» In localitatea vasluiana Hupca, oamenii se alimenteaza cu apa dintr-o cismea construita pe timpul CAP-ului, in anul 1962. Cei 250 de vasluieni care traiesc aici au ajuns sa-si doreasca, mai presus de orice, sa aiba fantani. Cat mai multe fantani…
Localitatea Hupca, care apartine de comuna Bogdanesti, este unul dintre satele de care politicienii isi amintesc o data la patru ani. Aici, sunt cam 75 de case si doar un drum de acces mai de Doamne ajuta. Pe drumul cu putina piatra, intalnirea dintre doua masini ar fi o adevarata nenorocire, pentru ca nu este spatiu decat pentru un vehicul. In stanga si in dreapta, santuri.
In acest loc uitat de oameni si de autoritati, traiesc in jur de 250 de suflete. Pentru acestia, cea mai mare bucurie este o galeata plina de apa, pentru ca viata in Hupca este o permanenta lupta pentru supravietuire. In 1962, cei care locuiau in Hupca s-au decis sa rezolve problema apei in sat. Cu mic, cu mare, s-au mobilizat si au plecat spre padurea din apropiere, unde stiau ca exista un izvor mai puternic. "Bunicul meu, Vasile Mihoci, a fost presedinte al CAP Hupca, in perioada in care s-a inceput constructia acestei cismele. Tot satul s-a mobilizat si a mers in padurea Balu, din apropiere, situata pe dealurile din jur. La marginea padurii, oamenii au facut o casa de apa, cu putinele cunostinte tehnice de atunci, au canalizat izvorul puternic din padure catre sat, iar in mijloc au construit o cismea, cu doua corpuri mari de beton", spune Gheorghe Mihoci, un barladean, retras la casa parinteasca din aceasta localitate. "Curgea suvoiul cam cat mana mea", ne-a spus si un batran, aratand spre izvorul de odinioara.
Apa navalnica din anii CAP-ului a ajuns insa amintire, in timp. Acum, izvorul abia taraie, iar o galeata de apa se umple in cateva minute bune. Necazul celor din Hupca a inceput prin 1972, cand pamantul a luat-o la vale in localitate. Peste 25 de case au fost inghitite de alunecarile de teren. Odata cu aceste case, au disparut si cele 10-12 fantani de pe dealurile de la Hupca. "A venit pe aici primarul Giusca, in urma cu cativa ani. Ne-a adunat la scoala si ne-a spus ca ne va face zece fantani. Nu l-am mai vazut de atunci", ne-a spus un batran din Hupca. Primarul Petru Giusca, cel care nu a mai fost votat de oameni la alegerile de la 1 iunie, sustine ca "este un proiect in derulare, prin care vom fora puturi si la Hupca, cu fonduri guvernamentale, dar oamenii nu mai au rabdare si vor sa se faca totul peste noapte. Cred ca, in acest an, se va rezolva si aceasta problema grea a acestui sat".