Anii se puteau citi pe chipul ei. Era încă o femeie cu trăsături frumoase. În tinereţe Grete Barth trebuie să fi fost de o frumuseţe ieşită din comun.
Originară din Sighişoara, stabilită în Germania la 6 ani, căsătorită cu Herbert Barth, vorbea o limbă românească perfectă. Cu sprijin din partea Primăriei Bayreuth, Landului Bavaria şi Guvernului Federal, comunităţii de afaceri germană şi europeană, a familiei Wagner, în anii 1960, soţii Barth au fondat Festivalul de Tineret de la Bayreuth, devenit de notorietate. Se desfăşura anual, în august. Profesorii erau personalităţi din întreaga lume.
Se spunea că festivalul era direcţionat exclusiv spre muzică clasică. Greşit. În cei şase ani petrecuţi în Bayreuth, eu am urmat cursuri de management artistic, politică, istoria artei. Am vizionat integral opera wagneriană, în Sala Mare a Festivalului, sală concepută şi construită de geniul de la Bayreuth. Suntem mii de persoane din fostele ţări comuniste, care datorăm succesul în cariera noastră, doamnei Barth. În ce mă priveşte, scrisoarea de recomandare emisă de doamna Barth m-a ajutat enorm pe continentul nord- american. Doamna Barth a contribuit substanţial la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est.