Agenția Națională de Administrare Fiscală a recuperat, joi, 2,5 milioane lei în dosarul ICA, în urma vânzării, prin licitație publică, a vilei lui Vlad Nicolae Săvulescu, situată în sectorul 1 al Capitalei, informează ANAF pe pagina sa de Facebook.
Conform anunțului de vânzare, proprietatea, situată în Șoseaua București Ploiești, este compusă din teren cu suprafața măsurată de 645,80 mp (652 mp din acte) și construcțiile situate pe acesta: locuința dată în folosință în anul 1998, cu suprafața construită la sol de 148,07 mp, cabina poartă edificată în anul 2005, cu suprafața la sol de 6,94 mp și piscina construită în anul 2006, cu suprafața construită la sol de 25,13 mp.
Vlad-Nicolae Săvulescu, fost director al Direcției Privatizare — Concesionare a ADS, a fost condamnat de Curtea de Apel București, în august 2014, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
În aceeași ședință, Curtea de Apel a decis condamnarea definitivă la 10 ani de închisoare cu executare a omului de afaceri Dan Voiculescu.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, fost director general și membru al AGA și, ulterior, al CA la ICA București, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare, Sorin Pantiș, fost director general executiv Grivco SA București, a primit 7 ani de închisoare, Corneliu Popa, fost director general și președinte al Consiliului de Administrație al Agenției Domeniilor Statului, la 8 ani de închisoare cu executare iar Flavius-Adrian Pop, fost membru al CA al ICA, a primit 5 ani de închisoare. Gheorghe Sin, fost membru AGA a ICA București, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, aceeași pedeapsă primind și Constantin Baciu, fost reprezentant al Ministerului Agriculturii în Adunarea Generală a Acționarilor a ICA. Foștii cenzori la ICA inculpați în dosar, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene, au primit pedepse de câte 3 ani de închisoare cu suspendare.
Curtea de Apel București a dispus totodată confiscarea mai multor proprietăți, terenuri și imobile aparținând lui Dan Voiculescu, "care vor trece în patrimoniul statului libere de orice sarcini".
Este vorba despre "imobilul teren intravilan în suprafață de 29.220,03 metri pătrați, situat în București, sector 1, strada Gârlei nr.1D și a construcțiilor aferente", precum și a altor două și a construcțiilor aferente acestora, în suprafață de 4.457 de mp și respectiv de 3.000 de mp, ambele situate în București, sector 1, strada Gârlei, nr. 1B.
Instanța a dispus, pentru toate proprietățile menționate, menținerea măsurilor asigurătorii dispuse prin încheierea de ședință din data de 01.07.2014.
Judecătorii au mai dispus confiscarea imobilului situat în șoseaua București — Ploiești, nr. 25 — 27, sector 1, compus din teren în suprafață de 4184,41 mp și construcție de 3.140 mp edificată pe o suprafață construită la sol de 1986,25 mp, care vor trece în patrimoniul statului liber de orice sarcini.
Magistrații au mai dispus confiscarea, de la Camelia și Corina Voiculescu, fiicele omului de afaceri, pentru fiecare dintre acestea, a aproximativ 3 milioane de lei reprezentând contravaloarea a aproape 10 milioane de acțiuni deținute la SC Compania de Cercetări Aplicative și Investiții SA (fostă SC ICA SA), donate de Dan Voiculescu fiecăreia.
De asemenea, instanța a dispus confiscarea, de la Dan Voiculescu, în calitate de beneficiar real al Compania GRIVCO SA la data încheierii contractului de închiriere cu SC Romtelecom SA, a sumelor încasate cu titlu de chirie, aferente cotei de participare la beneficii/pierderi, în cuantum de 76,5% în perioada 30 iunie 2003 — 6 iunie 2006, respectiv suma de peste 3,5 milioane dolari plus TVA aferent, dar și a sumelor încasate ulterior de cele două fiice în baza contractului de închiriere cu ROMTELECOM, după preluarea acționariatului Grivco începând cu iunie 2006, sume care se vor calcula de organele care vor pune în executare decizia.
CAB a mai dispus indisponibilizarea sechestrului asigurător, în vederea confiscării speciale a echivalentului în lei de la data punerii în executare a dispoziției, a sumei de peste 3,5 milioane dolari plus TVA aferent, asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Dan Voiculescu, inclusiv asupra conturilor societăților comerciale la care acesta figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate în țară sau în străinătate, care se vor identifica în cursul punerii în executare.
O altă măsură luată de magistrați a fost aceea a menținerii măsurilor dispuse de DNA în cursul urmăririi penale prin care s-au instituit unele măsuri asigurătorii asupra bunurilor și a sumelor de bani aparținând inculpaților în vederea reparării pagubei produse prin infracțiune astfel cum au fost extinse prin încheierea de ședință din 1 iulie a Curții de Apel București: sumele de bani disponibile în conturile bancare deținute de Dan Voiculescu la BRD SA până la concurența sumei de 15 milioane lei, sold la data aplicării măsurii de aproximativ 310.000 euro, peste 1,1 milioane dolari, peste 93.000 lei, peste 236 franci elvețieni și, respectiv 433 GBH—n.n. și RBS Bank SA București până la concurența sumei de peste 5 milioane lei — sold la data aplicării măsurii de aproximativ 13.000 dolari, indisponibilizate prin procesul-verbal de aplicarea a sechestrului din 3 noiembrie 2008; B — imobilul situat în București, strada Șoseaua Dimitrievici Pavel Kiseleff, nr 22, et. 2, ap 6, sector 1 — aflat în proprietatea lui Dan Voiculescu cu o valoare estimata de 250.000 euro pentru care s-a dispus instituirea sechestrului asigurător prin procesul-verbal din 3.11.2008.
CAB a menținut măsurile asigurătorii în privința a peste 5.600 de acțiuni, respectiv aproximativ 5400 de acțiuni, la Grupul Industrial Voiculescu și compania Grivco SA, în valoare de peste 2,5 milioane lei, respectiv peste 2,4 milioane lei, adică 39,125% și 37,375% din capitalul social al acestei societăți, donate celor două fiice.
Potrivit minutei instanței, în afară de bunuri sau conturi aparținând lui Dan Voiculescu, autoritățile au decis menținerea sechestrului asigurător dispus și asupra bunurilor deținute de Gheorghe Sin — un apartament situat în București, sectorul 2, cu o valoare estimată de 110.000 euro, Vica Ene — un apartament situat în sectorul 4, cu o valoare estimată de 88.000 euro, Gheorghe Mencinicopschi — un imobil deținut în comun cu Doina Mencinicopschi, situat în Otopeni, cu o valoare estimată de 456.000 euro.
De aceeași măsură a sechestrului este vizat și Sorin Pantiș, ale cărui bunuri menționate în decizia CAB sunt un teren în suprafață de 504,6 mp amplasat în București, sector 2, un alt teren de 122,01 mp reprezentând cotă indiviză aferentă unui apartament din sectorul 2, un număr de 10 părți sociale ale acestuia reprezentând o participație de 100% la capitalul social al SC Fintech Consulting SRL, un număr de 49 părți sociale reprezentând o participație de 49% din capitalul social al SC TLD Evolution SRL și două apartamente situate într-un imobil din sectorul 2.
Conform minutei, lui Jean-Cătălin Sandu î s-a pus sub sechestru un apartament în sectorul 3, cu o valoare estimată de 210.000 euro, iar lui Vlad-Nicolae Săvulescu—un imobil, teren plus clădire, amplasat în București, sector 1, cu valoare estimată de 1.000.000 euro și un apartament amplasat în București, sector 2, cu o valoare estimată de 95.000 euro.