Milioane de oameni au fost victime ale conflictelor și grupurilor teroriste în anul 2014, se arată în raportul Amnesty International, conform Mediafax.
Raportul anual elaborat de Amnesty International analizează situaţia drepturilor omului în 160 de ţări, în cursul anului 2014.
"2014 a fost un an catastrofal pentru milioane de oameni afectaţi de violenţe. Răspunsul global la conflicte şi abuzuri comise de ţări şi de grupuri armate a fost ruşinos şi ineficient", afirmă Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International.
Liderii politicii ai lumii, îndemnați la acțiune
Amensty International a atras atenția liderilor politici că trebuie să acționeze pentru a remedia situația.
"Dacă liderii politici ai lumii nu vor acţiona imediat pentru a confrunta schimbarea caracterului conflictelor şi pentru abordarea disfuncţiilor identificate în raport, perspectivele sunt sumbre din punctul de vedere al drepturilor omului. Guvernele statelor trebuie să înceteze să pretindă că protejarea civililor este peste puterile lor şi trebuie să abordeze problema suferinţei a milioane de oameni", precizează Amnesty International.
De asemenea, organizația a subliniat că unele state continuă să blocheze frontierele și a tras un semnal se alarmă asupra crizelor umanitare și a refugiaților.
"Un număr mai mare de civili vor fi forţaţi să trăiască sub controlul pseudostatal al grupurilor armate, fiind supuşi atacurilor, persecuţiilor şi discriminării. Ameninţările la adresa libertăţii de exprimare şi altor drepturi se vor amplifica, existând inclusiv încălcări cauzate de noi legi draconice contra terorismului şi supraveghere în masă nejustificată", precizează Amnesty International.
Stat Islamic-o sursă specială de îngrijorare
Organizația a îndemnat guverne ţărilor să se asigure că reacţia la ameninţările teroriste nu încalcă drepturi fundamentale şi nu alimentează violenţele.
"O sursă specială de îngrijorare o reprezintă ascensiunea unor grupuri armate nonetatiste, inclusiv organizaţia care se autointitulează Stat Islamic", a subliniat Amnesty International.
Alături de organizația jihadistă Stat Islamic, în raportul Amnesty apar și grupările teroriste Boko Haram și Al-Shabaab. Totodată, s-a constatat că "grupurile armate au comis abuzuri în cel puţin 35 de ţări, în anul 2014".
ONU, criticat pentru lipsa de reacție
Amnesty a criticat lipsa de reacţie a ONU faţă de crize din Siria, Irak, Fâşia Gaza, Israel şi Ucraina și a recomandat să se renunţe la dreptul de veto de către cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate în procesul decizional privind situaţii de genocid şi alte atrocităţi în masă.
Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU sunt Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China.
Printre ţările criticate pentru metode represive şi măsuri draconice faţă de riscurile teroriste sunt enumerate Afganistanul, Kenya, Nigeria, Pakistanul, Rusia şi state central-asiatice, precum şi Turcia.