Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au efectuat, în cadrul Comandamantului de Iarnă, aproape 350 de controale, aplicând 100 amenzi în valoare de 650.000 de lei şi aproximativ 280 de avertismente, pentru încălcarea legislaţiei din domeniul protecţiei consumatorilor, potrivit Mediafax.
În cadrul Comandamentului de Iarnă, organizat în perioada 23 noiembrie – 23 decembrie, comisarii au desfăşurat controale operative, au preluat şi soluţionat petiţiile consumatorilor şi au desfăşurat atât activităţi de informare şi educare a consumatorilor, cât şi de consiliere a operatorilor economici, se arată într-un comunicat de luni al ANPC.
Pe perioada desfăşurării Comandamentului, comisarii ANPC au efectuat 349 acţiuni de control, aplicând 379 sancţiuni contravenţionale, dintre care 102 amenzi în valoare totală de 648.250 de lei şi 277 de avertismente pentru abateri de la legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor.
Dintre operatorii economici controlaţi, 198 îşi desfăşurau activitatea în domeniul produselor şi serviciilor alimentare (magazine alimentare, restaurante, unităţi de autoservire, baruri, fast-food -uri ), 55 în domeniul produselor şi serviciilor nealimentare, 94 în domeniul prestărilor de servicii, doi în domeniul produselor şi serviciilor financiare, potrivit ANPC.
În urma acţiunilor de control au fost depistate produse cu abateri în valoare de 32.005 lei, care au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor.
Produsele periculoase depistate au fost oprite definitiv şi eliminate din circuitul comercial. Cele mai relevante dintre deficienţe constatate cu ocazia acţiunilor de control efectuate în cadrul Comandamentului, au fost în domeniul produselor şi serviciilor alimentare, respectiv lipsa autorizaţiei de funcţionare, neafişarea codului unic de înregistrare la Registrul Comerţului şi a orarului de funcţionare, neprezentarea certificatului de clasificare pentru unitatea de alimentaţie publică, lipsa elementelor de identificare şi caracterizare la preparatele din carne, produse preambalate neetichetate, produse de panificaţie şi patiserie fără elemente de identificare şi caracterizare complete.
Pentru aceste deficienţe constatate comisarii au aplicat 73 de amenzi în valoare de 470.250 de lei şi 146 de avertismente.
În domeniul produselor şi serviciilor nealimentare, comisarii sau depistat lipsa traducerii în limba română a etichetelor la produse textile, neafişarea listei de servicii suplimentare, lipsa elementelor de identificare şi caracterizare la aranjamentele florale, îmbrăcăminte second hand neetichetată, lac de unghii fără traducerea informaţiilor în limba română.
Pentru deficientele constatate s-au aplicat 14 amenzi contravenţionale în valoare totală de 88.000 de lei şi 42 de avertismente.
În domeniul prestărilor de servicii, comisarii au constatat neafişarea, la exteriorul unităţii, a însemnelor privind categoria de clasificare, neafişarea certificatului de clasificare a unităţii de cazare, lipsa autorizaţiei de functionare şi a Certificatului de Clasificare de la Ministerul Turismului, lipsa materialelor tipărite în limba română, în spaţiile de cazare şi în două limbi de circulaţie internatională cuprinzând serviciile suplimentare oferite, lipsa dotărilor în camerele unităţii de cazare (halat, papuci, prosop), lipsa informării privind taxa de staţiune, lipsa informaţiilor privind serviciile suplimentare oferite turiştilor.
Ca urmare a constatărilor acestor deficienţe, comisarii ANPC au aplicat 13 amenzi în valoare de 70.000 de lei şi 89 de avertismente.
În domeniul produselor şi serviciilor financiare, ANPC a depistat neinformarea consumatorilor privind modificarea ratei dobânzii. Ca urmare a constatărilor acestor deficienţe s-au aplicat două amenzi în valoare de 20.000 de lei.
„Pentru că iarna nu s-a sfârşit, iar staţiunile montane sunt asaltate de turişti, acţiunile de supraveghere şi control vor continua pe toată perioada iernii pentru descurajarea oricăror încercări de nerespectare a prevederilor legale în domeniul protecţiei consumatorilor, în special în domeniul activităţilor recreative specifice sezonului rece şi aici mă refer, cu precădere, la patinoare şi pârtiile de schi care vor trebui monitorizate, dar şi la serviciile de închiriere a echipamentelor necesare practicării acestor activităţi”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, citat în comunicat.
ANPC sfătuieşte toţi consumatorii ale căror drepturi le-au fost încălcate să se adreseze Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, prin structurile sale teritoriale.