15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialAndrea Varga: Bucurestiul trebuie sa-i reabiliteze pe eroii din 1956 (MTI)

Andrea Varga: Bucurestiul trebuie sa-i reabiliteze pe eroii din 1956 (MTI)

Cercetatoarea maghiara Andrea Varga cere reabilitarea tuturor celor condamnati sau executati pentru manifestarile lor de simpatie fata de revolutia maghiara si rezistenta fata de sistemul comunist din Romania – transmite agentia ungara de presa MTI. Istoricul, care cerceteaza arhivele romanesti de mai bine de un deceniu, atrage atentia ca la 26 iunie se implinesc 50 de ani de la executarea unui astfel de erou, deocamdata necunoscut opiniei publice: Teodor Margineanu.

Locotenentul Margineanu a fost executat la varsta de 25 de ani. "In acea lume in care toti asteptau ajutorul american si cand societatea traia in starea letargica a asteptarii, acest tanar ofiter a decis sa actioneze" – reaminteste Andrea Varga. In 1956, Margineanu asculta comentariile de la Europa Libera despre evenimentele din Ungaria si visa la o miscare asemanatoare si in Romania.

A convins doisprezece camarazi, soldati din aceasi unitate, precum si pe invatatoarea din satul unde stationau sa formeze un consiliu revolutionar. Planul lor era ca in noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie sa convinga ofiterii din pichetul din Prundul Bargaului (judetul Bistrita Nasaud) sa treaca de partea lor, mai apoi sa convinga si divizia de tancuri de la Bistrita sa ii ajute.

Cu tancurile doreau sa intre in Cluj, cu scopul de a convinge studentii si taranii din localitatile limitrofe sa treaca de partea lor. Planul sau a esuat, iar la 26 iunie 1957 locotenentul a fost executat de catre autoritatile comuniste.

Dupa cum spune Andrea Varga, nici despre acest erou, dar nici despre ceilalti care au avut aceasi soarta, opinia publica din Romania si Ungaria nu stie mai nimic. Istoricul, care efectueaza cercetari de 14 ani despre perioada retinerii in Romania a lui Nagy Imre, liderul revolutiei maghiare din 1956, si evenimentele romanesti din 1956, a gasit toate documentele referitoare la Margineanu, incepand de la dosarul penal, pana la dosarul de detentie si procesul verbal de executie.

In opinia cercetatoarei, soarta lui Margineanu are conotatii care merg dincolo de tragedia personala, atragand atentia ca in toamna anului 1956 studenti, militari, scriitori, tarani si muncitori si-au manifestat solidaritatea cu maghiarii prin mitinguri, in curtile fabricilor, prin manifeste. Aceste evenimente nu au fost fara urmari: mii de oameni au fost arestati, peste o mie de studenti au fost exmatriculati, s-au dat sentinte care cumulat depasesc 14 mii de ani, 24 de persoane fiind executate.

Andrea Varga atrage atentia totodata ca nici macar la 17 de ani de la schimbarea regimului, in Romania nu s-a realizat reabilitarea acestor oameni. In Ungaria aceasta situatie a fost rezolvata inca din 1989 printr-o lege de casatie. Potrivit MTI, cercetatoarea intentioneaza sa organizeze o conferinta despre pe aceasta tema in toamna acestui an cu ajutorul ambasadei Poloniei la Bucuresti.

Cele mai citite

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Netanyahu spune că Israelul se confruntă cu un război pe șapte fronturi

Netanyahu a afirmat că Israelul are dreptul să se apere și că nu îi va uita pe cei 101 ostatici pe care îi va...

Cod portocaliu și risc de viituri pe mai multe bazine hidrografice

Din această seară, de la ora 18:00 și până luni, la ora 10:00, este cod portocaliu pe râuri din bazinele Siret şi Prut  Hidrologii anunţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă