1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialAmenzi de sute de miliarde contestate in instanta

Amenzi de sute de miliarde contestate in instanta

» Firmele sanctionate de diverse institutii ale statului "uita" sa plateasca in termenul legal sau contesta in instanta decizia autoritatilor.

» 98% din agentii depistati ca nu opereaza in casele de marcat risca amenzi de peste 100 de milioane sau chiar suspendarea activitatii, motiv pentru care apeleaza la instante.

 

Activitatea firmelor din judetul Constanta este frecvent controlata de reprezentantii diverselor institutii regionale, scopul acestora fiind de a verifica daca acesti agenti economici respecta legea. In functie de domeniul de activitate al societatii, de natura sesizarii primite sau de obiectul verificarii, aceste controale pot fi efectuate de inspectori de la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca), OPC (Oficiul de Protectie a Consumatorului), Garda Financiara, ASP (Autoritatea de Sanatate Publica) sau DSV (Directia Sanitar-Veterinara). Dintre zecile de mii de firme, cel putin 30% au fost in ultimii ani depistate cu diverse nereguli, sanctionate cu amenzi sau chiar cu suspendarea activitatii. Sanctiunile prevazute de lege sunt, in cazurile grave, extrem de mari, ajungand chiar la sute de milioane sau miliarde de lei. Se dispune aplicarea amenzilor, insa problema este ca multi dintre agentii vinovati nu platesc, ei preferand fie sa ignore sanctiunea si sa amane la nesfarsit plata, fie sa conteste in instanta masura luata de autoritati.

Sanctiuni cu duiumul doar pe hartie
Reprezentantii institutiilor abilitate sa controleze activitatea firmelor au recunoscut faptul ca aplicarea amenzilor nu este intotdeauna urmata de plata acestora. "O mare problema intampinam in cazul agentilor depistati ca nu opereaza in casele de marcat. Sanctiunea prevazuta de lege este amenda intre 80 si 140 de milioane sau chiar suspendarea activitatii. Firmele vinovate refuza insa sa plateasca si aproximativ 98% dintre ele contesta in instanta de judecata sanctiunile dictate de noi", a declarat Cristian Radu, directorul Garzii Financiare Constanta. Restul societatilor amendate de Garda, pentru alte ilegalitati decat cele privind casele de marcat, contesta de asemenea sanctiunile, dar intr-un procent mult mai mic, de "numai" 20%. Potrivit celor de la Garda Financiara, daca nu exista contestatie la amenda, dar aceasta nu este achitata, se trece la executare silita. Dupa expirarea termenului legal de 15 zile, dosarul ajunge la Administratia Financiara, unde este alcatuit cazierul fiscal al societatii vinovate, iar aceasta trece la recuperarea debitului creat. Inspectorii au foarte mult de lucru in aceasta perioada, echipele institutiei lucrand si cate 20 de ore pe zi. Litoralul este invadat de firme din intreaga tara, astfel ca multe  dintre amenzi se dau unor societati "straine" de Constanta. In cazul acestora, recuperarea debitului provenit din amenda se face cu ajutorul administratiilor financiare din zona in care firma vinovata isi are sediul.

Codul Muncii, ignorat de societati
Aceeasi procedura este urmata si de cei de la ITM Constanta, care le aplica amenzi agentilor ce nu respecta prevederile Codului Muncii. Inspectorii ITM aplica sanctiuni pentru activitate derulata fara autorizatie, pentru munca la negru sau nereguli legate de contractele individuale si colective de munca etc. Sanctiuni usturatoare se dau in cazul muncii la negru, un fenomen care in judetul nostru este la un pas de a scapa de sub control, cu precadere in sezonul estival. Legea spune ca amenda pentru munca la negru este de 1500 RON pentru fiecare persoana depistata ca lucreaza fara contract legal. Sanctiunea poate fi de numai 750 RON daca se achita in termen de 48 de ore de la incheierea procesului-verbal de constatare. Cuantumul total al "pedepsei" primite de o societate poate fi de zeci sau sute de milioane, pentru ca multe firme folosesc zeci de persoane fara contract legal. Multi dintre agentii sanctionati pe hartie prefera sa plateasca abia peste un an, cand amenda vine sub forma unei majorari de impozit de la Administratia Financiara. Administratorii nu se tem de "pedeapsa", cateva milioane primite doar pe hartie nefiind de natura sa ii sperie. Fie ca amana plata, fie ca fac contestatie in instanta, administratorii firmelor vinovate profita astfel de lacunele sistemului, care amendeaza usor dar obtine greu banii din aceste sanctiuni.

» Rau-platnici
"Institutia noastra se confrunta periodic cu astfel de situatii in care agentii economici refuza sa plateasca amenzile primite. Potrivit legii, platesc doar jumatate din sanctiune in termen de 48 de ore de la constatarea neregulilor sau au termen de 15 zile pentru achitarea amenzii integrale prevazute in procesul-verbal. Multi agenti nu platesc insa nici in 48 de ore, nici in 15 si nici nu fac contestatie, pentru ca articolele de lege nu lasa loc de interpretare. Astfel, se trece la executarea silita, noi trimitem dosarele la Administratia Financiara si aceasta continua «urmarirea» rau-platnicului."
Florentina Visan, purtator de cuvant ITM

Cele mai citite

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă