Potrivit presei iraniene, 29 de societăţi europene şi asiatice, dar nici una americană, au fost reţinute pentru participarea la viitoarele anunţuri de oferte pentru dezvoltarea zăcămintelor de petrol şi gaz din Iran.
Companiile petroliere se îndreaptă din nou spre această țară, la un an după intrarea efectivă în vigoare a ridicării sancţiunilor internaţionale, decretate în 2012 contra Republicii Islamice, pentru a o obliga să renunţe la programul său nuclear militar. Ministerul Petrolului de la Teheran a anunţat lansarea de oferte în 2017, dar nu a furnizat încă nici o dată.
Iranienii au ameliorat natura contractelor, pentru a face proiectele mai atractive şi mai benefice din punct de vedere financiar pentru companiile internaţionale. Când acordul nuclear semnat în iulie 2015 era în plină discuţie, firme petroliere străine au reluat discret relaţiile cu omologii lor iranieni. Deşi petrolul lor nu este de cea mai bună calitate şi necesită o importantă rafinare, ţara dispune de 9,3% din rezervele de brut.
În plus, Iranul deţine locul doi în rezervele de gaz ale planetei, după Rusia, în special datorită uriaşului zăcământ South Pars (Persia de Sud) pe care îl împarte cu Qatar în apele golfului Arabo-Persic. Trei companii – Shell, Gazprom şi Total, au semnat precontracte cu Iranul.
Iranienii au revenit rapid în jocul petrolier după ridicarea sancţiunilor, la începutul anului 2016, refuzând oferta Arabiei Saudite, care i-a cerut să participe la limitarea producţiei cerută de ceilalţi membri ai OPEC pentru a ridica preţul aurului negru. În final, Riadul a acceptat ca Iranul să fie exceptat.