„Exista o manie a clasificarii in Romania, si inclusiv mie ca procuror imi sunt trimise acte clasificate ca fiind secret de serviciu, de stat”, a declarat sambata seful Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, la conferinta „Anticoruptia la zi. Statul si Societatea civila”. Morar a sustinut ca legea privind informatiile clasificate ar trebui modificata pentru a restrange sfera informatiilor secrete. El a aratat ca este „legat de maini si de picioare”, precizand ca o informatie poate fi declasificata doar de autoritatea care a decis clasificarea ei. „Nu este posibil ca SRI si Politia sa-mi comunice ca este secreta o informatie referitoare la o persoana pe care o pot trimite in judecata tocmai in baza respectivei informatii care este in legatura cu atributiile de serviciu pe care le are”, a declarat Morar.
Seful DNA a mai spus ca specialistii departamentului pe care il conduce sunt sufocati de rapoartele intocmite de institutiile cu atributii in lupta impotriva coruptiei. „Desi exista foarte multe institutii angrenate in lupta impotriva coruptiei cu atributii de prevenire, disconfortul unui procuror este legat de faptul ca actele acestor institutii nu pot fi folosite ca mijloace de proba intr-un proces penal”, a adaugat Morar. El a precizat ca de la Curtea de Conturi sau de la ANAF vin la DNA volume intregi „care nu cuprind o sesizare simpla, ci cuprind rezultatele unor controale cu concluzii si care servesc doar ca baza de sesizare. In aceste conditii, a adaugat Morar, DNA dubleaza munca institutiilor de control, fiind nevoit sa apeleze la specialistii sai”.
Daniel Morar a mai venit cu o propunere pentru accelerarea cercetarilor si incheierii unui dosar, anume ca acele controale efectuate de institutii abilitate sa poata fi folosite de procurorul care instrumenteaza un caz.
Morar a mai declarat ca „are de rezolvat o dilema”: „pe de o parte, toata lumea ne cere sa rezolvam cazuri de mare coruptie – si avem acest imperativ al integrarii, unde cartonasul rosu este pe coruptie -, iar pe de alta parte, trebuie sa ma asigur ca procurorul isi pastreaza independenta in solutionarea acestor dosare”. Seful DNA sustine ca notiunea de mare coruptie trebuie raportata la realitatile romanesti. „Lumea se gandeste la persoane cu mari functii politice si publice. Tot de mare coruptie este si fapta unor persoane care nu se situeaza foarte sus, dar care prin amploarea activitatii infractionale si prin anvergura se situeaza tot acolo”, a mai spus Morar.
Coruptia migreaza de la centru la administratia locala
Tot la seminarul „Anticoruptia la zi. Statul si Societatea civila”, Radu Nicolae, de la Centrul de Resurse Juridice (organizatie nonguvernamentala), a subliniat fenomenul migratiei coruptiei. Nicolae sustine ca la nivel local au inceput sa aiba loc mult mai multe acte de coruptie, in timp ce la centru acestea se sting. Daniel Morar a spus ca fenomenul are loc intr-adevar iar actele de coruptie sunt foarte mari. „Avem un dosar in care un intreg consiliu local este pus sub acuzare”, a relatat Daniel Morar. Sorin Ionita (SAR) a tras atentia asupra necesitatii urgente a promulgarii legii achizitiilor publice. Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, a spus ca spera ca legea achizitiilor publice sa plece din Parlament in luna ianuarie.
Macovei: „Sistemul juridic se autoprotejeaza”
Victor Alistar, de la Transparecy International, a semnalat ca veriga slaba a sistemului juridic, constatata de monitorizarea organizatiei pe care o conduce, este Consiliul Superior al Magistraturii. Alistar sustine ca CSM analizeaza prea putini si sanctioneaza prea putini judecatorii care au abateri. Si ministrul Justitiei a criticat CSM si faptul ca „autoreglarea profesiei nu s-a produs”. „Sunt doua-trei cazuri de raspundere disciplinara in 2005. Numarul este extrem de mic”, a spus Macovei. Seful DNA a completat, precizand ca din 2002 au fost trimisi in judecata opt magistrati. Ministrul Justitiei a declarat ca in cazul Tanacu, de exemplu, judecatorul n-a motivat decizia, iar CSM „a stabilit ca de vina a fost calculatorul”. „Sistemul juridic se autoprotejeaza. E in faza asta de negare si de autoprotectie”, a precizat ministrul Justitiei.
Monica Macovei a spus ca, in general, magistratii incearca sa excluda total faptul ca printre ei exista corupti sau persoane care gresesc. „Este cazul ca judecatorii sa se uite si in Curtea Justitiei, nu numai in afara”, a spus ministrul Justitiei. De fiecare data magistratii invoca lipsurile la care sunt supusi – sedii, computerizare, salarii mici etc. Ministrul Justitiei a promis ca in februarie-martie fiecare judecator va avea computerul lui si acces la internet si intranet. 22 de milioane de euro, proveniti de la PHARE, au fost investiti in achizitionarea acestor computere.
In incheierea seminarului Alina Mungiu-Pippidi a tras concluzia ca ONG-urile se implica puternic in lupta anticoruptie, ca a inceput sa fie diminuata coruptia iar punctul slab este reforma administratiilor locale.