22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialANPC: O pâine va avea din toamnă minim 200 sau 300 grame

ANPC: O pâine va avea din toamnă minim 200 sau 300 grame

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a emis un proiect de act normativ ce stabileşte condiţiile privind cantitatea netă pe acre trebuie să le îndeplinească operatorii economici care produc sau comercializează pâine, citează Mediafax.

O pâine va avea minim 200 sau 300 de grame, suntem încă în discuţii cu producătorii. Creşterea acesteia va fi permisă numai din o sută în o sută de grame“, a declarat marţi preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, într-o conferinţă de presă.

Pentru pâinea neambalată vor fi acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate în timpul comercializării, de maxim 10 grame pentru pâinea de 300 grame, o scădere de maxim 9 grame pentru pâinea de 400-500 grame, scăderi de 7,5 grame pentru pâinea de 600-1.000 grame şi de 7 grame pentru pâinea ce depăşeşte 1.000 grame.

Preşedintele ANPC a precizat că speră ca ordinul, aflat în prezent în dezbatere publică, să intre în vigoare de la 1 septembrie.

“Practica de control a ANPC a reţinut faptul că mulţi producători de pâine variază gramajul pe bucată, micşorând periodic cantitatea cu 5-20 de grame/bucată, cu scopul de a-şi majora profiturile şi inducând astfel în eroare consumatorii, aceştia neavând cum să sesizeze aceste variaţii de gramaj”, spun oficialii ANPC.

Aceştia afirmă că, prin stabilirea exactă a parametrilor de cantitate a pâinii, se vor elimina neregulile din industria de panificaţie. Producătorii şi comercianţii care vor încălca legea vor primi amenzi între 500 şi 2.500 lei.

De altfel, între 25 şi 28 iulie, ANPC a efectuat controale la nivelul întregii ţări privind calitatea şi modul de încadrare în cantitatea netă declarată a pâinii comercializată în vrac.

Astfel, au fost controlaţi 446 agenţi economici şi s-au descoperit nereguli la 166 din aceştia. S-au aplicat amenzi de 466.700 lei. A fost găsită o cantitate de pâine cu abateri de circa patru tone.

Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă