1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialAntidepresesivele, ineficiente

Antidepresesivele, ineficiente

Majoritatea medicamentelor antidepresive pot fi chiar periculoase în cazul copiilor sau adolescenţilor care suferă de depresii majore.

Studiu exhaustiv publicat ieri în revista medicală britanică The Lancet, realizat de un grup internaţional de cercetători, se bazează pe analizarea altor 34 de cercetări realizate pe mai mult de 5.000 de copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani şi, respectiv, pe 14 medicamente antidepresive. Un singur astfel de medicament s-a dovedit mai eficient decât un simplu placebo pentru a trata simptomele depresiei la copii şi adolescenţi, şi anume fluoxetina, comercializat sub numele Prozac, conform rezultatelor studiului. Fluoxetina este şi mai bine tolerată de organism decât alte medicamente din categoria sa.

De cealaltă parte, nortriptilina a fost identificată drept cea mai puţin eficientă dintre cele 14 medicamente analizate, iar imipramina drept cea mai bine tolerată de organism. Conform studiului, venlafaxina are cele mai grave efecte secundare, fiind asociată unui risc crescut de apariţie a gândurilor care îm­ping spre suicid.

Cercetătorii recunosc că eficienţa şi riscurile privind efectele secundare grave ale acestei categorii de medicamente sunt mai puţin cunoscute din cauza insuficienţei studiilor clinice.

De o gravitate specială sunt gândurile sau comportamentele suicidare legate de consumul de antidepresive. Într-un comentariu care însoţeşte acest studiu, dr. Jon Jureidini, un om de ştiinţă australian, susţine că, în ceea ce priveşte paroxetina, comportamentele suicidare se pot manifesta la 10% din pacienţii trataţi, conform noilor studii, faţă de 3% cum se menţiona în cele anterioare.

După estimările citate în cadrul studiului, 2,8% dintre copiii cu vârsta între 6 şi 12 ani şi, respectiv, 5,6% dintre adolescenţii din ţările dezvoltate suferă de tulburări depresive majore, procente care, în realitate, ar putea fi mai mari dacă ţinem cont de dificultatea de a diagnostica patologia depresivă, mai ales în cazul acestor categorii de vârstă. La copii şi adolescenţi simptomele depresiei sunt diferite de cele manifestate de adulţi: ele includ în special stări de iritabilitate, refuz şcolar şi un comportament agresiv.

În ceea ce priveşte medicamentele antidepresive, pe lângă comportamentul suicidar, efectele negative pot include dureri de cap, stări de greaţă şi insomnii, dar, cu toate acestea, au continuat să fie prescrise în număr din ce în ce mai mare, chiar dacă în majoritatea ţărilor occidentale se recomandă prescrierea lor doar în cazurile depresiilor grave, după eventualul eşec al psihoterapiei.

„Antidepresivele nu par să ofere beneficii clare în cazul tratării copiilor şi adolescenţilor“, con­clu­zio­nează autorii studiului, care adaugă că „fluoxetina este, probabil, cea mai bună opţiune atunci când tratamentul medicamentos este necesar la aceste categorii de vârstă“.   

Cele mai citite

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă