Un raport difuzat ieri de Oxford Research Group arata ca razboiul impotriva terorismului creeaza mai multe probleme decat solutii.
Intitulat „Raspunsuri globale la amenintarile globale: securitate sustinuta pentru secolul XXI”, documentul semnaleaza ca, „in loc sa scada, riscul unor atacuri de genul celor de la New York, Madrid sau Londra a crescut”. In opinia grupului de reflectie din sanul prestigioasei universitati britanice, actuala strategie consuma sute de miliarde de dolari, creand mai multi adepti si sustinatori ai terorismului decat cei pe care reuseste sa-i elimine si deturneaza atentia de la alte amenintari asimetrice la adresa securitatii mondiale, „mai serioase, mai durabile si mai distructive”. Acestea ar fi legate de resursele naturale si energetice, schimbarile climatice ori inarmarea nucleara.
Bazandu-se pe un studiu efectuat timp de 18 luni, raportul sustine ca rezultatele campaniilor antiteroriste din Afganistan si Irak sunt nesemnificative si ca s-ar impune „o schimbare a politicii in urmatorii cinci ani” pentru a se opri aparitia unei instabilitati majore in lume la orizontul anilor 2050. Din tonul raportului se poate deduce ca schimbarea politica recomandabila ar consta in abandonarea razboiului impotriva terorismului si retragerea din Irak si Afganistan. Altfel spus, revenirea la o situatie asemanatoare cu cea dinaintea atentatelor din 11 septembrie 2001. Intrebarea care se pune este daca asa ceva (mai) este posibil.
Aparut in secolul XIX, terorismul a detonat un razboi mondial in secolul XX si probabil nu va putea fi eradicat nici in secolul XXI. Teroristi vor exista fie ca trupele americane mai raman in Irak inca 10 ani, fie ca se vor retrage maine. Marea problema este armamentul la care au acces. Daca la New York, Madrid sau Londra s-ar fi folosit in atentate bombe atomice, atunci raportul Oxford Research Group probabil ca n-ar mai fi fost scris. Si, in conditiile unui dezastru nuclear cu milioane de victime, nici nu s-ar mai vorbi despre invingatori sau invinsi, despre o strategie sau alta. Prezenta militara americana in Orientul Mijlociu ii infurie, e drept, pe fundamentalisti si, intr-adevar, poate determina o crestere a numarului de teroristi in lumea araba, dar in acelasi timp constituie un factor de descurajare nucleara in regiune. In schimb, o retragere in acest moment, desi fara indoiala ar fi salutata ca un eveniment major, ar prezenta mari riscuri. In haosul din Irak, ca intr-o imensa retorta, oamenii lui Osama ar reusi sa implineasca visul lui Saddam: o arma de distrugere in masa.