Astazi, in castelul Marienburg din apropiere de Hanovra (Germania Ð nord), renumita casa de licitatii Sotheby's deschide o expozitie pentru vanzarea a circa 20 de mii de obiecte de valoare si cu conotatii istorice, apartinand printilor de Hanovra, din familia regala anglo-saxona de Welfen.
Coifuri, armuri, trofee de la Waterloo, pahare de cristal de Boemia, mese din acaju, tablouri semnate de pictori celebri, aproape tot va disparea din castelul printilor de Hanovra in urma acestei licitatii, care isi va tine portile deschise pentru urmatoarele zece zile. Scopul expozitiei cu vanzare este insa unul cat se poate de trist, membrii celebrei familii, care a dat mai multi regi Marii Britanii, fiind nevoiti sa-si scoata la licitatie lucrurile pentru a-si asigura batranetea.
Actiunea a fost pregatita in amanunt de specialistii de la Sotheby's, fiecare eticheta fiind aranjata cu grija, fiecare coif si armura, lustruite, si toate celelalte obiecte asezate astfel incat valoarea si conotatiile lor istorice sa iasa in evidenta. Participantii la licitatie, preponderent din Marea Britanie si Statele Unite, dar si clienti-surpriza, despre a caror identitate Sotheby's nu a dat nici o informatie, vor fi primiti cu pahare de sampanie, pentru a se crea o atmosfera destinsa de „lucru”. Iar toate lucrurile vor putea fi atinse, pipaite sau supuse oricarui procedeu de examinare.
Pe de alta parte, pentru a se asigura ca pretul de pornire a licitatiei pentru fiecare obiect este corect, printii de Hanovra au trimis fiecare obiect la Amsterdam, pentru a fi evaluat, fotografiat si catalogat. De exemplu, licitatia pentru doua tobe din argint, datand din 1779, de pe vremea lui George III, regele Marii Britanii, Irlandei si Hanovrei, va porni de la 100.000 de euro, iar pretul de vanzare ar putea ajunge pana la 600.000 de euro, potrivit specialistilor. Valoarea unei armuri a fost estimata la 16-60.000 de euro, iar doua vaze din portelan de Sankt-Petersburg au fost cotate la 550-750 mii euro.
Printii de Hanovra se asteapta sa stranga in urma licitatiei peste 12 milioane de euro. Suma care le va permite si tinerilor printi Ernst August Junior (22 de ani) si Christian (20 de ani) sa puna pe picioare o fundatie care sa gestioneze patrimoniul familiei.