19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAMR îl acuză pe Traian Băsescu de 'blamare', 'terfelire' şi 'stigmatizare' a...

AMR îl acuză pe Traian Băsescu de ‘blamare’, ‘terfelire’ şi ‘stigmatizare’ a magistraţilor

Asociaţia Magistraţilor din România se arată revoltată de discursul preşedintelui Traian Băsescu de la reuniunea comisiei MCV de la Ministerul Justiţiei şi îl acuză că îi cheamă la ordine pe magistraţi, „pe un ton dictatorial”, potrivit unui comunicat al AMR remis, vineri, Agerpres.

„Într-un stat poliţienesc, în care se clădesc tot mai multe pârghii prin care justiţia să fie controlată, îngenunchiată, în care legile se fac de pe azi pe mâine şi se modifică chiar înainte de a intra în vigoare, în care serviciile secrete îşi măresc bugetul, iar pentru justiţie nu se găseşte nici măcar mărunţiş, în care reformele există doar în vorbe şi prestaţii televizate, un preşedinte, într-un ton dictatorial, îşi poate permite să cheme la ordine magistraţii, să-i înfrunte ostil, ameninţător, să-i blameze şi să-i terfelească în piaţa publică din postura părintelui naţiunii căruia i se recunoaşte dreptul de a-şi stigmatiza, la stâlpul infamiei, oamenii legii”, se arată în comunicat.

AMR precizează că statul, la rândul lui, este supus legilor şi normelor constituţionale şi nu poate încălca legea fără să fie sancţionat, că hotărârile judecătoreşti sunt pronunţate în baza legilor pe care se află şi semnătura preşedintelui, că nerespectarea actului de justiţie şi instigarea la nerespectarea actului de justiţie atrag repercusiuni tot prin lege stabilite şi ele se pot repercuta inclusiv asupra celor care le-au zămislit.

„Statul este unicul debitor care îşi permite, prin vădit abuz de putere, să stabilească el, deasupra legii fundamentale, condiţiile în care să-şi satisfacă creditorii, care nu sunt alţii decât cetăţenii ţării”, consideră Asociaţia Magistraţilor care precizează că „judecătorii şi procurorii României nu acceptă nici tonul, nici mesajul dictatorial al preşedintelui ţării, a cărui numire, printre altele, trece prin filtrul Curţii Constituţionale”.

De asemenea, AMR arată că garanţiile exercitării drepturilor procesuale, a drepturilor omului recunoscute constituţional sunt consfinţite prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dar că „din optica prezidenţială apar ca piedici pe care magistraţii le valorifică, întârziind judecăţile pentru că, într-o interpretare excesivă, îşi doresc să aibă zilnic pe rol sute de dosare a mii, sute de mii, milioane de cetăţeni, beneficiari de drept ai unei legislaţii care îi târăşte prin tribunale, iar atunci când au câştig de cauză, hotărârile lor nu se pot pune în practică pentru că România, astfel, s-ar afla într-o situaţie extrem de dificilă”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că modul în care justiţia a acţionat a ţinut România în afara spaţiului Schengen, chiar dacă în mod nedrept. „În mod categoric, modul cum a acţionat justiţia, şi când spun justiţie mă refer la întregul sistem, nu neapărat procurori, judecători sau chiar poliţişti, ne-a ţinut în afara spaţiului Schengen, chiar dacă nedrept. Dar a fost o justificare, pentru un stat în mod deosebit, să aducă în mod real lipsa de încredere cu privire la justiţie”, a spus Băsescu, cu prilejul reuniunii Comisiei MCV, care a avut loc la Ministerul Justiţiei.

Şeful statului a mai spus că justiţia nu se poate substitui Executivului, susţinând că există semnale venite de la Comisia Europeană cu privire la modul în care justiţia decide „câştigătorii” unor proiecte europene. „Aş putea să vă provoc la o discuţie punct cu punct ca un diriginte care se aşază în faţa clasei, dar nu pentru asta am venit. Am venit să vă atenţionez cu privire la un lucru care mie mi se pare grav: ştiţi că există obiceiul celor care pierd licitaţii să se ducă în instanţă. (…) Vreau să ştiţi reacţiile Comisiei Europene în ultima vreme: ‘Nu puneţi în aplicare aceste hotărâri, noi nu vă mai finanţăm proiectele, în care justiţia a stabilit cine este câştigătorul’. Chiar ieri s-a primit o scrisoare legată de o licitaţie pe un tronson de autostradă. Şi justiţia trebuie să înţeleagă că nu se poate substitui la nesfârşit Executivului”, a mai spus preşedintele Traian Băsescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă