Anul European al Voluntariatului 2011 a fost lansat oficial în România, printr-o conferinţă care a avut loc marţi, la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), în cadrul căreia au fost prezentate principalele evenimente ce vor avea loc în ţară pentru a marca acest eveniment, potrivit Mediafax.
La conferinţă au participat Vasile Timiş, secretar de stat în Ministerul Culturii, Simona Tănăsescu, consilier de stat în Guvernul României, alături de membri ai grupului de lucru constituit pe lângă organismul naţional de coordonare a Anului European al Voluntariatului – Cristina Rigman, preşedinte al Federaţiei Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România – VOLUM, Andrei Popescu, coordonator al Departamentului Tineret în Acţiune din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, şi Vladimir Simon, coordonatorul naţional pentru Anul Voluntariatului.
Organismul naţional de coordonare este Centrul pentru Consultanţă şi Cercetare în Domeniul Culturii, aflat în subordinea Ministerului Culturii. Totodată, Federaţia VOLUM, ce are în prezent 40 de membri, este un actor esenţial în organizarea Anului European al Voluntariatului.
Principalele activităţi prevăzute pentru 2011 pentru a marca Anul Voluntariatului sunt: crearea unei platforme online unde să fie prezentate activităţile de voluntariat din toată ţara, pentru o mai bună gestionare a cererii şi ofertei de voluntariat, o campanie de promovare a voluntariatului şi a impactului acestuia în comunitate, Târgul naţional al organizaţiilor nonprofit ONG Fest 2011 (6 – 8 mai), Săptămâna Naţională a Voluntariatului (9 – 15 mai), Ziua Naţională a Implicării (septembrie/ octombrie), Gala naţională de recunoaştere a voluntarilor şi proiectelor de voluntariat (5 decembrie), conferinţe naţionale şi dezbateri cu actorii implicaţi.
În cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, ce va avea loc la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, va fi găzduit şi European Year of Volunteering Tour, o caravană ce va trece prin toate capitalele UE pe parcursul anului, cuprinzând expoziţii, dezbateri şi o piaţă de întâlnire pentru ONG-uri, finanţatori, instituţii şi alţi actori implicaţi.
Acest plan de acţiune local va fi finanţat de Uniunea Europeană cu 150.000 de euro. Anul European al Voluntariatului beneficiază de o finanţare de 8 milioane de euro din partea Uniunii Europene în toate statele membre.
Comisia Europeană a declarat 2011 Anul european al voluntariatului, din dorinţa de a da un nou impuls de dezvoltare acestei mişcări care pune în practică valorile europene de solidaritate, toleranţă şi cetăţenie activă şi de a recunoaşte activitatea celor 100 de milioane de europeni care se implică în activităţi de voluntariat. Aproximativ 4 milioane dintre aceştia sunt români, potrivit Barometrului european din mai 2010, reprezentând 20% din populaţia de peste 18 ani a României.