23.1 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialโ€žAmericanii lui Geoanฤƒ" rezolvaลฃi de Voicu

โ€žAmericanii lui Geoanฤƒ” rezolvaลฃi de Voicu

Într-o convorbire cu sena-torul PSD Alexandru Mazฤƒre, Cฤƒtฤƒlin Voicu a afirmat: „:Bฤƒga-mi-aลŸ p… în Geoanฤƒ ลŸi cu toลฃi americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremฤƒ, cฤƒ mulลฃi au dosare. (…) Mulลฃi! Dom’ne, i-am rezolvat pe toลฃi, dom’ne, cฤƒ unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puลŸcฤƒrie, alลฃii le-a dat 10 ani”.

Pânฤƒ acum, România Liberฤƒ a publicat în exclusivitate cum au fost amânate ลŸi suspendate dosarele „Schutza de la sere” ลŸi „Ioana Cristea – furt din banii europeni destinaลฃi copiilor care trฤƒiesc în sฤƒrฤƒcie extremฤƒ”. Astฤƒzi prezentฤƒm cum a fost închis dosarul „americanilor”, mai precis, dosarul 352/P/2004, soluลฃionat cu NUP (neînceperea urmฤƒririi penale) în ianuarie 2005, care viza o pagubฤƒ de 80 milioane dolari produsฤƒ prin  programul „RomAg 98″, derulat cu avizul lui Ionuลฃ Costea în calitate de preลŸedinte al Comitetului Interministerial de Credite ลŸi Comerลฃ Exterior. Faptele s-au derulat între anii 1997 ลŸi 2000.

Utilaje agricole vândute în rate

Pe scurt, în anul 1996, ambasadorul României în SUA, Mircea Geoanฤƒ, ar fi fฤƒcut lobby pentru ca firma americanฤƒ „Trans-Chem Finance&Trade Corp” sฤƒ obลฃinฤƒ contracte de la Guvernul României pentru modernizarea agriculturii. AลŸa a apฤƒrut programul „RomAg 98″, în care beneficiar era Regia Autonomฤƒ de Îmbunฤƒtฤƒลฃiri Funciare – RAIF (acum Societatea Naลฃionalฤƒ de Îmbunฤƒtฤƒลฃiri Funciare – SNIF) din cadrul Ministerului Agriculturii. Programul viza achiziลฃionarea prin TransChem a pachetelor agricole (un tractor, o combinฤƒ, o grapฤƒ etc.) cu 990.000 dolari pe pachet ลŸi revânzarea acestora în rate cฤƒtre societฤƒลฃile agricole (ferme). Pentru program americanii cereau garanลฃii guvernamentale. Dani-el Dฤƒianu, ministrul Finanลฃelor de atunci, s-a opus, motiv pentru care a fost demis. Dฤƒianu susลฃinea atunci cฤƒ au eลŸuat programe similare derulate de TransChem în Ucraina (pagube de 120 milioane dolari) ลŸi Polonia (pagube de 75 milioane dolari). În opoziลฃie, Ionuลฃ Costea a prezentat analize care susลฃineau acordarea garanลฃiilor guvernamentale pentru derularea  programului.

Un off-shore din Cipru, colector a 80 milioane euro

Pentru distribuirea pachetelor agricole achiziลฃionate ลŸi apoi pentru colectarea plฤƒลฃilor în rate, a fost înfiinลฃatฤƒ societatea mixtฤƒ AGROSERV Consult (49% RAIF; 51% Transchem), unde administrator era Valentin Apostol, ลŸeful RAIF. În mod bizar, firma AGROSERV nu s-a mai ocupat de derularea programului, deลŸi a fost înfiinลฃatฤƒ special pentru asta, ci ลŸi-a dele-gat atribuลฃiile cฤƒtre societatea TRANSVAG din Limasol – Cipru, unde erau acลฃionari cetฤƒลฃeni americani. În esenลฃฤƒ, societatea TRANSVAG s-ar fi ocupat de vânzarea pachetelor agricole ลŸi de încasarea banilor. Cum RAIF nu a primit banii de la TRANSVAG, garanลฃiile guvernamentale au fost executate, iar statul a plฤƒtit, ulterior preluând prin AVAS paguba de 80 milioane de euro.

Dosar penal rezolvat cu NUP

Dosarul penal s-a constituit în 2004 pentru sฤƒvârลŸirea infracลฃiunilor de abuz în serviciu cu consecinลฃe deosebit de grave, de instrumentarea lui ocupându-se Direcลฃia de Investigare a Fraudelor, condusฤƒ pe atunci de chestorul Aurel Milescu, sub supravegherea procurorilor de la Parchetul Gene-ral. Poliลฃia a fฤƒcut un referat de neîncepere a urmฤƒririi penale, pe care procurorul ลŸi l-a însuลŸit în ianuarie 2005. Soluลฃia a fost atacatฤƒ de SNIF (fosta RAIF) la procurorul-ลŸef de atunci Gheorghe Drฤƒghici, care însฤƒ a menลฃinut NUP.

Surse judiciare spun cฤƒ, la intervenลฃia lui Cฤƒtฤƒlin Voicu, poliลฃiลŸtii nu au adunat probe suficiente în mod intenลฃionat pentru ca procurorul care doar suprave-ghea urmฤƒrirea penalฤƒ sฤƒ fie obligat sฤƒ închidฤƒ dosarul. „Voicu avea pârghii de control asupra dosarului ลŸi prin generalul Ovidius Paun, fost ลŸef în cadrul Ministerului de Interne, iar în 2004 era procuror-ลŸef în Parchetul General”, spun sursele noastre.

Valeriu Tabฤƒrฤƒ: „Ionuลฃ Costea are o parte de rฤƒspundere”

În anul 2009, o comisie parlamentarฤƒ condusฤƒ de Valeriu Tabฤƒrฤƒ a deschis o anchetฤƒ asupra acestui caz. În raportul parlamentarilor, prezentat în urmฤƒ cu trei zile în Camera Deputaลฃilor, se cere Parchetului General redeschiderea dosarului, deoarece în timpul anchetei poliลฃiลŸtii nu ar fi administrat întreg probatoriul, dupฤƒ cum ne-a confirmat Valeriu Tabฤƒrฤƒ. „Am descoperit probe noi care impun deschiderea dosarului. Ionuลฃ Costea are o parte de rฤƒspundere, deoarece în baza analizei sale s-au acordat garanลฃiile guvernamentale, deลŸi Dฤƒianu s-a opus”, ne-a declarat Tabฤƒrฤƒ. De asemenea, Tabฤƒrฤƒ ne-a declarat cฤƒ Mircea Geoanฤƒ a refuzat sฤƒ vinฤƒ la audieri. „El a fost ambasador în acea perioadฤƒ, avem informaลฃii cฤƒ a fฤƒcut lobby pentru Trans-Chem, dar el a refuzat sฤƒ ne dea explicaลฃii. ลži el are o parte de rฤƒspundere, deoarece în calitate de ambasador trebuia sฤƒ aducฤƒ informaลฃii despre bonitatea firmei Transchem”, ne-a mai spus Tabฤƒrฤƒ. Parlamentarul crede cฤƒ Parchetul General va redeschide dosarul pentru a stabili participaลฃiile fiecฤƒruia dintre fฤƒptuitori.

DeลŸi i-am solicitat un punct de vedere prin consilierul sฤƒu, Mircea Geoanฤƒ nu ne-a trimis pânฤƒ la închiderea ediลฃiei nici un rฤƒspuns. 

Cum intervenea Voicu la poliลฃiลŸti

În transcrierile convorbirilor interceptate de DNA, Cฤƒtฤƒlin Voicu a explicat foarte clar cum pot poliลฃiลŸtii sฤƒ aranjeze dosare în aลŸa fel încât procurorul de la supraveghere sฤƒ închidฤƒ dosarul.

Voicu Cฤƒtฤƒlin: Nouฤƒzeci ลŸi nouฤƒ la sutฤƒ dintr-un dosar, colegule, ascultฤƒ ce spun eu… Sunt lucrate de poliลฃiลŸti… PoliลฃiลŸtii au ลŸi cârciumile, au ลŸi casele de c…, au ลŸi economicu’ în mânฤƒ, au ลŸi buticฤƒrii. Deci procuroru’ lucreazฤƒ prin mâna poliลฃistului, el supravegheazฤƒ dosaru’. Sunt foarte puลฃine cauze care le ia direct de la procuror…

Mazฤƒre Alexandru: Bine, am înลฃeles, dar…

Voicu Cฤƒtฤƒlin: ลži chiar dacฤƒ o ia de la procuror, unde lucreazฤƒ cu Poliลฃia Judiciarฤƒ…

Mazฤƒre Alexandru: Da. ลžtiu.

Voicu Cฤƒtฤƒlin: … Procurorii fac o p…! Sunt pe post de lemn.

Mazฤƒre Alexandru: Da’ la Parchet, acolo, pe la DNA, pe la Parchet. Pe acolo aveลฃi ลŸi niลŸte variante?

Voicu Cฤƒtฤƒlin: Peste tot! Domnule, ลฃi-am spus cฤƒ în decembrie 1989 am fost numit aghiotant al primului procuror general al României libere, când nu mai asculta nimeni de nimeni, ลŸi a funcลฃionat ’89, ’90, toatฤƒ perioada ลŸi toate relaลฃiile mele, am crescut cu ele odatฤƒ. Eu, tânฤƒr locotenent… (neinteligibil)

Mazฤƒre Alexandru: Am ลŸi eu o întrebare…

Voicu Cฤƒtฤƒlin: Da.

Mazฤƒre Alexandru: Eu pot sฤƒ obลฃin în speลฃฤƒ acuma niลŸte achitฤƒri?

Voicu Cฤƒtฤƒlin: Sigur cฤƒ da…

Mazฤƒre Alexandru: Cฤƒ tot om e ฤƒla… (neinteligibil)

Voicu Cฤƒtฤƒlin: Dom’ne, dacฤƒ eu ลฃi-am demonstrat cฤƒ în vremurile astea de restriลŸte sunt eu. ลži am, am un sistem în mânฤƒ pe telefoane ci… Telefoanele astea civile… Cum sฤƒ spun aลŸa? Am toatฤƒ România aici… Imagineazฤƒ-ลฃi ce va fi pe alea oficiale! Iartฤƒ-mฤƒ! Plus cฤƒ eu sunt un tip de calitate. Vanghelie mฤƒ ลŸtie de atâลฃia ani… Când am spus o treabฤƒ…

Cele mai citite

Michael Jordan, achiziศ›ie extravagantฤƒ! 70 de milioane de dolari pentru un nou avion privat

Legendarul baschetbalist Michael Jordan, cunoscut pentru stilul sฤƒu de viaศ›ฤƒ opulent, a plฤƒtit 70 de milioane de dolari pentru un avion privat personalizat. Michael Jordan,...

Un atac rusesc asupra oraศ™ului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni ศ™i a rฤƒnit alศ›i 18

Cel puลฃin trei civili au fost uciลŸi ลŸi alลฃi 18 au fost rฤƒniลฃi รฎntr-un atac cu rachete ลŸi drone explozive ruseลŸti lansat asupra oraลŸului...

Douฤƒ cutremure รฎn Romรขnia รฎn zona seismicฤƒ Vrancea. Un seism a avut intensitate de 4

Douฤƒ cutremure s-au produs, รฎn noaptea de marศ›i spre miercuri, รฎn judeลฃul Buzฤƒu, unul dintre ele avรขnd magnitudinea 4. La oraย 01:48:07, a avut loc un...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ