmai de aceea mi-am selectat un personal care să ma ajute… Numai că nu sunt simpli angajaţi, ci directori executivi la diferite firme pe care le am. Noni Cornăţeanu, fostul şef al Poliţiei Judiciare Bucureşti, generalul Dan Gheorghe, ex-director adjunct la SIE, adjunct la USLA, SRI, SIPA şi 0962, fosta 0215. Mai este director executiv în grup şi colonelul Ilie Suba, care a fost primul şef al USLA. De ceva vreme, il am alături pe colonelul Ion Badea, care a iesit la pensie de pe funcţia de purtător de cuvânt al DNA. El este director de imagine. Am angajat peste 20 de foşti ofiţeri din diferite structuri”. 

Coincidenţă sau nu, “angajatorul privat” de şefi din serviciile secrete şi poliţie, Nicolae Dumitru, a dezvoltat un mega-proiect imobiliar în valoare de peste 300 milioane RON, în spatele IGPR şi fix lângă două unităţi militare unde activează serviciile secrete. Şi cum între vecini e imposibil să nu apară mici probleme “rezolvabile”, Ministrul de Interne Vasile Blaga dădea în toamna lui 2005 o hotărâre de guvern în favoarea afaceristului apropiat de servicii şi poliţie, prin care s-a decis casarea unor clădiri ale IGPR şi trecerea unei parcele din spatele Poliţiei Române din proprietatea publică în cea privată. Presa din 2007 titra că prin H.G.-ul lui Blaga s-au generat  “spaţii libere” în jurul blocurilor lui Dumitru Nicolae.

Nicolae Dumitru a achiziţionat Moara Dâmboviţa S.A. în martie 2004 şi a demolat clădirile care stânjeneau ridicarea noului cartier rezidenţial în primăvara lui 2004, pe baza autorizaţiei de demolare 489/25V din 24.05.2004, obţinută în perioada când Ministru de Interne şi Vicepremier în Guvernul Năstase încă era Ioan Rus.  Deoarece operaţiunile de demolare se petreceau pe o parcelă uriaşă din spatele sediului central al Poliţiei Române şi al unei unităţi MAPN şi a Centrului pentru Tehnologii Avansate al SRI, erau necesare “avize speciale” din partea instituţiilor cu rol în “siguranţa naţională”, aşa că e puţin probabil că la urechile ministrului Rus să nu fi ajuns nici o informaţie despre “noul vecin” cu apucături de “demolator”.

Pur întâmplător, în decembrie 2006 fostul ministru de interne Ioan Rus semna şi el un contract pentru achiziţia unui apartament în acest cartier de lux din spatele IGPR.

De menţionat e că Vasile Blaga (ministrul de interne care a iniţiat HG 1198/2005 prin care-l ajuta pe Nicolae Dumitru să-şi ridice blocurile), Ioan Rus, (ministrul de interne în mandatul căruia s-a obţinut autorizaţia de demolare a morii Dâmboviţa, dar care a avut şi calitatea de “locatar” al cartierului lui NIRO) şi Ilie Sârbu (coleg de Guvern şi cu Rus şi cu Blaga şi “locatar” al cartierului, sunt  pomeniţi în presă ca formând un trio de “apropiaţi”).

Notoriu luptător anti-mafia, vecin de cartier cu procurorul Ponta

În Central Residential Park şi-a achiziţionat apartament (prin intermediul părinţilor săi, conform declaraţiei de avere) un alt înalt oficial din MAI de la acea vreme, Marian Sîntion, pe atunci şeful DGIPI, în subordinea lui Vasile Blaga.  Procurorul Sîntion e cel care a instrumentat dosarul Cămătarilor, urmarea fiind trimiterea acestora după gratii, iar dacă e adevărat că dezvoltatorul NIRO şi fraţii Cămătaru au relaţie de naş-fin, atunci achiziţia unui “apartament” în acest cartier de către “Cattani de România” naşte semne de întrebare legitime. 

O posibilă legătură de afinitate între Nicolae Dumitru şi Cămătari are la bază declaraţia lui Nuţu Cămătaru făcută în septembrie 2004 în timpul audierilor la Comisia de Abuzuri a Senatului : “Nicu Gheara s-a suparat si ca m-am bagat pentru Nicu, patronu’ de la Niro, care l-a botezat familia noastra…”, însă NIRO a negat, trei ani mai târziu, că ar fi năşit pe Cămătari sau invers.

 Andronic, dezvoltator al cartierului lui Ponta

“Central Residential Park” a fost fondat de aceiaşi 5 acţionari (Nicolae Dumitru, Clitemnestra Volschi, Dona Florentina, Andreea Mihaela Tănase şi Niro ’95 Impex), cu aceleaşi procente din afacere deţinute de fiecare (20%), în aceeaşi zi (24 noiembrie 2004) în care s-a înfiinţat o altă firmă interesantă: “Grand Hotel du Boulevard”, cea care a cumpărat hotelul baronului PSD Corneliu Iacobov, amplasat la intersecţia Căii Victoria cu Bulevardul Regina Elisabeta, cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din 2004.

Acţionar majoritar la cartierul din spatele Poliţiei Române a fost Nicolae Dumitru prin intermediul firmelor. “NIRO ’95 Impex S.A.” rebotezat “NIRO Investments SA”.

Acţionar minoritar al “Central Residential Park  SA” cu 5%, a fost între 2005 şi 2006 firma D.A. Communication&Media SRL”, fondată de Dan Andronic, actualul proprietar al EVZ şi apropiat al Elenei Udrea şi PDL, iar în trecut consilier politic al lui Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu. De altfel Andronic e şi finul lui NIRO. Important, Dan Andronic apare la Arhiva de Garanţii Mobiliare şi ca creditor al controversatului Said Baaklini (în urma tranzacţionării unui autoturism VW Passat în 2003).

Un alt acţionar fondator al cartierului unde locuieşte familia Sârbu-Ponta are la rându-i conexiuni cu gruparea de interese Baaklini. E vorba de Andreea Mihaela Tănase, care avea 20% din firmă în 2004 şi ulterior cu sub 1%. Andreea Mihaela Tănase, este conform presei centrale, cumnata lui Mohhamed Rajef Sharif, proprietarul firmei “Mike Trading & Investment SRL”, al cărei nume a fost vehiculat în schema de returnări ilegale de TVA în valoare de 60 milioane de euro în urma umflării artificiale a preţului de export a unor motoare vechi de la UCM Reşiţa”.

Offshore-ul care duce spre unul din partenerii de afaceri ai lui Ponta

În 2005, un acţionar minoritar al “Central Park” a fost un off-shore din Insulele Virgine, “Meneldil Associated SA”, care apare în mai multe firme în asociere cu firmele soţiilor fraţilor Creştin. Unul din reprezentanţii firmei “Meneldil” e milionarul Khalil Chahine, prieten şi partener de afaceri atât cu Victor Ponta, dar şi intim al cupului Udrea-Cocoş. Legăturile personajului Khalil Chahine cu grupările Udrea-Cocoş şi Ponta le vom evidenţia ulterior în cadrul acestui text, pentru a respecta cronologia evenimentelor.

În 2006, în locul lui “Meneldil Associated SA”cu 15% a venit alt off-shore din Insulele Virgine, “Running Total Group LTD”, reprezentat de Clitemnestra Volschi (Gâdea), personaj de încredere al lui Nicolae Dumitru. Pe Clitemnestra o găsim menţionată şi într-o firmă deţinută de “NIRO  ’95 Impex” împreună cu cuplul Udrea-Cocoş.

Subliniem că ambele firme panameze sunt “surori” având acelaşi sediu social, o cutie poştală: “P.O. Box 958, Pasea Estate, Road Town, Tortola, Insulele Virgine Britanice”. Dată fiind însă natura “sensibilă” a obiectivelor din jurul cartierului, probabil că instituţiile statului cu rol în securitatea naţională au verificat “cine se ascunde în căsuţa poştală”.

Udrea-Cocoş, asociaţi cu acţionarul majoritar al Central Park

În primăvara lui 2005, Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat PUD-ul pentru “cartierul lui NIRO”, în condiţiile în care unul din consilierii locali era Clitemnestra Volschi, adică chiar administratorul “Central Residential Park”.

Aceeaşi Clitemnestra apare şi în firma “New Global Investments”, înfiinţată în vara lui 2006 de Dorin Cocoş (25%), Elena Udrea (25%) şi “NIRO 95 Impex” (50%). Mai exact, la şedinţa firmei “New Global” din 16 august 2006:  “Cu unanimitate de voturi, presedinte de sedinta este numita dna Udrea Elena Gabriela si secretar de sedinta este numita dna Volschi Clitemnestra”. În mod bizar, doamna Udrea ne-a declarat că nu o cunoaşte pe Clitemnestra. Administrator al firmei înfiinţate de Udrea-Cocoş-NIRO a fost Răducan Anca Daniela, cea care a ocupat şi funcţia de director comercial al firmei “Central Residential Park” fiind împuternicită în noiembrie 2007 să se ocupe de vânzarea apartamentelor de lux.

Administrator al “Central Park”, asociat cu un demnitar din Guvernul Ponta

Clitemnestra Volschi, administratorul “Central Residential Park SA”, a fost o vreme şi administrator la “Prima Asigurare Reasigurare SA”, succedându-i lui Virgil Anastasiu, adjunctul controversatului director al Administraţiei Lacurilor şi Parcurilor Bucureşti (ALPAB), Radu Popa, în mandatul lui Sorin Oprescu.

Clitemnestra a fost de  altfel şi asociată direct cu Radu Popa, în firma Quality 98 SRL, în 2004. Radu Popa, după numirea în 2009 de către Sorin Oprescu la şefia Administraţiei Lacurilor şi Parcurilor, a atribuit (conform presei centrale) contracte de consultanţă juridică către casa de avocatură Şova şi Asociaţii. Ulterior, în iunie 2012, Radu Popa a fost numit de premierul Victor Ponta şef la Administraţia Fondului pentru Mediu. Câteva luni mai târziu, Popa s-a întors la fotoliul de şef peste parcurile lui Oprescu.

În Central Park Doi, familia Elenei Udrea e asociată cu Creştin

În august 2006, în paralel cu SRL-ul deţinut “pe faţă” de cuplul Udrea-Cocoş în tandem cu NIRO s-a înfiinţat şi o altă firmă, numită “Central Residential Park Doi SA” în acţionariatul căreia vom găsi “Central Residential Park” (în spatele căreia era Nicolae Dumitru), Anca Dinu (sora lui Dorin Cocoş) Dumitru Creştin, dar şi alţi membri ai familiei Creştin prin intermediul firmelor “Delisa Invest 2002 SRL” (fondată de Mărioara Creştin şi reprezentată de Barbu Vrânceanu Jenica), de “Daim Imobiliara SA” (unde coacţionar era Ileana Viorica Creştin) şi “E.E.I. Imobiliara Investment SRL”, unde acţionar cu 50% era tot “Daim Imobiliara SA”.

Fraţii Ioan şi Vasile Creştin, împreună cu Viorica Creştin şi Vrânceanu Jenica sunt în prezent cercetaţi în recentul “DOSAR AL BANCHERILOR”, prin care mai multe bănci au fost păgubite cu 85 milioane euro, dosar în care a fost audiat şi Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu, ca liant între Vasile Creştin (la botezul fiicei căruia a participat) şi vicepreşedintele BRD.

Firele care duc spre Palatul Cotroceni şi Ministerul Elenei Udrea

Şi în “Central Residential Park Doi SA”, găsim ca administratori aceleaşi feţe (Răducan Daniela şi Clitemnestra) din firma deschisă de Udrea, Cocoş şi NIRO, însă apare ca administrator şi Suicescu Florin Mihai, partener cu familia fostului ofiţer de securitate Mihai Cuptor (unul dintre controversaţii parteneri de afaceri al lui Dorin Cocoş, despre care presa spune că ar fi implicat în retrocedarea dubioasă a 30 de imobile RAAPPS). Menţionăm că în 2004 avocata Elena Udrea a câştigat bani frumoşi din consultanţa juridică oferită RAAPPS-ul subordonat lui Bejinariu. Coincidenţă, Bejinariu fusese subordonatul lui Dorin Cocoş în firma Telemedica SA.

Unul dintre administratorii de la “Central Park Doi SA”, Florin Mihai Suicescu, e asociat în “Advance Security Grup SRL” cu Laurenţiu Copaci (soţul consilierei Preşedintelui României Traian Băsescu). Firma lui Alexandru Copaci, cumnatul consilierei de la Cotroceni, precum şi firma unuia din partenerii săi de afaceri, Mihail Marencu (“911 Casa de Print si Productie” şi “New Consulting & Engineering Grup”) au câştigat de la MDRT în mandatul Elenei Udrea, contractele pentru amenjarea standurilor expoziţionale la “Târgul de Turism Berlin 2010” şi “Londra 2011”.   

De asemenea, în 2011 printre acţionarii Central Residential Park se regăseşte şi  NIRO Investment SA, reprezentată de Niţă Vasile Gabriel, ex-secretar de stat în MAI şi şef al Departamentului Schengen în 2008-2009. De altfel, Niţă e unul din oamenii de încredere ai lui Nicolae Dumitru, fiind şi directorul Dragonului Roşu şi unul din administratorii “Grand Hotel du Boulevard” (hotel cumpărat de la Corneliu Iacobov în 2004 de către fondatorii cartierului în care locuiesc familiile Ponta-Sârbu).

Legătura familiei consilierei lui Adrian Severin cu Central Park

“Central Residential Park Doi SA” a cumpărat în 23.04.2008 firma “Amcor Com Impex SRL” de la Mihai Răducu Jugănaru, soţul PSD-istei Anne Rose Marie Jugănaru, asistenta lui Severin trimisă judecată pentru obţinerea pe nedrept de bani din bugetul Comunităţilor Europene, după ce europarlamentarul a decontat 20 de contracte “fictive” de consultanţă către 6 firme ale apropiaţilor săi.

Precizăm că până în iulie 2005 şi Anne Jugănaru a fost şi  ea asociată cu soţul ei în “Amcor Com Impex SRL”, firma achiziţionată de “Central Residential Park Doi”. Administratorul firmei “Amcor Com Impex SRL” a fost o perioadă şi Răducan Anca Daniela, acelaşi administrator din firma Elenei Udrea, a lui Dorin Cocoş şi “NIRO ’95”.

Începând cu 1 martie 2013, Anne Jugănaru a fost numită Secretar de Stat în Ministerul Mediului, prin ordin al premierului Ponta. Ironic, în viaţa sa privată, prim-ministrul e locatar în cartierul de lux construit de o firmă care are acelaşi sediu social ca firma fondată şi condusă până în 2002 de Anne Jugănaru. Asta fiindcă în prezent Amcor Com Imprex SRL are aceeaşi adresă: “Şoseaua Ştefan cel Mare, nr. 13A”,  cu “Central Residential Park”, dar şi cu “Central Residential Park Doi” deţinută parţial de cumnata Elenei Udrea. 

Piaţa Crângaşi mulsă de fix aceleaşi feţe din “Central Park Doi”

Acţionarii din “Central Residential Park Doi” se regăsesc şi în firma “Zenith Business Group & Partners SRL”. E vorba de “Central Residential Park SA” (unde pachetul de control era deţinut de Dumitru Nicolae) şi “E.E.I. Imobiliara Investment SRL” (deţinută parţial de Viorica Creştin). În această firmă apare ca acţionar şi Ionel Dumitru (fratele lui NIRO), precum şi firme din sfera de influenţă a lui Dorin Cocoş (ulterior acţiunile au ajuns la Anca Dinu, sora lui Cocoş). De altfel chiar fratele lui Nicolae Dumitru, Ionel, a cedat direct acţiunile sale către gruparea Cocoş.

În “Zenith Business Group & Partners SRL” a fost acţionar pentru o scurtă perioadă şi Florin Gabriel Dinu, cumnatul lui Dorin Cocoş şi al Elenei Udrea,  prin intermediul firmei “Meditest Global 2000 SRL” (firmă abonată din 2007 încoace la contracte cu spitalele în valoare de 35 milioane euro). Reprezentantul firmei deţinute de cumnatul Elenei Udrea, la momentul intrării în acţionariatul Zenith a fost Spiridon Mihai Cristu, personaj numit în consiliul de Administraţie al RAAPS în 2005, după venirea PD la guvernare, alături de PNL, om de casă al familiei Udrea-Cocoş, numele lui Spiridon Cristu apărând şi ca acţionar al celebrelor firme “Dalli Exim SA” şi “Telemedica SA”, firme fanion ale lui Dorin Cocoş şi Alexandru Bittner. La Telemedica SA, cenzor a fost şi Eugen Bejinariu, ex-premier interimar şi ex-şef al SGG în perioada în care grupul de interese din jurul lui Alexandru Bittner şi Dorin Cocoş cumpăra de la RAAPPS (aflat în subordinea SGG) la preţ subevaluat o halcă din Parcul Herăstrău (unde e şi sediul mediatizatului SRL “Trei Cocoşi”).

Tot în acţionariatul “Zenith Business Group & Partners SRL” mai regăsim pentru o scurtă perioadă firma “Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional”, unde acţionar era la acea vreme Mioara Radu (trecută în 2011 pe numele lui Dorin Cocoş), fostă colegă cu Elena Udrea în consiliul general al Municipiului Bucureşti în mandatul de primar al lui Traian Băsescu. Mioara Radu e prezentă cel mai adesea în firme abonate la numeroase contracte pe bani publici, în special în domeniul medical.

Ponta şi-a uitat telefonul în firmă la Cocoş

La datele de contact ale “Centrului de Diagnostic Clinic Internaţional”, apare adresa Eurohotels (hotelul familiei Udrea-Cocoş) şi numărul de telefon folosit de-a lungul vremii de cabinetul de avocat al lui Victor Viorel Ponta. Nu e o coincidenţă, deoarece acelaşi număr de telefon mai apare şi în alte firme legate de familia Udrea-Cocoş sau de asociata lor Mioara Radu. E vorba de “Medcomplex SRL” şi de “Sanipharm SRL”. 

Mai mult, în cazul ultimelor două firme apare menţionat explicit în extrasul de la Registrul Comerţului că actele adiţionale au fost modificate la Cabinetul Avocatului Victor Viorel Ponta în anii 2005-2006. Mai mult, se pare că însuşi Dorin Cocoş a trecut pragul cabinetului lui Victor Ponta, din moment ce în modificarea de act constitutiv din 15.12.2006 al firmei “Medcomplex SRL”, se precizează că iese din acţionariat Mioara Radu, locul ei fiind luat de Dorin Cocoş.

Interesant e că la un banal “search” pe Google, acelaşi număr de telefon trecut la datele de contact ale firmei “Medcomplex SRL” aparţinând lui Dorin Cocoş, îl găsim şi la firma de contabilitate Exfin 2000, înfiinţată de mama lui Victor Ponta.

Istoric, Ponta şi Udrea au fost foarte apropiaţi. Dincolo de prezenţa în 2005-2006 a lui Victor Ponta în firmele lui Dorin Cocoş, amintim că pe 9 septembrie 2006 Elena Udrea participa la şcoala de vară a TSD, în 11 septembrie cuplurile Sârbu-Ponta şi Udrea-Cocoş cinau împreună la Eurohotels (hotelul familiei Udrea-Cocoş) “ca între vechi prieteni”. Mai mult, în ianuarie 2012, în timpul protestelor de stradă şi al tensiunilor dintre Guvernul Boc şi USL, firma cumnatului lui Victor Ponta, “Grossmann Engineering Group”, câştiga cel mai bănos contract cu statul din istoria sa, în tandem cu “Euroconstruct Trading ’98”, firma prietenilor şi partenerilor de afaceri ai lui Dorin Cocoş (Dan Besciu şi Sorin Vulpescu) şi totodată apropiaţi ai lui Traian Băsescu, de când era primar şi mânca la Golden Blitz.

Paranteză “medicală” necesară la Piaţa Crângaşi

Cel mai grav e nu că regăsim numărul de telefon al cabinetului de avocatură Victor Ponta în firma “Medcomplex SRL”, unde asociat cu 90% a fost Cocoş, ci faptul că această firmă a fost acţionar cu 40% împreună cu firma “Odelga Operator” (50%) şi cu Mioara Radu (10%) în firma Teleradiodiagnostic SRL. Iar “Odelga” deţine monopolul “tomografiilor” în Institutul Oncologic Bucureşti. Adică face bani pe spatele nevoii bolnavilor de cancer. Precizăm că în 2009 firma “Odelga” îl avea ca împuternicit pe controversatul Sorin Teşu, fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase şi coleg în Guvern cu Victor Ponta. Teşu este şi administrator al „City Utilities” SRL, furnizorul de electricitate al cartierului Băneasa dezvoltat de controversatul Puiu Popoviciu.

Mai mult, altă firmă din anturajul lui Cocoş, pentru care cabinetul lui Victor Ponta a prestat servicii de avocatură, “Centru de Diagnostic Clinic Internaţional”, a fost aleasă să presteze serviciile de medicina muncii pentru Poşta Română şi numele ei a fost pomenit şi în “afacerea căpşunarii”, când românii care vroiau să meargă să muncească în străinătate, treceau pe la firmă, pentru analize care nu erau mai “cu moţ” decât ale altor centre medicale, în afara faptului că erau “recunoscute” de Ministerul Muncii, unde lucra soţul Danielei Andreescu, “vechi prieteni cu Dorin Cocoş”, conform declaraţiilor acesteia pentru RL. Aceeaşi firmă “Centru de Diagnostic Clinic Internaţional”, o regăsim plasată şi în “Afacerea Piaţa Crângaşi”.

Răsplata pentru că li s-a dat pe “25 de ani” Piaţa Crângaşi?

În 2008, la numai trei săptămâni de la înfiinţare, firma “Zenith”, deşi avea experienţă “zero”, a încheiat cu Primăria Sectorului 6, condusă de Cristian Poteraş, un “norocos” contract de asociere pe “25 de ani” pentru administrarea Pieţa Crângaşi . Ulterior presa a dezvăluit că familia Poteraş şi-a primit tainul de la beneficiarii contractului “de vis”: firma “All Plan Construction SRL” deţinută în proporţie de 50% de Aureliana Poteraş (soţia lui Poteraş la acel moment), fiind cooptată pentru “lucrări”la Piaţa Crângaşi, de firma “Zenith”. Mai mult, în aprilie 2010, în mandatul Elenei Udrea, MDRT a acordat firmei “All Plan”, la care acţionar cu 50% era nevasta lui Poteraş, (edilul care a dat piaţa Crângaşi pe 25 de ani firmei în care acum o găsim pe cumnata Elenei Udrea)  un contract pe bani publici de la Compania Naţională de Investiţii (aflată în subordinea ministerului Elenei Udrea), în valoare de 1 milion de euro. Presa a “ţipat” la timp şi contractul s-a reziliat. A fost însă o victorie de scurtă durată a “celei de-a patra puteri în stat”.

Asta pentru că în octombrie 2010, la o zi după ce Aureliana Poteraş a ieşit din acţionariatul firmei “All Plan Construction SRL”, Consiliul Local Mangalia a atribuit firmei (devenită peste noapte independentă) un nou contract de patru ori mai valoros: “4 milioane de euro”, pentru reabilitarea şi modernizarea zonei portului turistic Mangalia, cu bani, conform presei din Constanţa, “de la MDRT”. Desigur, deoarece doamna Poteraş nu mai făcea parte din acţionariatul firmei, contractul de 4 milioane euro nu mai putea fi considerat o “răsplată” de la Udrea pentru “Poteraş cel generos”  cu afacerile grupării Cocoş.

Cristian Poteraş, intervievat de RL în legătură cu afacerile soţiei sale cu administratorii Piaţei Crângaşi, în timp ce în mandatul său primăria a dat piaţa “pe 25 de ani” grupului de interese Cocoş-Creştin, a declarat senin: “E ceva ilegal în asta?”.

Însă personajul căruia Aurelia Poteraş i-a cedat 40% din acţiunile sale, ridică semne de întrebare dacă chiar e “beneficiarul real” sau e doar “un paravan”. Numele lui este Puiu Bogdan Călin şi e un avocat a cărui adresă a fost folosită pentru înfiinţarea mai multor SRL-uri cu acţionari off-shore-uri (entităţi cu acţionariat ascuns prin excelenţă). Puiu Bogdan Călin a reprezentat în trecut celebra “Roşia Montană Gold Corporation SA” (pe vremea când era deţinută de nişte off-shore-uri reprezentate de Frank Timiş), precum şi firma “Custom Line Energy” unde coacţionar e milionarul Theodor Berna, al cărui nume e vehiculat în contractele ilegale atribuite la Sectorul 3 de primarul PDL Liviu Negoiţă în guvernarea PDL.

Veriga dintre “Afacerea Crângaşi”,“Central Park”, Cocoş şi Ponta

Puiu Bogdan Călin, cumpărătorul afacerii Aurelianei Poteraş apare în 2008 şi ca administrator al firmei “Headquarters Center SRL”, firmă fondată de Anca Dragoman (fostă membră în C.A. al “Roşia Montană Gold Corporation SA” în 2003) şi de milionarul de origine libaneză Khalil Abi Chahine, al cărui nume, cum am arătat spre începutul articolului, l-am găsit în “Meneldil Associated SA”, firmă din acţionariatul “Central Residential Park” (cartierul unde locuieşte Ponta).

În ianuarie 2008, milionarul libanez Khalil Abi Chahine,  vinde firmei “E.E.I Imobiliara Investment SRL” (unul din acţionarii Central Residential Park Doi) o parte din acţiunile deţinute la firma  “Headquarters Center SRL”.

În 2009, la nunta lui Chahine de la hotelul Hilton, invitaţi de vază au fost cuplurile Cocoş-Udrea şi Victor Ponta-Daciana Sârbu, iar naşul lui Chahine a fost Dumitru Nicolae (dezvoltatorul Central Park Residence).

Amicul familiilor Udrea-Cocoş şi Sârbu-Ponta, Khalil Abi Chahine apare în 2005 şi în firma “Pro Marketing Servicii SRL” ca administrator şi ca acţionar, alături de offshore-ul “Meneldil Associated SA”, reprezentat de acelaşi Khalil Chahine. Cum familia Chahine este cotată cu o avere de 50-60 milioane de euro, e greu de crezut că Khalil Chahine avea nevoie de “jobul” de reprezentant al intereselor unui off-shore, într-o asociere cu un mic SRL. Acesta e un indiciu că firma din Insulele Virgine Britanice îi aparţine, ori aparţine unui “prieten” la fel de puternic, căruia vrea să-i facă favorul de a-i ascunde identitatea.

Cel mai important însă, în clubul “FC Naţional” Khalil Abi Chahine a fost asociat în 2005 cu Victor Ponta, Bogdan Niculescu-Duvăz şi controversatul Gino Iorgulescu (implicat în combinaţii imobiliare împreună cu Mitică Dragomir, prin care a fost păcălită Federaţia Română de Fotbal).

Precizăm că în 1998 în una din firmele familiei Chahine, “Silva Carpet Prodimpex”, apare ca “cenzor” Daniel Chiţoiu, pe atunci şef al Finanţelor Publice Bucureşti, acum subaltern la Guvern al lui Victor Ponta.

Khalil Abi Chahine, intimul “inamicilor politici” Udrea-Ponta a fost şi asociat cu Zaharia Schrotter în firma ISBAU SRL şi în firma “Iaşi Logistic Parc”, dar şi cu milionarul “fără faţă” Dan Petrescu, în “Metropolitan Leasing”, firmă cu un portofoliu de 19 imobile. Presa centrală vehiculează numele familiei Chahine ca având în trecut afaceri cu familia Awdi, cercetată de DIICOT pentru devalizarea RODIPET. Relaţia lui Khalil Chahine cu familia Awdi are legătură cu scandaloasa privatizare a firmei de stat “Aluniş SA”, vânată pentru patrimoniul imobiliar valoros, totalizând 20 de braserii şi restaurante,incluzând aici şi ultracentrala “Casă Bucur”.

Sponsorul echipei de raliu a lui Ponta, conexiuni cu dezvoltatorul “Central Park”

În mai 2009, în Guvernarea PSD-PDL, fostul director executiv al “Central Park”  Dan Ionescu e validat prin decret prezidenţial consilier de concurenţă. Dan Ionescu ajunge vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei. Dan Ionescu a fost partener de afaceri în firma “R Distribution Group SRL” cu firma “Tribeca Distribuţie SRL”, ai cărei co-acţionari sunt Pepe Berciu şi Ioan Biriş importatorii “Jack Daniels” în România (prin intermediul BDG Import).

În 2006, Biriş şi Berciu au fost şi parteneri de afaceri direcţi (prin “Tribeca Distribuţie SRL”) cu “NIRO ’95 Impex”, firma asociată cu cuplul Udrea-Cocoş şi prezentă şi în “Central Residential Park”. De asemenea, Biriş şi Berciu, au fost parteneri în 2003 şi cu Clitemnestra Volschi, secretara de şedinţă din firma grupului Udrea-Cocoş-NIRO şi totodată administratoarea “Central Park”.  

Ghici unde este sediul social al firmei “BDG”, care aduce Jack Daniels în România? În turnul de birouri al dezvoltatorului “Central Residential Park” Nicolae Dumitru: “Str Traian nr 184-186, Sector 2”. Tot acolo îşi are sediul şi “D.A. Communication & Media” firma lui Dan Andronic implicată în construcţia cartierului “Central Park”.

Mai mult, aflăm că “Rally Magazin Awards” a premiat în 2011 companiile implicate în “Campionatul Naţional de Raliuri Dunlop”. Printre ele s-a numărat şi “Brown-Forman România / Jack Daniels”. Căutând în istoricul acestei firme, aflăm că în 2006 “Brown-Forman Worldwide LLC Wilmington, Sucursala Bucureşti”, a avut sediul tot pe “Str Traian nr 184-186”, aceeaşi adresă cu a distribuitorului “BDG” şi cu a acţionarului majoritar al dezvoltatorului cartierului “Central Residential Park”, unde locuieşte Ponta. Precizăm că “Brown-Forman Bucureşti” e filiala autohtonă a concernului care produce whisky-ul Jack şi totodată sponsorul “Jack Daniels Rally Team”, iar Victor Ponta a activat o vreme copilot în cadrul “Jack Daniels Rally Team”.

Coacţionarii firmei care distribuie Jack Daniels în România, Ion Biriş şi Pepe Berciu s-au asociat în cluburile de fiţe “Loft” şi “El Capitan” cu controversatul milionar Remus Truică, fost coleg în Guvernul Năstase cu pilotul echipei Jack Daniels Victor Ponta, pe vremea când unul era şef de cabinet al lui Adrian Năstase, iar celălalt era şef al Corpului de Control al lui Adrian Năstase. Amintim că soţia lui Truică a fost parteneră cu Bittner în abonata la bani public “Total Net”. Mai mult, Remus Truică a fost nuntaş la Monte Carlo, fiind invitat de mirele Dan Andronic (co-dezvoltator ar Central Residential Park). Truică e şi fondator al Asociaţiei “Snagov Plus”, alături de Ioan Biriş (acţionarul BDG, distribuitorul Jack Daniels) şi Radu Dimofte (partener al familiei Creştin, implicată în afacerile “Central Park Doi” şi “Piaţa Crângaşi”). Totodată, Truică e şi finul angajatului lui Dorin Cocoş, Eugen Bejinariu, fost vicepremier şi fost şef al SGG în epoca Năstase).Truică e şi fondator (printre alţii) al Asociaţiei “Snagov Plus”, alături de Ioan Biriş (acţionarul BDG, distribuitorul Jack Daniels) şi Radu Dimofte (partener de afaceri al familiei Creştin, implicată în afacerile “Central Park Doi” şi “Piaţa Crângaşi”).

În august 2012, “OK Magazine” menţiona evenimentul de lansare a paginii de Facebook “Finlandia Explore Midnight”, organizat de  “Finlandia Vodka România” împreună cu “Fratelli Social Events”care a avut loc pe exclusivista plajă Nikki Beach de la Saint Tropez. La evenimentul unde a fost tocmită să cânte o pleiadă de cântăreţi, în frunte cu Loredana, oaspeţi au fost, printre alţii, fostul patron al FC Naţional, Gino Iorgulescu, împreunăcu soţia (adică fostul partener de afaceri al lui Victor Ponta) şi cuplurile Anca şi Ion Biriş şi Silvana şi Petru Berciu (patronii BDG, distribuitorii Finlandia şi Jack Daniels, brandul de whisky care a sponsorizat echipa de raliuri din componenţa căreia a făcut parte copilotul Victor Ponta).

Unul din lianţii alianţei USL este Măgureanu

De asemenea unul din asociaţii în “BDG Import”ai lui Pepe Berciu este Ion Biriş, soţul Ancăi, fiica lui Virgil Măgureanu, fostul şef al SIE. Fiica lui Măgureanu, împreună cu Ion Biriş, sunt asociaţi în altă firmă cu Marian Măgureanu, fiul lui Virgil Măgureanu. Iar în 2011 Marian Măgureanu e cel care şi-a reprezentat părinţii (pe Virgil şi Maria Măgureanu) în tranzacţia imobiliară prin care au vândut un apartament de lux în exclusivistul cartier Herăstrău, cuplului Crin Antonescu-Adina Vălean (conform contractul de vânzare-cumpărare prezentat de www.investigatiimedia.ro). Ceea ce înseamnă că influenţa în politică a familiei Măgureanu (tată, fiu, ginere), e uriaşă, “Măgurenii” fiind un altfel de liant al USL, deoarece sunt conectaţi prin “influenţe” financiare atât cu preşedintele PSD, cât şi cu preşedintele PNL.

 

CITEŞTE ŞI: Ştia sau nu Victor Ponta de păienjenişul de conexiuni din jurul cartierului? Îi poate face PDL-ista Udrea “opoziţie” reală PSD-istului Ponta? 

 

 

Cele mai citite

Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri 

Pentru bebelușii născuți prematur fiecare zi este o luptă. Trupurile lor firave au nevoie de atingerea și iubirea părinților, atât de limitată în...

Cel mai mare operator nuclear din lume, pregătit să revoluționeze piața energetică românească

EDF Trading intră pe piața de energie din România, înainte de liberalizarea din 2025 Divizia de trading a gigantului francez de stat Électricité de France,...

Emma Răducanu duce Marea Britanie în semifinalele Billie Jean King Cup

Marea Britanie a reușit să se califice în semifinalele Billie Jean King Cup, competiția feminină de tenis pe echipe, după o serie de victorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă