22.8 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialAmenzi ca la politie si compostoare electronice

Amenzi ca la politie si compostoare electronice

Vremuri grele pentru constantenii care nu isi platesc biletul in autobuze si tramvaie. Incepand cu data de 1 februarie, Regia Autonoma de Transport in Comun Constanta va fiscaliza amenzile emise. Cu alte cuvinte, cine vrea sa mearga pe gratis va da socoteala Fiscului.

RATC nu are posibilitati de a lupta cu contravenientii, decat prin Corpul de Control infiintat in cadrul institutiei. Cu toate acestea, calatorii nu se mai sperie de amenzile primite. Exista cazuri de constanteni care se plimba numai cu… buletinul. Reprezentantii regiei au dat-o ca exemplu pe Damaschin Roxana, care a acumulat pana acum sapte amenzi, fara sa plateasca nici macar un leu. Din aceasta cauza, dupa consultari cu reprezentantii Consiliului Local si ai Primariei, conducerea regiei a luat hotararea sa fiscalizeze amenzile. Incepand cu data de 1 februarie, celor care circula fara bilet sau abonament li se va intocmi un proces-verbal de constatare si sanctionare, amenda fiind cuprinsa intre 500.000 si un milion de lei vechi. Aceasta poate fi achitata in 48 de ore, la jumatate din cuantum. In caz contrar, procesul-verbal merge la organul fiscal spre urmarire. Astfel, atunci cand contravenientul va dori sa-si achite impozitele locale sau va avea nevoie de o hartie de la Fisc, va fi obligat sa-si plateasca si amenda RATC, dupa modelul amenzilor de circulatie.

Banii ajung la bugetul local

Sumele incasate din procesele-verbale nu intra in vistieria RATC, ci ajung la bugetul local. „Telul nostru este sa-i convingem pe oameni sa-si cumpere bilete si abonamente, pentru ca numai asa vom avea bani pentru investitii”, spune Dumitru Coiciu, directorul general al regiei. RATC va castiga bani in masura in care lumea isi va cumpara bilete. „Acum cativa ani, procentul celor care calatoreau fraudulos pe mijloacele de transport in comun era de aproximativ 40. In prezent, el se ridica la 20%, iar noi speram ca, dupa fiscalizarea amenzilor, sa se ajunga la maximum 10%”, spune Dumitru Coiciu. Acesta a precizat ca in state civilizate din Europa Occidentala masurile coercitive ajung pana la munca in folosul comunitatii sau chiar inchisoare. „Metodele coercitive sunt cele care apara sistemul”, a conchis directorul RATC.

Dispar motivele de nemultumire

RATC pregateste si surprize mai placute clientilor sai. Incepand din acest sezon estival se va introduce un sistem electronic de ticketing. Aceasta inseamna ca autobuzele vor fi dotate cu cate trei compostoare electronice, legate la un computer de bord. Masura este necesara in primul rand pentru a eliminia scandalurile iscate din cauza ca, in prezent, clientii se plang de faptul ca biletele nu sunt compostate corect.
In al doilea rand, dupa colectarea datelor furnizate de computer, se va sti exact care este fluxul de calatori pe toate intervalele orare, astfel incat sa se optimizeze cu exactitate traseele mijloacelor de transport in comun. Biletul va fi acelasi, dar va fi tiparit pe hartie termica.

Ecrane „touch-screen”

Pentru inceput, compostoarele electronice vor fi introduse pe 20 de autobuze care vor circula pe liniile 40 si 41, aceasta din urma avand un caracter estival. Programul gandit de conducerea RATC are inca trei etape: introducerea compostoarelor pe toate liniile de transport in comun din municipiul Constanta, montarea a 15-20 de automate pentru vandut bilete si, in final, introducerea cartelelor electronice. Ultima etapa va fi finalizata peste aproximativ trei ani, atat din cauza costurilor ridicate, cat si din cauza faptului ca este un proiect mai greu de asimilat. In ceea ce priveste automatele de bilete, Dumitru Coiciu a precizat ca ele vor functiona si ca centre informationale, dotate cu „touch-screen”-uri, unde turistii, dar si constantenii, vor putea gasi date despre traseele mijloacelor de transport in comun, dar si despre obiectivele turistice. Costul pentru implementarea primei etape este de 35.000 de euro, fondurile fiind suportate din bugetul propriu al RATC.

Pretul biletelor, neschimbat in 2006

Dumitru Coiciu a mai dat o veste buna constantenilor: in acest an, pretul biletelor si abonamentelor va ramane neschimbat. In Constanta, o calatorie costa 12.000 de lei, ceea ce situeaza orasul nostru la mijlocul unui clasament al costurilor pe toata tara. Aici insa pretul reflecta calitatea, 145 de mijloace de transport in comun fiind noi. „Din pacate, multe din investitiile planificate nu s-au mai facut, din lipsa banilor”, a conchis Dumitru Coiciu.

Cele mai citite

Veteran de rฤƒzboi รฎn vรขrstฤƒ de 96 de ani, vizitat de ministrul Apฤƒrฤƒrii ศ™i ambasadoarea Statelor Unite รฎn Romรขnia

Ministrul apฤƒrฤƒrii naศ›ionale, Angel Tรฎlvฤƒr, ศ™i ambasadoarea Statelor Unite รฎn Romรขnia, Kathleen Kavalec, l-au vizitat luni, 7 octombrie, pe generalul-maior รฎn retragere Gheorghe Cฤƒlin,...

Jonathan Tah, ศ›intฤƒ principalฤƒ! Bayern ศ™i Barcelona se bat pentru semnฤƒtura germanului

Barca ศ™i Bayern Munchen se luptฤƒ pentru semnฤƒtura fundaศ™ului campioanei Leverkusen. Jonathan Tah, unul dintre cei mai apreciaศ›i fundaศ™i centrali ai fotbalului german, este tot...

Romรขn condamnat la 11 ani ลŸi ลŸase luni de รฎnchisoare, adus รฎn ศ›arฤƒ din Italia

Un bฤƒrbat dat รฎn urmฤƒrire internaลฃionalฤƒ, dupฤƒ ce a fost condamnat la 11 ani ลŸi ลŸase luni de รฎnchisoare pentru trafic de persoane, a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ