-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialANI: Nicolaescu si-a platit deputatia din propriul cont

ANI: Nicolaescu si-a platit deputatia din propriul cont

» Agentia Nationala de Integritate il acuza pe deputatul liberal Eugen Nicolaescu ca nu a declarat primirea unor donatii de aproape 45.000 de euro, rulate printr-un cont bancar personal si folosite in campania electorala din 2008. Fapta incalca Legea finantarii electorale. Nicolaescu neaga acuzatiile si spune ca este vorba de contul oficial al partidului.

» Specialistii spun ca sistemul finantarii politicienilor, asa cum descrie ANI cazul Nicolaescu, este des folosit si acopera coruptie si ilegalitati. Parlamentarii se plang ca legea este intortocheata, croita stramb si ca tine candidatii uninominali legati financiar tot de lista de partid.

Deputatul liberal Eugen Nicolaescu este acuzat de fals in declaratii si de incalcarea Legii finantarii electorale de catre inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care au sesizat procurorii cu privire la un cont bancar pe care deputatul l-a tinut ascuns in declaratiile de avere. ANI il acuza pe Nicolaescu ca, in campania electorala din 2008, pentru Parlamentul Romaniei, a primit intr-un cont personal sume in lei care echivaleaza cu aproape 45.000 de euro si despre care deputatul a declarat ca au fost donatii ale unor persoane fizice pentru campania sa electorala. Banii au fost folositi pentru plata unor bunuri promotionale precum pelerine, pungi, caciuli, fulare, carti postale, dar si pentru publicitate in ziare. Contul a fost deschis la BCR in perioada 30 octombrie-15 decembrie 2008, iar Nicolaescu nu a pomenit acest cont in declaratia de avere, la rubrica "Donatii".

 

Mai grav, fapta de care este acuzat deputatul liberal incalca legea finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, care spune ca orice donatii, cotizatii si venituri folosite in campanie trebuie reflectate in contabilitatea partidului.
Eugen Nicolaescu neaga acuzatiile ANI si spune ca nu este vorba despre un cont personal. "Este vorba de un cont oficial, deschis si inchis conform legii, prin mandatarul financiar de la filiala PNL Calarasi, de unde am candidat. Sunt documente care spun asta", a declarat pentru Romania libera Eugen Nicolaescu. Actele privind finantarile de atunci au fost depuse la Autoritatea Electorala Permanenta, "mandatul de deputat fiind validat tocmai pentru ca s-au indeplinit cerintele legale", mai spune Nicolaescu. Deputatul sustine ca in 2009 le-a dat explicatii inspectorilor ANI cu privire la acest cont si "se parea ca nu exista nici un fel de problema".

Legea finantarii electorale interzice candidatilor sa primeasca personal donatii prin care sa isi finanteze campaniile electorale. Aceste donatii trebuie facute la filiala locala a partidului care il sustine pe candidat. Partidul desemneaza un mandatar financiar care deschide cate un cont in numele fiecaruia dintre candidatii din judetul respectiv si care se ocupa de toata contabilitatea si documentele aferente.
Deputatul PSD Victor Ponta spune ca banii din donatii pentru campania electorala nu pot fi folositi direct de candidat. "Banii se misca printr-un mandatar financiar. Nu stiu ce a facut domnul Nicolaescu, dar legea e ingrozitor de complicata si poate chiar e vorba de o greseala", ne-a declarat Ponta. Senatorul PDL Iulian Urban, vicepresedintele Comisiei juridice din Senat, spune ca in 2008, o data cu noul sistem de alegeri in colegii uninominale, cei mai multi candidati au procedat, pentru a respecta legea si pentru a-si finanta campaniile electorale, astfel: au donat catre partid bani proprii sau pe cei primiti de ei insisi din donatii particulare.

 

"Pentru greii din partid, se stie ca partidele au platit dintotdeauna. Noi, astia nou-veniti, am procedat asa", spune Urban. Nicolaescu a incalcat legea daca a folosit banii primiti in mod direct si nici nu a declarat contul in declaratia de avere, spune senatorul. Urban considera insa ca legea este croita stramb si ca sistemul uninominal actual "ii leaga de glie pe candidati, care sunt tot niste «listaci» aflati financiar la mana partidelor". Sistemul cu mandatarul financiar a ramas in lege de pe vremea cand parlamentarii erau alesi pe liste de partid. In opinia sa, forma actuala a legii arata intentionat astfel, pentru ca partidele sa tina sub control candidatii: "Ei s-au temut ca in Parlament ar fi putut intra oameni cu campanii electorale puternic sustinute financiar, dar nelegati de vreun partid. Sunt oameni in Romania care ar putea strange din donatii sute de mii de euro, daca ar candida".

» Pavaza pentru coruptie
Irina Bujder, director adjunct al Asociatiei ProDemocratia, ne-a explicat ca fapta de care e acuzat Nicolaescu seamana cu sistemul folosit de partide pentru a-si masca finantarile si a evita legea. "Se practica folosirea conturilor personale. Candidatii primesc donatii ca persoane fizice, donatii care nu mai trec pe la partid, nu mai sunt inregistrate", spune Bujder. Astfel, partidele depasesc pragul maxim de finantare electorala impus de lege, care pentru un candidat la Parlament este de 350 de salarii minime brute (aproximativ 60.000 de euro). Un alt efect este ca sponsorii de partid si serviciile prestate de diverse firme raman astfel in umbra. "Furnizorii sunt platiti direct, fara sa mai treaca pe la partid. Sponsorii nu devin transparenti, pentru ca dupa alegeri ei vor primi anumite avantaje", spune Bujder.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă