2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialAnual, mii de copaci sunt salvati de la taiere

Anual, mii de copaci sunt salvati de la taiere

Actiunea de colectare selectiva a deseurilor reciclabile, demarata in ultima perioada de administratiile locale bucurestene, salveaza anual mii de copaci de la taiere. Conform unor statistici de ultima ora, fiecare sector implicat in aceasta activitate colecteaza lunar peste 100 de tone de hartie si carton, iar datele tehnice spun ca o tona de hartie rezulta din 4 metri cubi de masa lemnoasa, care provine din taierea a 24 de copaci. Cu toate acestea, foarte multe asociatii batjocoresc efortul autoritatilor, aruncand in compartimentul de hartie cioburi sau resturi de mancare.
La nivelul sectorului 3, programul functioneaza din anul 2004, fiind amenajate noua puncte de colectare selectiva a deseurilor reciclabile in teritoriu. Este vorba de zonele: I.C. Bratianu/C. Coposu, I.C. Bratianu/R. Elisabeta, Distor/Camil Ressu, Barajul Dunarii/L. Rebreanu, C. Brancusi/N. Grigorescu, L. Rebreanu (posta), Rond Gloria, Rond Baba Novac / Dristor, 1 Decembrie 1918 / L. Rebreanu. De asemenea, in cadrul unui program pilot Societatea de salubrizare Rosal a pus la dispozitia unui numar de 50 de asociatii de proprietari si 10 societati comerciale pubele si saci de plastic pentru colectarea selectiva a cartonului, a PET-urilor si a gunoiului menajer. Anul trecut s-au colectat de la asociatiile de proprietari si de la agentii economici 58,21 tone PET si folie de plastic si 140 tone hartie si carton. In prima perioada a acestui an s-au colectat 153 kg PET-uri. Gunoiul colectat selectiv in sacii de plastic este ridicat de la asociatiile de proprietari si transportat la punctul de lucru de la Acumulatorul, unde se baloteaza si se valorifica. Societatea de salubrizare a investit pentru inceperea unui program pilot de colectare selectiva aproximativ 34.000 de euro. Au fost achizitionate doua instalatii de presare a deseurilor selectate, 100.000 de saci de plastic si o autocamioneta pentru transport. Printre zonele incluse in program se numara asociatii de proprietari sau agenti economici din zona centrala, cum ar fi din zona Sf. Vineri, Calea Calarasi, Vitanul Nou, Vitanul Vechi sau din cartiere adiacente zonei centrale: Baba Novac, Titan, Salajan, Macaralei, 1 Decembrie.
 
Mobila si saltele in cupele pentru hartie

Actiunea de colectare selectiva a inceput in sectorul 4 in anul 2003, pe langa asociatiile de proprietari fiind incluse si toate cele peste 70 de unitati de invatamant din sector. Asociatiile au fost dotate cu saci colorati diferit, pentru hartie si PET-uri. De asemenea, au fost amplasate cupe colorate diferit in sase puncte de pe arterele importante ale sectorului.
Colectarea executata de SC REBU SA si SC ADPP4 SA s-a soldat in anul 2006 cu preluarea a 128.9 tone hartie, 1,8 tone plastic si 7,5 tone PET-uri. In luna ianuarie 2007 s-au strans 13,6 tone de hartie si 2,2 tone PET-uri. Deseurile sunt predate la un valorificator conform contractelor incheiate de catre firmele de salubrizare. "La inceput, programul a cuprins mai multe asociatii si puncte din tot sectorul, dar pe parcurs a fost restrans. Principalele motive au fost cheltuielile foarte mari – de peste un milion de dolari pe an si nerespectarea de catre cetateni a destinatiei cupelor (ex: se puneau articole de mobila sau saltele in cupele pentru hartie", a spus primarul Adrian Inimaroiu.

Parintii, educati prin intermediul copiilor

Programul Romania Curata a fost demarat in sectorul 1 in anul 2004, anul trecut fiind colectate 252 tone de hartie, 3,9 t PET- uri si 2,8 tone plastic. Recipientele cu deseuri sunt colectate de SC "Rebu" si transportate la depozitul ecologic de la Giulesti-Sarbi. Administratia locala in colaboare cu Consiliul local al Tinerilor au lansat si Proiectul EuroKid, care isi propune o sensibilizare a publicului prin metoda "Educare a parintilor prin intermediul copiilor". In cadrul programului, desfasurat pe in perioada septembrie 2006-iunie 2007, se vor face vizite in diferite licee si colegii cu scopul de a prezenta elevilor date referitoare la: felul cum se face colectarea selectiva; metodele de reintroducere in circuit a deseurilor colectate selectiv; cum ar putea fi ajutate diferitele intreprinderi de salubrizare in actiunile lor. Din fiecare liceu vor exista minim patru ambasadori de mediu. Acestia vor fi reprezentantii liceului in workshop-uri si vor lucra impreuna pe diferite teme, special alese. Se intentioneaza introducerea de pubele pentru colectarea separata a deseurilor/resturilor in unele institutii de invatamant din sectorul 1.
 
Programul, extins la nivelul sectorului 6

La inceput, firma Urban colecta selectiv deseurile menajere  numai de la agentii economici, din anul 2004 incepand colectarea selectiva si de la populatie prin proiecte-pilot. Proiectele au fost demarate pentru a se putea estima cantitatile rezultate, cea mai buna metoda de colectare precum si reactia oamenilor la aceasta noua abordare. Colectarea selectiva a deseurilor menajere de la populatie a vizat initial zona Haiducului-Dr. Taberei – trei asociatii de locatari cu aproximativ 1.000 de locuitori. Ulterior, s-a extins si in zona Plevnei-blocurile Arcom cu aproximativ 1.000 de locuitori. In anul 2005 programele s-au extins in doua zone distincte, fiecare cu cate 10.000 de loc. – Crangasi-Constructorilor si Politehnica-Arinii Dornei. In acest an programul de colectare selectiva a deseurilor menajere de la populatie va fi extins la nivelul intregului sector. Vor fi amplasate 100 de puncte de colectare, asociatiile primind si saci pentru reciclabile. Cele doua proiecte pilot mai mari au costat circa 10.000 de euro fiecare – pentru partea de achizitionare containere si partea de constientizare.

Cele mai citite

Rusia, printre liderii globali în producția criptomonedelor. Metoda de a evita sancțiunile occidentale

Într-un context economic marcat de sancțiunile occidentale, Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede pentru plăți internaționale. Modificările legislative recente au facilitat adoptarea...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

China dă startul celui mai mare baraj hidroenergetic din lume

China a aprobat construcția unui baraj hidroenergetic de proporții fără precedent, situat în estul platoului tibetan, pe râul Yarlung Zangpo. Proiectul, care va produce Chinei...
Ultima oră
Pe aceeași temă