La mai bine de 2000 de ani dupa ce a fost creat si la peste 100 dupa ce a fost descoperit, misteriosul mecanism din Antikythera dezvaluie noi secrete gratie eforturilor depuse in Grecia pentru descifrarea sa.
Se stie sigur ca ansamblul din bronz, de mici dimensiuni (21 cm inaltime, 16 latime, 5 inaltime), format din cinci cadrane, 30 de roti dintate si ace indicatoare, nu este un astrolab, cum s-a crezut initial. Descoperit de pescari la 1900, in largul insulei grecesti Antikythera, printre amforele si statuile din pantecele unei corabii romane scufundate, ciudatul angrenaj este cea mai veche masina de calcul astronomic din istorie. Un mecanism unic, realizat probabil in anul 80 i.Hr., care descria cu foarte mare precizie miscarile astrilor, in special ale Soarelui si Lunii. Expus la Muzeul de arheologie din Atena, anticul „calculator” este, intr-un fel, succesorul monumentelor megalitice. Un instrument uimitor, cum omul nu a mai putut crea decat incepand cu secolul XIV.
Cu ajutorul unui scanner performant, cercetatorii greci au reusit sa descifreze peste o mie de semne – „texte astronomice” si chiar un fel de instructiuni de utilizare, inscriptionate in greaca veche pe capacul masinii. „Ca intr-un joc de puzzle, mecanismul poate rescrie cateva capitole din istoria cunostintelor matematice si astronomice ale antichitatii”, a afirmat astrofizicianul elen Xenofon Mussas, citat de AFP. Cercetatorii vor sa verifice daca obiectul a fost sau nu opera filosofului stoic grec Poseidonios, creatorul unei scoli prestigioase pe insula Rhodos. S-ar putea ca ambarcatiunea scufundata sa fi facut parte dintr-un convoi care transporta la Roma bogatii jefuite de pe acea insula.