Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si-a ales ieri o noua conducere. Noul presedinte este judecatorul Anton Pandrea, iar procurorul Dan Nicolae Chiujdea este vicepresedinte. Candidat unic pentru sefia CSM, Anton Pandrea, in varsta de 59 de ani, face parte din vechea „garda” a sistemului judiciar. Numele sau a fost legat de scandalul blocarii retrocedarii imobilelor confiscate abuziv. A votat in 1995 impotriva retrocedarilor, in celebrul „complet rosu”, la ordinul lui Ion Iliescu, care apoi a tinut sa-l decoreze pentru respectiva isprava. El a promis ca va face treaba, primul lucru de care se va ocupa fiind rezolvarea practicii unitare in cadrul sistemului judiciar. Se pare ca si conflictul mocnit dintre CSM si Ministerul Justitiei se va aplana pe perioada mandatului sau, deoarece proaspatul presedinte a catalogat-o pe Macovei „o voce critica, dar benefica”. La randul sau, vicepresedintele ales al CSM, procurorul Dan Nicolae Chiujdea, a pus degetul pe o rana care sangereaza de mult timp: sanctionarea procurorilor care gresesc. Chiujdea a precizat ca acestia trebuie sanctionati fara drept de apel.
O noua echipa la conducerea CSM
Ori presedintele Basescu este cel mai bun astrolog al tarii, ori jocurile privind alegerea presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii au fost facute cu mult inainte. Pentru ca, la inceperea sedintei de ieri a CSM, Traian Basescu l-a felicitat pe Anton Pandrea in calitate de nou presedinte al forumului magistratilor romani.
Si asa a si fost. Dupa prezentarea lesinata a Raportului CSM pe 2006 si dupa discursul caldicel al presedintelui Basescu, s-a trecut la ceea ce astepta toata lumea – alegerile noii echipe de conducere a CSM. Ziaristii se pregateau sa stea pana noaptea tarziu, asa cum s-a intamplat la alegerile de anul trecut. Nu a mai fost nevoie. A fost cea mai rapida si eficienta sedinta din istoria CSM.
Iulian Galca, cel care conducea sedinta, a intrebat cine candideaza pentru functia de presedinte. Anton Pandrea, judecator, sef al Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a spus: „Domnule presedinte, CSM se afla intr-un moment delicat” si, pentru aceasta, a hotarat sa candideze la functia de presedinte, desi nu ar fi dorit pentru ca… etc. Iulian Galca a intrebat cine mai candideaza. Nu s-a mai inscris nimeni dintre membrii CSM.
Au inceput sa fie impartite buletinele, dupa care s-a trecut la votare. Cu o singura abtinere (a candidatului) si cu restul voturilor „pentru”, Anton Pandrea a devenit presedintele Consiliului Superior al Magistraturii pentru pana la anul, la aceeasi data.
Iulian Galca l-a felicitat pe Pandrea si a intrebat cine isi depune candidatura pentru functia de vicepresedinte al CSM. Conform legii, daca presedintele este un judecator, vicepresedintele trebuie sa fie un procuror. Nicolae Dan Chiujdea, prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 si membru CSM, si-a anuntat candidatura pentru functia de vicepresedinte. Nu a mai fost o alta candidatura. S-au impartit buletinele si s-a votat. Cu 13 voturi „DA” si 4 voturi „NU”, Nicolae Dan Chiujdea a fost ales vicepresedinte al CSM pentru legislatura de un an.
Obiectivele pandriste pentru munca CSM
Dupa sedinta de alegeri, Anton Pandrea si-a expus, in fata ziaristilor, ceea ce isi doreste pentru CSM. Anume, este un an extrem de dificil, pentru ca a fost aderarea care trebuie, din punctul de vedere al Justitiei, consolidata. Presedintele proaspat al CSM a afirmat ca cesemistii trebuie sa raspunda compatibil exigentelor Uniunii. Mai ales ca UE va monitoriza forumul magistratilor romani. Marea problema a Justitiei este inexistenta practicii unitare in Justitia romaneasca care duce la hotarari contrare in aceeasi cauza.
Presedintele Pandrea a mai spus ca va respecta orice voce din cadrul CSM. Anton Pandrea o considera pe Monica Macovei o voce critica, dar benefica in unele cazuri si s-a angajat sa respecte puntele de vedere ale ministrului Justitiei.
„Un an greu pentru procuratura”
Vicepresedintele Nicolae Dan Chiujdea a prognozat ca va fi „un an greu pentru procuratura” si ca, tocmai de aceea, a dorit sa ocupe functia, pentru a ajuta lucrurile legate de procurori. Urmeaza marea si promisa reorganizare a Parchetului General. Prin anumite zone – cum ar fi Bistrita – parchetele nu au sedii. Se lucreaza prin apartamente. Acest lucru trebuie remediat de urgenta, a subliniat vicepresedintele CSM. Nicolae Chiujdea a declarat ca procurorii care gresesc trebuie sanctionati fara drept de apel. Si noul vicepresedinte spera sa fie stins conflictul dintre CSM si ministerul Justitiei.
Sefii CSM si presa
Anton Pandrea a declarat ca nu numai ca doreste o relatie foarte buna cu presa, dar ca CSM are mare nevoie de presa in aceasta perioada. Si a promis, solemn, ca niciun ziar sau post de televiziune nu va avea un tratament preferential din partea CSM.
Vicepresedintele Chiujdea a intarit afirmatiile presedintelui Pandrea, subliniind ca CSM are nevoie de presa tocmai pentru a pune la punct treburile Justitiei in Romania.