In contextul actual al miscarilor bursei, oare cine se mai gandeste la investitii pe piata regulara. si totusi aceste momente ofera posibilitatea observarii comportamentului preturilor actiunilor unor emitenti de interes in functie de asteptarile investitorilor.
Referitor la asteptari, specialistii spun ca motorul dezvoltarii economiei Romaniei in 2008 va fi consumul. Sectorul de consum este foarte diversificat, asa ca vom incerca ceva reprezentativ la nivel alimentar si ne vom opri la piata de carne de pasare, unde romanul consuma anual circa 21 kg. In 2006, valoarea acestei piete a fost de 700 de milioane de euro, cu 100 de milioane euro mai mult decat 2005. Importurile au fost 160 de mii de tone/2005 si 150 de mii de tone/ 2006 din tarile Uniunii Europene (Germania, Austria, Franta, Polonia si Ungaria). In ultimii 2 ani, membrii UCPR au alocat 80 de milioane de euro pentru modernizarea fermelor, abatoarelor si fabricilor de procesare a pasarilor, comparativ cu cele 115 milioane de euro din perioada 2002-2005. In perioada 2008-2009 se estimeaza un volum de investitii de 700 milioane de euro. Companiile importante sunt: Agricola Bacau – lider in domeniu, Transavia – vechime 15 ani, cel mai mare producator din Transilvania, care a revolutionat standardele de calitate si tehnologizare in industria avicola; Avi-Top Iasi – cea mai puternica din Moldova, membra a grupului de firme Kosarom si S.C. Safir Vaslui, la fel unul dintre lideri in zona Moldovei. Producatorii de carne de pasare listati la BVB sunt mai putin raspanditi in domeniul alimentar, cum ar fi producatorii de lapte si branzeturi. De aceea am ales societatea Avicola Brasov (AVLE), care are un capital social mic de 5,14 mil. lei (midcap), dar si un grad mare de indatorare (peste 12 mil. lei). Aici PAS-ul detine 55,17% actiuni, Transavia 13,7% si alti actionari 31,15%. Pe 4 februarie 2008, CA-ul societatii a decis reluarea majorarii de capital social cu 3,56 actiuni noi la o actiune detinuta, data de inregistrare fiind pe 28.02.2008. z
MCS reduce temporar indatorarea
In conditiile actuale vom incerca sa luam pulsul pietei la AVLE pe baza analizei tehnice a graficului saptamanal pentru ultimele 10 luni, perioada in care societatea a raportat pierderi si datorii la Q3.
Mai intai, graficul AVLE prezinta caracteristicile unui emitent tip midcap: o lichiditate medie foarte redusa (riscuri la iesiri fortate), pretul de tranzactionare ridicat fata de preturile multor emitenti ai BVB (accesibilitate minora) si evolutii surprinzatoare la anumite momente (de aici, necesitatea de a fi pe faza). Avantajul este unul singur: posibilitatea realizarii unor profituri mai mari decat la majoritatea actiunilor bluechips cu conditia unei administrari eficiente a resurselor de catre emitent, dar si a unei bune discipline la tranzactionare din partea investitorului, care accepta riscurile de mai sus. Minimele atinse in perioada analizata au fost la limita liniei mediei mobile de 50 de saptamani (SMA 50), iar pastrarea superioritatii acesteia fata de linia mediei mobile de 100 de saptamani (SMA 100) ne permite sa estimam ca trendul minor de crestere actual va continua. Un prag de rezistenta superficial va fi in zona lui 13,500 lei. In acest caz, linia parabolic SAR va indica schimbarea pozitiei sale, iar trecerea acesteia sub linia de pret va da semnalul de consolidare a cresterii pretului, care poate testa, mai greu insa, pragul de rezistenta din zona lui 16,300 lei (echivalent cu 129%, crestere pentru 2008). Fireste ca aceasta ascensiune nu se va putea realiza fara continuarea cresterii constante a volumului de tranzactionare. In cazul unei evolutii generale nefavorabile a pietei autohtone ca urmare a influentei unor factori externi foarte puternici primul prag de rezistenta va fi unul solid de unde se va realiza un pullback (revenire) fara a se depasi nivelul de suport de 7,300 lei. Pe termen foarte scurt, confirmarea continuarii directiei trendului actual este oferita de semnalul pozitiv evident al indicatorului STS (69,02), care a luat un avans considerabil (1 saptamana) fata de cel incipient oferit de indicatorul clasic MACD (0,393). Se remarca faptul ca MACD s-a mentinut aproape tot timpul in zona sa pozitiva in ciuda tendintelor bursei autohtone de depreciere chiar de la inceputul anului, ceea ce semnifica atitudinea unei actiuni de tip "contrarian". Consider ca merita pastrata actiunea AVLE in portofoliu pentru majorarea de capital (MCS) din 28 februarie 2008, dar cu o expunere moderata, mai ales ca societatea isi va putea diminua mult gradul de indatorare.