ANRM a declasificat contractul pentru perimetrele din Marea Neagra aprobat in 1992, document prin care Rompetrol, companie de stat la acea vreme, a acordat consortiului de firme care a detinut contractul inaintea firmei Sterling drept exclusiv de a explora si imparti productia pe durata intelegerii, informeaza Mediafax.
Durata contractului a fost stabilita la 25 ani, incluzand perioada de exploatare, cu o perioada initiala de exploatare de 5 ani contractuali de la data intrarii in vigoare.
Cantitatea de titei extrasa era repartizata, conform contractului, intr-o cota de 45% pentru Rompetrol si 55% pentru consortiu. Articolul referitor la impartirea productiei de titei brut a avut caracterul de strict secret.
In 1992, compania Rompetrol, care reprezenta la acea data statul roman, si consortiul format din firmele Enterprise (Marea Britanie) si Canadian Oxy au incheiat un acord de explorare si impartire a productiei.
Acordul a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, in 1997, la Sterling Resources. In 1993, Rompetrol a fost privatizata, iar locul companiei in acordul cu Sterling a fost luat de ANRM.
Conform contractului din 1991, consortiul de firme avea dreptul de a extinde cu inca doi ani perioada de explorare cu consimtamantul Rompetrol pentru un program de lucrari suplimentare, cu conditia de a-si fi indeplinit obligatiile contractuale pentru primii cinci ani. In functie de aprobarea Rompetrol la sfirsitul extinderii perioadei de explorare, consortiul putea propune o alta extindere a perioadei de explorare pe o perioada convenita cu Rompetrol.
In cazul in care pina la sfirsitul perioadei de explorare, inclusiv extinderile, nu era efectuata o descoperire comerciala in perimetrul exploatat, contractul era considerat reziliat.
Cele doua parti au convenit asupra unei valori a programului minim de explorare de 25,1 milioane dolari, firmele contractante avand dreptul sa primeasca in natura, sa dispuna si sa exporte liber cota sa de petrol, precum si de a importa si exporta liber valutele executarea operatiunilor petroliere.
Rompetrol se obliga, printre altele, ca sprijine consortiul de firme in obtinerea de la autoritatile guvernamentale romane a tuturor permiselor, licentelor, vizelor si altor aprobari sau drepturi pentru executarea operatiunilor petroliere si sa permita expedierea in strainatate a documentelor, datelor si probelor pentru analiza si prelucrare, in legatura cu aceste operatiuni.
In cazul in care nu se putea ajunge la un acord direct cu proprietarii terenurilor necesare exploatarii, Rompetrol, prin intermediul Guvernului, se angaja sa isi exercite dreptul de expropriere, daca acest lucru era considerat esential pentru desfasurarea operatiunilor petroliere.
Consortiul avea dreptul sa efectueze operatiuni petroliere in conformitate cu practicile general acceptate si tehnicile din industria mondiala de petrol off-shore, sa exporte liber titeiul brut si sa retina toate sumele de bani provenite din vinzarile sale in afara Romaniei, scutit de plata de taxe si impozite.
"Daca se descopera gaze naturale neasociate, compania (Rompetrol-n.r.) si contractorul (consortiul de firme-n.r.) se vor intalni sa discute impreuna daca descoperirea trebuie evaluata in scopul eventualei dezvoltari si productii. Daca un zacamant din suprafata contractuala este o descoperire comerciala si se extinde dincolo in alte suprafete ale Romaniei, in care alte parti au dreptul de a executa operatii petroliere, compania poate cere ca dezvoltarea si extractia petrolului din acest zacamant sa se execute in colaborare cu alte parti", se arata in contract.
Pe durata contractului, consortiul de firme era supus legilor impozitului pe venit, dar Rompetrol era de acord sa plateasca si sa descarce "cum si cind este necesar" aceste impozite pe venit in numele si din partea consortiului si sa furnizeze firmelor, in termen de treizeci 30 zile de la data efectuarii platii, chitantele oficiale din partea Guvernului. Impozitul pe venit platit de Rompetrol in numele si din partea consortiului era considerat venit pentru firme, pentru anul de impozitare aferent platilor.
Consortiul era scutit de plata oricaror taxe vamale la importul de utilaje, echipamente, mijloace de transport, materiale, furnituri consumabile, proprietati mobile si bunuri importate folosite exclusiv pentru desfasurarea operatiunilor petroliere.
"Compania va avea dreptul de a cumpara o parte din titeiul brut la care contractorul are dreptul la flansa de iesire a unitatii de depozitare, drept exercitat numai cand nu este suficient titei brut pentru producatorii romani, comparativ cu operatiunile petroliere din Romania, pentru a satisface cerintele pietii romane de titei brut. Politica companiei va fi aceea ca daca alti producatori straini au dreptul sa primeasca titei brut pe baza altor contracte de explorare si impartire a productiei de petrol in Romania, compania nu va discrimina in exercitarea dreptului ei, iar cantitatea de titei brut astfel preluata nu va depasi in nici un caz 50 % din cantitatea totala de titei brut la care contractorul are dreptul", era stabilit prin contract.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro