3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialAmnistie pentru Năstase şi Vîntu? Ce planuri au doi deputaţi „samariteni“

Amnistie pentru Năstase şi Vîntu? Ce planuri au doi deputaţi „samariteni“

Doi deputaţi au depus un proiect de lege care i-ar putea scoate din închisoare pe Adrian Năstase sau Sorin Ovidiu Vântu şi l-ar putea scăpa de probleme Cătălin Voicu.

Deputatul Nicolae Păun, din grupul minorităţilor, se enervează când este întrebat dacă şi-a propus, printr-un proiect de lege depus împreună cu deputatul PSD Mădălin Voicu, să-l scoată din închisoare pe fostul premier Adrian Năstase.

„Haideţi să fim serioşi! Eu m-am gândit la cei care au furat un sac de porumb şi au primit doi ani de închisoare“, spune parlamentarul.

La fel de surprins de această abordare s-a arătat şi celălalt iniţiator al proiectului. „Năstase? Nu m-am gândit la chestia asta. De ce?“, le-a răspuns Mădălin Voicu celor de la Mediafax.

Contactat ulterior de România liberă, colegul de partid al fostului premier a refuzat să dea detalii pe motiv că el doar sprijină iniţiativa, şi că nu ar fi iniţiator propriu-zis. Versiunea depusă marţi la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor îl contrazice. Semnătura sa apare, alături de cea a lui Nicolae Păun, la rubrica „Iniţiatori“.

DESCARCĂ AICI expunerea de motive a iniţiatorilor proiectului de lege.

50.000 de deţinuţi, eliberaţi dintr-un foc

Cert este că, dacă proiectul „Lege privind amnistierea unor infracţiuni, graţierea şi reducerea unor pedepse“ va trece, vor fi eliberaţi în jur de 40 -50.000 de deţinuţi, spune Păun.

Printre ei: fostul premier Adrian Năstase (condamnat la doi ani pentru fapte de corupţie), omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu (un an pentru şantaj) şi fostul deputat Virgil Pop (cinci ani pentru  trafic de influenţă).

Asta pentru că lista infracţiunilor care fac excepţie de la amnistie – care include fapte grave precum cele contra siguranţei statului, omor, tâlhărie, delapidare – nu include traficul de influenţă, şantajul sau faptele de corupţie. 

„Atunci când vorbim despre corupţie, în opinia mea cel puţin 40 la sută din populaţia României ar trebui să meargă la puşcărie“, explică Păun motivul pentru care aceste fapte ar trebui amnistiate.

Deţinuţii cu pedepse de şase ani, spune proiectul, vor fi graţiaţi. Cei  cu doar patru ani vor fi amnistiaţi, deci li curăţă şi cazierul. Adică, nu numai că Adrian Năstase ar ieşi din închisoare, dar nici nu ar rămâne vreo urmă a condamnării sale şi va putea candida la poziţii importante în stat.

Nicolae Păun se apără de astfel de interpretări. „La cum decurge procesul legislativ, Năstase va ieşi din închisoare până ar intra legea în vigoare“, spune deputatul, care oferă ca argumente pentru proiectul său faptul că „în unităţile din sistemul penitenciar este depăşită capacitatea legală de cazare cu 40 la sută“ şi că oamenii simpli, care au furat un sac de grâne nu merită să stea închişi.

Cât de aglomerate sunt puşcăriile?

Oficialii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), deşi admit că închisorile sunt aglomerate, contrazic cifrele deputatului.

„Avem o ocupare de 118,2 la sută, deci vorbim de o depăşire cu 18,2 la sută“, spune subinspector ANP Ioana Luca.

Proiectul de lege vorbeşte doar de graţiere şi de amnistie, nu de schimbarea încadrărilor faptelor penale. Astfel, s-ar aplica doar în cazul celor închişi sau cu procese pe rol în momentul intrării în vigoare. Fapt ce ridică întrebarea de ce aceştia merită să scape şi cei care vor fi închişi mai târziu nu au dreptul la aceleaşi beneficii?  Deputatul Păun nu are răspunsul acestei întrebări.

Scapă şi Cătălin Voicu?

Articolul 5 al proiectului precizează că „în cazurile aflate în curs de urmărire penală sau de judecată privind articolele care nu se amnistiază potrivit art. 1, procesul penal se va începe sau, după caz, va continua, iar după pronunţarea pedepsei se va face aplicarea prevederilor prezentului decret referitoare al graţiere“. Astfel, dacă o persoană are un proces pe rol la momentul intrării în vigoare a legii, va fi şi el graţiat.

Un nume greu aflat în această situaţie ar putea fi cel al senatorului Cătălin Voicu, condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Şefa Comisiei Juridice PNL: „Nu va fi agreat acest proiect“

Alina Gorghiu, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, spune că nu va susţine acest proiect pentru că graţierea şi  amnistia sunt reglementare suficient în Codul Penal şi nu este nevoie de modificări. În plus, reintegrarea socială si pericolul social sunt apreciate de instanţa de judecată.

 „Mi se pare un proiect inoportun şi nu cred va fi agreat de Legislativ. Nu a fost discutat. Nu în PNL, nu în USL. Eu sunt preşedinta Comisiei Juridice în PNL. Mă gândesc că aş fi ştiut “, spune Gorghiu.

Vicepreşedintele PSD al Comisiei Juridice: „Eu l-aş vota“

Nici în PSD nu s-a discutat, spune şi vicepreşedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica, deşi el i-ar da undă verde pentru că „din 2004, de pe vremea lui Ion Iliescu, nu s-a dat nicio graţiere şi, conform Declaraţiei Universale a Omului, totuşi este bine ca asemenea acte să fie făcute.“ Acesta a ţinut să precizeze că acest subiect nu trebuie asociat cu Adrian Năstase, pe care l-a numit „unul dintre cele mai bune produse a politicii româneşti“. Potrivit acestuia, sunt şanse mici ca acest proiect să fie dezbătut în curând, pentru că toată lumea e pe final pe mandat şi alegerile bat la uşă.

Alegerile iminente ar putea fi una dintre posibilele explicaţii din spatele acestui proiect. Cei doi deputaţi, în pline discuţii pentru un loc eligibil în Parlament, ar putea miza pe acest proiect pentru câştigarea de voturi.

O a doua posibilă interpretare este ca deputaţii Voicu şi Păun să fie doar un mijloc credibil pentru o propunerea venită de la un nivel mai înalt al USL. Astfel, primăvara legislativă ar putea să vină cu surprize pentru alegătorii din iarnă, dar cu veşti bune pentru Adrian Năstase sau Cătălin Voicu. 

Cele mai citite

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă