Opera Națională Română Iași ]i invit[ pe melomani la premiera spectacolului “Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia marelui regizor Andrei Șerban. Primele reprezentații vor avea loc marți, 23 septembrie și joi, 25 septembrie.
La pupitrul dirijoral se va afla un invitat special de la Metropolitan Opera din New York, maestrul Vlad Iftinca, un ieșean cu o admirabilă carieră americană.
“Poate din toate spectacolele mele de operă, "Lucia…" a fost cel mai controversat. Unii comentatori au comparat cu ce i s-a întâmplat lui Patrice Chereau când a montat "Tetralogia" lui Wagner la Bayreuth. La fel ca el, am fost huiduit energic la premieră (deși erau mulți care scandau: Bravo!). Evoluția oricărei montări care rupe tradiția e menită să înfrunte tot felul de furtuni. Spectatorii “specialiști” de operă sunt în majoritate destul de conservatori, căci admiră tradiția și acceptă doar ce e cunoscut, sau mai bine zis ce vor ei să recunoască, dar refuză de la început ce e diferit. Poți să-i surprinzi, dar surpriza trebuie să fie una relativă, le trebuie mult timp ca să se obișnuiască.
Pe drept cuvânt spunea Nietzsche că “alegem din obișnuiță și comoditate să ne placă doar ceva cu care suntem familiari.” Nu suntem liberi, dar suntem comozi. Doar că la Bayreuth, la fel și la Bastille, toate reluările care au urmat au schimbat treptat atitudinea publicului. După 20 de ani, "Lucia…", când încă se reia, se joacă cu casa închisă și asta demonstrează că felul în care am interpretat povestea, pe cât de șocant și radical părea la premieră, avea sens, nu era doar un fel de a epata de dragul originalității.
Versiunea "Luciei" ieșene continuă ideea celei de la Opera Bastille din Paris, deși există diferențe clare, atât în costume (epoca s-a schimbat) cât si în decor. Și cu alți interpreți și dirijori, spectacolul devine oricum altul”, precizează Andrei Șerban.