În opinia primului ministru, în contextul schimbărilor climatice avem nevoie de un sistem de irigaţii fiabil pe termen lung.
Înaintea emiterii unei ordonanţe de urgenţă în baza căreia Administraţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) să poată cumpăra energie mai ieftină, pentru irigaţii, premierul Victor Ponta şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au vizitat cea mai mare staţie de pompare din ţară, cea de la Stăncuţa, judeţul Brăila.„E, într-adevăr, un proiect strategic pentru ţară şi am vrut să văd cu ochii mei. M-au adus să mă convingă că trebuie investit în continuare”, a declarat Victor Ponta.
Ministrul Agriculturii a precizat că se lucrează la o ordonanţă de urgenţă prin care ANIF-ul să cumpere energie la preţuri mai mici. Întrebat dacă guvernul are o strategie pentru combaterea efectelor secetei anunţate de meteorologi pentru această vară, prim-ministrul a afirmat că s-au făcut toate pregătirile pentru acest an, dar că în contextul schimbărilor climatice e necesar să avem un sistem de irigaţii pe termen lung: „Nu o să mai fie ca anul trecut.
În primul rând, pentru că anul acesta am reuşit să ne pregătim mai din timp şi mai bine, s-au alocat şi banii, s-au făcut şi modificările.
Nu o să poată guvernul să oprească să nu fie secetă. A mai plouat, însă toate pregătirile pe care le-au făcut deja şi Ministerul şi autorităţile locale sunt în ideea de a limita pe cât posibil efectele secetei. Însă acum, dacă nu avem irigaţii pe termen lung, tot nu o să reuşim, pentru că e clar că schimbarea climatică e o realitate şi probabil că în fiecare an, cel puţin în iulie, august, o să ne confruntăm cu această problemă şi atunci soluţia e cea pentru care suntem astăzi aici”, a declarat Victor Ponta. Staţia de pompare de la Stăncuţa, cea mai mare din ţară, asigură apă pentru irigarea a 205.000 ha de terenuri agricole, din care 80.000 ha în judeţul Ialomiţa, iar restul în judeţul Brăila. Este o staţie de pompare cu un debit instalat de 180 mc/s. Staţia de la Stăncuţa este una plutitoare, care are în dotare zece nave, cu câte şase electropompe fiecare navă. O navă plutitoare a fost modernizată cu bani de la Banca Mondială în perioada 2008-2010, iar pentru alte două nave sunt depuse proiecte de reabilitare.
Canalul Siret-Bărăgan, realizat în parteneriat public-privat
Premierul s-a mai referit şi la proiectul Canalului Siret-Bărăgan, care va lega zona Vrancei de nordul Bucureştiului, prin care ar fi asigurată irigarea gravitaţională, fără consumuri de energie, a 700.000 ha de terenuri agricole din Bărăgan. „Canalul Siret-Bărăgan este un proiect complex, care presupune amenajare în special pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, presupune posibilitatea de transport de mărfuri şi presupune şi irigaţii. Deci, are trei funcţionalităţi, e vorba însă de sume importante care trebuie şi pot fi găsite doar printr-un parteneriat public-privat”, a spus primul ministru.