Un american de origine coreeană a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în Coreea de Nord, pentru „acte ostile” faţă de regimul stalinist, a anunţat joi agenţia oficială KCNA, pe fondul unor puternice tensiuni diplomatice şi militare în peninsula coreeană, relatează AFP, conform Mediafax.
Pae Jun-ho, al cărui nume american este Kenneth Bae, a fost arestat pe 3 noiembrie în oraşul portuar Rason (nord-est), deşi deţinea viză turistică.
Potrivit presei sud-coreene, acest american de origine coreeană, în vârstă de 44 de ani, din conducerea unui tur-operator, călătorea împreună cu mai mulţi turişti, dintre care unul avea asupra un hard disk de calculator ce conţinea presupuse date sensibile.
„Curtea Supremă l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru această infracţiune”, a anunţat KCNA, principalul canal de difuzare a propagandei nord-coreene, fără să precizeze acuzaţiile formulate împotriva sa.
Agenţia a scris sâmbătă că acesta a „mărturisit infracţiuni de întreţinere a animozităţii împotriva Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC) şi tentativă de răsturnare” a regimului. „Acuzaţiile (reţinute împotriva sa) au fost susţinute cu probe”, potrivit agenţiei.
Washingtonul a cerut eliberarea sa imediată.
„Sănătatea fizică a cetăţenilor americani este o prioritate absolută pentru noi. Îndemnăm RPDC să îl elibereze pe Kenneth Bae imediat, din motive umanitare”, a declarat luni Patrick Ventrell, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Statele Unite urmăresc situaţia prin intermediul ambasadei Suediei la Phenian, care acţionează în contul lor „în subiecte implicând cetăţeni americani în Coreea de Nord”, deoarece Washingtonul nu dispune de o reprezentanţă diplomatică în această ţară.
Intervievat de AFP, un activist anti-Phenian de la Seul emite ipoteza potrivit căreia Pae Jun-ho a fost arestat după ce a fotografiat copii prezentând semne de malnutriţie, cu scopulde a mobiliza comunitatea internaţională în privinţa nevoilor Coreei de Nord de ajutor umanitar.
Potrivit unor oficiali americani, el ar putea să fie utilizat ca „monedă de schimb politic” într-un context de tensiuni puternice în peninsula coreeană, în urma celui de al treilea test nuclear, efectuat de Phenian în februarie, şi sancţiunilor adoptate de ONU ulterior.
„Contextul este destul de diferit de cele precedente în materie de luare de ostitici” între Coreea de Nord şi Statele Unite, relevă Yang Moo-jin, un profesor la Universitatea pentru Studii Nord-coreene din Seul.
„Situaţia diplomatică şi militară este atât de tensionată, încât Statele Unite nu ar trebui să îşi schimbe radical poziţia şi nici să propună reluarea dialogului cu Coreea de Nord doar pentru a-l salva pe acest individ”, a apreciat el.
Peninsula coreeană se confruntă cu tensiuni în urma lansării cu succes, în decembrie, a unei rachete cu rază lungă de acţiune, considerată de către Seul şi aliaţii săi un test de rachetă balistică, urmată de al treilea test nuclear, în februarie, şi de noi sancţiuni adoptate de ONU.
Phenianul proferează de atunci ameninţări cu lovituri şi un război nuclearşi a mobilizat lansatoare de rachete cu rază de acţiune variabilă în zona de coastă.
Mai mulţi americani au fost arestaţi şi eliberaţi, ulterior, în ultimii ani, în Coreea de Nord.
În 2011, Robert King, Emisarul Special al Statelor Unite pentru Drepturile Omului, a reuşit să obţină eliberarea lui Eddie Jun Yong-su, un om de afaceri californian arestat pentru activităţi de prozelitism religios.
În 2010, fostul preşedinte Jimmy Carter a obţinut eliberarea lui Aijalon Mahli Gomes, condamnat la opt ani de muncă forţată pentru că a pătruns fără autorizaţie pe teritoriul Coreei de Nord, dinspre China.
Cu un an înainte, Bill Clinton a contribuit la eliberarea a două jurnaliste ameriane, Laura Ling şi Euna Lee, arestate pentru trecerea frontierei dinspre China.