Structura subiectului pentru Evaluarea Naţională, susţinută de absolvenții clasei a VIII-a, la Limba şi literatura română va fi simplificată, a declarat ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.
„Am primit feedback referitor la modelul de Limbă şi literatură română, model ce a fost pus în consultare publică, şi acel feedback a fost unul pozitiv, dar în acelaşi timp am avut şi câteva recomandări din partea profesorilor, părinţilor, chiar şi din partea elevilor. Una dintre aceste recomandări a fost aceea că ar trebui să simplificăm într-un fel acel model de subiect. Exact la acest lucru se lucrează acum, şi anume la faptul că structura subiectului pentru Evaluarea Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a la Limba şi literatura română va fi una simplificată şi va fi pus – probabil luni – modelul respectiv pe site-ul Ministerului Educaţiei, după ce ne vom consulta cu partenerii noştri şi cu cadrele didactice. Cred că este cel mai important lucru”, a spus Anisie.
Soarta tezelor
Șefa Educației a mai anunțat că o decizie în ceea ce priveşte susţinerea tezelor din acest an şcolar va fi luată în urma unor evaluări făcute de specialişti din cadrul ministerului şi după consultarea cu ceilalţi actori din sistemul de învăţământ.
„Acest aspect se află în evaluări. La momentul acesta, specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei realizează o astfel de evaluare. Trebuie să vă spun că, atunci când am realizat regulamentul pentru organizarea unităţilor de învăţământ, au fost consultaţi partenerii sociali, sindicate, vorbim aici şi despre asociaţii de părinţi, Consiliul Elevilor. Şi am luat atunci, la momentul începerii anului şcolar, o decizie. Dacă, însă, în contextul epidemiologic, va trebui să luăm alte măsuri, le vom lua, le vom analiza şi vom transmite ceea ce s-a decis în cadrul Ministerului Educaţiei spre consultare, ca şi data trecută, cu partenerii noştri”, a declarat Anisie.
Ministrul a adăugat că o comisie de specialişti va realiza o „adaptare a programei” pentru predarea online.
„Am decis deja în cadrul Ministerului Educaţiei să existe o comisie formată din specialişti care să realizeze o adaptare a programei de a preda online. Se analizează de către comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei toate aspectele legate de acest lucru şi vă anunţăm că luni vom avea o conferinţă de presă în care vom preciza toate măsurile referitoare la acest aspect”, a afirmat Anisie.
MEC a lansat procesul de consultare publică pentru elaborarea Strategiei privind digitalizarea Educaţiei.