Fostul premier Adrian Năstase face o analiză a evenimentelor petrecute în ultimele două săptămâni în Franța și susține că viata pașnică în societate necesită limitări și autolimitări pentru exercitiul unora dintre libertăți.
"Nu cred că asasinatele de la Paris trebuie să ne influenteze o judecată mai largă. A apărut o controversă intre cei care consideră că libertatea de exprimare trebuie să fie absolută și cei care consideră că libertatea cuvântului trebuie să fie limitată in functie de anumite criterii. Primii si-au asumat identitatea “Charlie” , ceilalti s-au declarat “anti-Charlie”, scrie fostul prim-ministru pe blogul personal.
În acest context, Năstase susține că anumite instituții, cum ar fi CSM sau CNA, nu se pot declara “Charlie”.
“Iată câteva intrebări, la care nu cred că raspunsul este simplu: Ar putea CNA să se declare “Charlie”, adică să sprijine o libertate a cuvântului fără limite? Nu cred, pentru că CNA cu asta se ocupă – cenzurează cuvintele la televiziuni. Dacă s-ar declara “Charlie”, a doua zi CNA ar trebui să se auto-desființeze. Există două forme de libertate de exprimare, una la televiziuni și alta în presa scrisă?
Ar putea Inspecția judiciară a CSM să se declare “Charlie”? Nu cred, pentru că, in mod necesar (dincolo de părerile mele subiective pentru anumite cazuri), este necesar să fie păstrată o anumită imagine a justiției într-un stat modern.
Concluzia analizei lui Adrian Năstase este că dialogul este soluția pentru a rezolva conflictele din societate.
“Este evident că viața pașnică în societate necesită limitări și autolimitări pentru exercitiul unora dintre libertăți. Alternativa o reprezintă conflictul, violența, războiul. Suntem pregătiți sau ne dorim noi cruciade pentru a impune “adevărul” nostru sau vom incerca să exersăm, din nou, dialogul?”, se întreabă fostul premier.