Am ajuns la Ana Rustic din Pasajul Villacros in noaptea cu muzeele – cum la MNAC ne descurajase coada lunga de vreo 500 de metri, am zis s-o lasam mai moale cu cultura, sa mergem sa bem o bere undeva. In Pasajul Villacros toate locurile erau ocupate, mai putin cele din curtea restaurantului Ana Rustic – asa ca ne-am oprit acolo. Era trecut de 12.00 si berea incepea sa ceara mancare – insa nu se mai serveau decat gratare (13 lei) cu cartofi pai (5 lei). Fie si gratare atunci! Nu fusesem niciodata in acel restaurant, dar locul avea un iz familiar pe care nu stiam de unde sa-l iau. Meniul nu m-a ajutat nici el sa elucidez misterul, etno-standard-pentru-straini, cu antreuri, preparate la ceaun, peste de balta si pizza. Pana sa se faca gratarele, am coborat in interiorul restaurantului, la subsol. Aerul de familiaritate al locului devenea tot mai pregnant, dar nici acum nu stiam de unde sa-l iau: venea din cum se bolteau peretii, din L-ul pe care il facea incaperea dupa 50 de metri. In rest, spatiul era banal, unul din acele restaurante "traditional-romanesti" in care se baga o jumatate de padure – lambriuri din jumatati de copaci, podea de lemn lacuita cu ulei de in, masa si scaune din lemn masiv.
Plus inevitabilele farfurii si fete de mese cu motive populare, blanuri prinse pe pereti, in fine, un loc ca multe altele. M-am intors inapoi fara sa-mi fi putut elucida misterul acelei apropieri inexplicabile. Gratarul era facut si el in stil traditional romanesc, adica foarte in sange si cu gust de fum (personal il prefer asa) – asadar nu m-a ajutat prea mult. si, sorbindu-ne noi berile, unul de la masa a inceput sa-si aduca aminte de vremurile duse. "Pe vremuri, cand eram la Litere", a inceput amicul, "aici veneam cand ne dadeau afara din Fire". A fost randul meu sa-mi amintesc ca, inainte de Ana Rustic, acolo fusese un club rock, "Highlander", in care ajunsesem si eu de cateva ori: de aici senzatia de familiaritate cu boltile, cu fractura in L a spatiului, in drum spre toaleta. O rockoteca anonima, inlocuita de un restaurant cu tot atata personalitate.