Amnesty International a cerut ONU să lanseze o anchetă vizând violenţele din Siria, spunând că reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie de către regim ar putea reprezenta crime împotriva umanităţii, anunţă NewsIn.
Într-un raport, organizaţia a prezentat mai multe cazuri de tortură, decese în arest şi detenţie arbitrară. Toate au legătură cu un raid al armatei în satul Tell Kalakh, din nordul ţării.
Amnesty cere Consiliului de Securitate al ONU să sesizeze Curtea Penală Internaţională de Haga în privinţa Siriei.
„Declaraţiile pe care le-am auzit de la martori la evenimente din Tell Kalakh prezintă o imagine tulburătoare a unor abuzuri sistematice, ţintite, pentru a înăbuşi mişcările de revoltă”, a declarat directorul adjunct pentru Orientul Mijlociu şi nordul Africii, Philip Luther.
Martori au spus Amnesty International că forţele de securitate siriene au deschis focul asupra familiilor care fugeau din localitate în 14 mai, ziua în care armata a intrat în Tell Kalakh, situat în apropiere de graniţa cu Libanul.
Cel puţin o persoană, Ali al-Basha, în vârstă de 24 de ani, a fost ucis de luneştişti, iar ambulanţa care îi transporta cadavrul a fost vizată de focuri de armă, au declarat martori din Liban sau contactaţi telefonic.
Amnesty nu are acces în Siria.
În următoarele zile, nenumăraţi bărbaţi din localitate au fost strânşi şi arestaţi. Majoritatea au fost torturaţi, afirmă organizaţia prentru drepturile omului.
Într-unul dintre cazuri, soldaţii care transportau deţinuţi au numărat câţi au fost arestaţi stingând ţigări aprinse pe ceafa lor, scrie Amnesty în raport.
Documentul prezintă şi cazul unui tânăr în vârstă de 20 de ani, identificat drept Mahmoud, care spune că a fost închis timp de aproape o lună, dintre care cinci zile la un centru de detenţie din Homs, unde a fost legat în poziţii foarte incomode şi a fost torturat.
Martori au spus că cel puţin nouă persoane din Tell Kalakh au murit în arest. Cadavrele lor prezentau urme de tortură, inclusiv tăieturi pe piept şi coapse şi răni de gloanţe în picioare.
Mai mulţi locuitori ai satului, printre care un băiat în vârstă de 17 ani, sunt în continuare în arest.
Activiştii pentru drepturile omului au declarat că peste 1.350 de civili şi 350 de ofiţeri au fost ucişi de la izbucnirea protestelor, la mijlocul lunii martie.