Doi dintre cei mai cunoscuţi scriitori români pe plan internaţional, Ana Blandiana şi Romulus Rusan, au participat, la sfârșitul lunii mai, la târgul de carte BookExpo America, la invitația Institutului Cultural Român (ICR) New York. Cu această ocazie, românii din Statele Unite s-au mobilizat și au pregătit mai multe evenimente în cinstea celor doi scriitori, astfel încât turneul s-a prelungit până în 14 iunie.
Ana Blandiana şi Romulus Ruşan, la târgul de carte BookExpo America
Ana Blandiana şi Romulus Rusan au participat la cel mai mare târg de carte din SUA la invitaţia directoarei Institutului Cultural Român din New York, scriitoarea Doina Uricariu. Evenimentele organizate la sediul Institutului Cultural New York, la Biblioteca Congresului din SUA şi la Ambasada României din SUA au avut ca temă principală „Literatura ca patrie şi continent”.
În acest context, scriitorii români au vorbit despre opera lor literară, despre Memorialul de la Sighet şi despre expoziţia „Memoria ca formă de Justiţie”.
Totodată, la BookExpo America au participat și Oana Cajal, Theodor Damian, Mirela Roznoveanu, Alexandra Conte, Aurora Cornu Valery Oisteanu, Valentina Ciaprazi.
Cum s-au organizat românii din America pentru turul celor doi scriitori pe Coasta de Vest
După încheierea evenimentelor de la BookExpo America, ICR New York a realizat, în colaborare cu mai mulţi români din SUA, un turneu al celor doi scriitori, care a avut ca ţintă finală Coasta de Vest a SUA, întrucât, aici, multe organizaţii şi universităţi şi-au manifestat dorinţa ca institutul să-şi extindă activitatea,a explicat una dintre româncele implicate în organizare, Ileana Costea.
Astfel, comunitatea de români a plătit închirierea sălilor, realizarea pliantelor, invitațiilor, broșurilor, au organizat recepțiile și au asigurat atât gustările și băuturile, cât și cazarea Anei Blandiana, lui Romulus Rusan, și Doinei Uricariu.
Organizatorii din nordul Californiei au fost soții Oana și Dinu Leonte, ajutați de Mircea Gheorghiu și Ana Racoveanu. Ei au fost sprijiniți și de Casa Română și de preotul Octavian Mahler. În sudul Californiei, organizatorii au fost Ileana Costea şi preşedintele Societăţii „Viitorul Roman”, Virgil Adumitroaie. Doctorul Felicia Radu-Rădulescu s-a oferit să organizeze o recepție în casa sa. Cazarea celor trei scriitori a fost asigurată de diverse familii din comunitățile române. În partea de Nord, gazdele au fost familia Oana și Dinu Leonte, familia Mircea Gheorghiu și Ana Racoveanu, iar în Sud, scriitorii au fost primiţi de Speranța și Miron Costin, Mary și Peter Gross și Ileana Costea.
„Aceste evenimente au fost toate extrem de reușite și apreciate de comunitatea română respectivă, care își dorea mult să-i cunoască îndeaproape pe acești scriitori despre care știau atât de multe și pe care îi apreciau enorm pentru operele lor literare, cât și pentru implicația lor în Alianță Civică, a Anei Blandiana la Revoluția din 1989, a cuvântului adresat de ea în Piața Universității, în timpurile grele ale Mineriadei și activitatea lor asiduă pentru creerea Memorialui de la Sighet, a Școlii de Vară și a cercetărilor despre comunism și istoria recentă a țărilor din estul Europei, de care se ocupă, de mulți ani, Romulus Rusan”, a explicat profesoara Ileana Costea.
Cine sunt Ana Blandiana şi Romulus Rusan
Ana Blandiana, pe numele ei real Otilia Valeria Coman, s-a născut pe 25 martie 1942, la Timişoara. Este o scriitoare și luptătoare pentru libertate civică în România. Înainte de Revoluția din 1989, a avut curajul să-l înfrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceaușescu prin declarații publice în interviuri acordate postului de radio Europa Liberă și unor publicații din străinătate. Ana Blandiana s-a implicat în viața civică printr-o serie de acțiuni în cadrul Alianței Civice. În prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului, cu un centru de cercetare care organizează anual conferințe, sesiuni științifice și expoziții pe tema fenomenului totalitar.
Scriitorul Romulus Rusan s-a născut pe 13 martie 1935, la Alba Iulia şi este soţul Anei Blandiana. Alături de scriitoare, Rusan este fondatorul organizației neguvernamentale Alianța Civică. De asemenea, Rusan este şi directorul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, conducând Centrul Internațional Pentru Studiul Comunismului.