7.4 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialAmenzi fฤƒrฤƒ frontiere

Amenzi fฤƒrฤƒ frontiere

ลžoferii indisciplinaลฃi vor putea fi amendaลฃi mai uลŸor, indiferent de ลฃara în care încalcฤƒ regulile.

Nu mai puลฃin de 37.000 de ลŸoferi din state ale Uniunii Europene au rฤƒmas neamendaลฃi dupฤƒ ce au încฤƒlcat regulile de circulaลฃie pe teritoriul ลฃฤƒrii noastre. Informaลฃia a fost fฤƒcutฤƒ publicฤƒ de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, iar cifrele oficiale ale UE mai relevฤƒ faptul cฤƒ ลŸoferii aflaลฃi în strฤƒinฤƒtate reprezintฤƒ 5% din trafic, dar sunt responsabili pentru 15 procente din numฤƒrul de nereguli privind excesul de vitezฤƒ. Cei mai mulลฃi rฤƒmân nepedepsiลฃi, deoarece este imposibilฤƒ urmฤƒrirea lor dupฤƒ întoarcerea în ลฃara de origine.

De acum, însฤƒ, lucrurile s-ar putea schimba radical, o datฤƒ cu emiterea unei noi directive a Uniunii Europene, care va permite înfiinลฃarea unei reลฃele electronice pentru schimbul de date, care face posibilฤƒ transmiterea informaลฃiilor necesare între ลฃara în care s-a comis infracลฃiunea ลŸi cea în care este înregistrat automobilul. Dupฤƒ identificarea numelui ลŸi a adresei proprietarului, acestuia i se va trimite o înลŸtiinลฃare.

ลžeful Poliลฃiei Române, Lucian Diniลฃฤƒ, a explicat pentru România Liberฤƒ cฤƒ directiva reprezintฤƒ într-adevฤƒr un pas înainte, dar nu va fi uลŸor de aplicat, pentru cฤƒ statele UE nu au ajuns la un consens în ultimii patru ani. Piedica majorฤƒ ar fi fost întrebarea „Unde se trimit procesele verbale?”. În momentul de faลฃฤƒ, un ลŸofer din UE care încalcฤƒ regulile de circulaลฃie este amendat ca ลŸi unul român. Se schimbฤƒ însฤƒ lucrurile dacฤƒ ลŸoferul nu plฤƒteลŸte pe loc.

„E, atunci eu unde îi trimit procesul verbal? Cฤƒ n-are adresa trecutฤƒ nici pe buletin, nici pe permis. AลŸa aratฤƒ documentele de identificare din ลฃฤƒrile UE: fฤƒrฤƒ adresฤƒ. ลži atunci eu ce fac? Nu am posibilitatea sฤƒ-l execut”, spune ลŸeful Poliลฃiei Rutiere. Excepลฃie fac faptele mai grave, care se pedepsesc cu luarea permisului ลŸi a certificatului de înmatriculare, iar autoritฤƒลฃile solicitฤƒ datele ลŸoferului de la omologii din ลฃara acestuia de reลŸedinลฃฤƒ.

Românii, în schimb, sunt amendaลฃi mai uลŸor, pentru cฤƒ au adresa trecutฤƒ în buletin, spune ลŸeful de la Rutierฤƒ. Dacฤƒ nu plฤƒtesc, sunt ลŸi ei greu de urmฤƒrit, pentru cฤƒ nu e uลŸor sฤƒ execuลฃi silit un cetฤƒลฃean din altฤƒ ลฃarฤƒ. Printre abaterile vizate de prevederile directivei se numฤƒrฤƒ depฤƒลŸirea vitezei, neutilizarea centurii de siguranลฃฤƒ, nerespectarea culorii semaforului, conducerea în stare de ebrietate, utilizarea telefonului mobil în timpul condusului.

Directiva Uniunii Europene reprezintฤƒ un pas înainte, dar oficialii români se tem cฤƒ va fi mai greu de implementat la început.

Cele mai citite

Fii brand รฎntรขi la tine acasฤƒ

Flori rare, crescute cu greu, uneori la umbrฤƒ, deศ™i au nevoie de luminฤƒ ศ™i soare mult, produsele romรขneศ™ti sunt rara avis pe rafturile marilor...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ