Dormitorul este în esenţă o încăpere personală şi intimă, unde fiecare dintre noi caută să se elibereze de problemele zilnice şi de griji pentru a avea o odihnă cât mai uşoară şi clipe de relaxare cât mai plăcute.
Şi pentru ca sanctuarul nostru de recreere să ne asigure toate aceste lucruri, este necesar ceva mai mult decât un pat confortabil şi linişte. Pentru a avea un somn dulce şi momente de destindere care să ne încarce cu energie pentru a doua zi, trebuie să ne creăm în dormitor o atmosfera propice. În acest scop, trebuie să ne concentrăm atenţia asupra componentelor de decor menite să contureze şi să întreţină o ambianţă caldă şi intimă, care să ne întărească senzaţia de confort. Este ştiut faptul că principalele elemente responsabile în definirea atmosferei sunt culorile şi lumina. Aşa că, pentru a obţine un decor „prietenos” în dormitorul nostru trebuie să alegem în primul rând o gamă cromatică odihnitoare. Tonurile reci au acest efect, aşa că nu vă sfiiţi să utilizaţi nuanţe de gri sau albastru. În ceea ce priveşte lumina, pentru o atmosferă cât mai reconfortantă, este recomandat să recurgem la un sistem de iluminare mixt, care să ne ofere lumină ambientală şi indirectă. Foarte odihnitoare, aceste tipuri de iluminat vor „încălzi” decorul şi vor crea o ambianţă propice visării. Un lampadar, două veioze sau câteva aplice vor schimba complet perspectiva asupra încăperii datorită luminii diafane pe care o răspândesc. Şi spoturile sau tuburile de neon ascunse în scafe sau mobilier vor avea acelaşi efect.
Pentru a întreţine atmosfera obţinută cu ajutorul luminii şi al culorii trebuie să fim atenţi la finisajele, materialele şi texturile pe care le alegem pentru amenajarea dormitorului.
Texturile şi materialele naturale vor încălzi decorul. Aşternuturi de pat din bumbac, mătase sau in vor da un aspect confortabil patului şi se vor dovedi a fi şi foarte plăcute la atingere. O notă intimă o vor da şi pernuţele decorative, cuverturile şi eşarfele pentru pat. Acelaşi lucru este valabil şi pentru restul accesoriilor textile. Perdelele, draperiile şi covoarele pufoase se vor dovedi o alegere inspirată pentru a contura un decor primitor în dormitorul dumneavoastră.
Regula se aplică şi în ceea ce priveşte mobilierul şi pardoseala, care trebuie să evite finisaje reci şi materiale precum metalul, sticla şi plăcile ceramice. Acoperiţi podeaua cu parchet din lemn sau, eventual, laminat ce imită esenţele naturale, sau chiar cu duşumea pentru un aspect cât mai apropiat de natură. Alegeţi corpuri de mobilier din lemn masiv sau din materiale alternative care să nu aibă un aspect artificial. Şi în cazul acestora trebuie să optaţi pentru culori şi esenţe calde, ocolind finisajele de culori închise, gen wenge sau palisandru.
De mare ajutor în demersul nostru se vor dovedi şi obiectele personale: suveniruri, fotografii şi lucruri dragi care să amplifice senzaţia de intimitate şi confort a dormitorului. Plantele şi florile naturale au rolul de a umaniza decorul şi de a crea o atmosferă caldă şi primitoare, aşa că nu vă sfiiţi să le folosiţi în cadrul amenajării, profitând de acestă ocazie şi pentru a alege glastre, ghivece şi coşuleţe care să introducă un strop de culoare şi energie în încăpere.
Acesorii retro-şic pentru o atmosferă casual
Decorul dormitorului din imagini se remarcă în primul rând prin atmos¬feră. Obiectele prezente în cadrul amenajării, cromatica şi spaţiul în sine induc o ambianţă caldă şi romantică. Peretele amplu vitrat al dormitorului are un rol important în acest sens, lumina naturală care invadează încăperea fiind responsabilă de atmosfera boemă a interiorului.
Notele aparte ale decorului sunt date de accesoriile textile semnate KA International, care reprezintă şi pata de culoare a amenajării, dar şi de micile detalii. Cărţile vechi, frumos legate în coperte de piele, vesela fină de pe măsuţă şi manechinul parcă recuperat dintr-o veche croitorie de lux sunt responsabile de aerul retro chic al încăperii. Toate elementele prezente în cadrul decorului sunt atent alese şi îmbinate pentu a obţine look-ul perfect, păstrând totodată un aer casual.
Efectul culorilor
Acest dormitor matrimonial a fost gândit special pentru confortul celor doi destinatari, aşa că designerul Alexandra Zabunov (tel.: 0722-662.443) a optat pentru culori reci, pentru că sunt mai odihnitoare. Peretele din spatele patului a fost vopsit într-o nuan¬ţă mai închisă şi a fost decorat cu un tablou supradimensionat, încadrat de „o ramă” creeată cu ajutorul vopselei. Mobilierul din dormitor a fost achiziţionat de la IKEA, singura piesă realizată la comandă fiind dressingul încastrat, realizat după designul Alexandrei. Pentru a suplimenta spaţiul de depozitare s-au alăturat două comode, care corespund cormatic cu peretele pe care este amplasat.
Accente cromatice
Arhitecta Alina Alecu (tel.: 0722-518.518) a dorit ca amploarea spaţiului să nu fie amputată prin excesul de mobilier sau culori închise. Prin urmare a păstrat pereţii şi a recurs la tablouri realizate la comandă de Simona Pascal după indicaţiile arhitectei. Tablourile şi textilele au reprezentat „instrumentele” ideale de a înveseli spaţiul prin cromatica lor vie, utilizată ca accent. O idee pe care o puteţi prelua, dacă încăperea este suficient de mare, este aceea de a borda dormitorul cu corpuri joase de mobilier care nu încarcă interiorul, dar asigură extra-spaţiu de depozitare. Accentele cromatice au fost asigurate de tablouri şi materialele textile.
Look urban
Un decor contemporan, sofisticat şi totuşi foarte relaxat! Asta ne propun designerii de la Berloni prin intermediul amenajării din imagini. Mobilierul ultra-modern, cu linii minimaliste, se subscrie lifestyle-ului actual, oferind funcţionalitate şi stil. Patul este tapiţat cu piele naturală de culoare închisă şi dispune de un spaţiu de stocare foarte util pentru aşternuturi şi pături. Comoda şi noptierele fac parte din aceeaşi gamă şi propun muchii rotunjite, opuse liniilor drepte, ce se regăsesc la pat şi la măsuţa de inspiraţie japoneză.
Clasic reinterpretat
Un dormitor poate căpăta personalitate prin intermediul obiectelor cu semnificaţie. În cazul de faţă, consolele utilizate pe post de noptiere sunt recuperate dintr-o locuinţă demolată şi recondiţionate. Decorul dormitorului a fost conturat mixând elemente clasice (ca noptierele şi tabloul semnat Ecaterina Delighioz) cu unele moderne, precum corpurile de iluminat de la Zara şi tapetul Colefax & Fowler. Acestea din urmă redau forme şi modele clasice, reinterpretate într-o variantă actuală.
Întreabă un specialist
Cum trebuie tratat decorul unui dormitor?
Dormitorul este spaţiul cel mai intim al căminului. Ideal ar fi ca fiecare să şi-l poată personaliza după nevoile proprii în materie de confort emoţional.
Ce putem face ca să aibă un aer personal?
În general, la noi, camerele de dormit nu sunt spaţioase, iar acest lucru face să scadă gama de posibilităţi de amenajare şi decorare. Nelăsând în plan secund utilul, putem folosi un set de reguli de bun simţ: evitaţi multitudinea de culori vii sau texturi contrastante (acestea trebuie să relaxeze, nu să agite), alegeţi materiale calde pentru finisaje şi, nu apelaţi la des-întâlnitele stucaturi din gips (cele delicate sunt dificil de executat, costă în plus, strâng praf). Personalitatea unui dormitor poate fi pusă în valoare cu tapet textil în loc de zugraveală şi corpuri de iluminat de bună calitate.
Cum obţinem confortul?
Confortul este destul de relativ – unii simt nevoia să aibă în imedia¬ta apropiere materiale naturale, alţii îşi doresc texturi plăcute la atingere. Fiecare trebuie să ţină cont de nevoile sale pentru a se simţi bine în camera unde doarme – eu am nevoie într-o cameră de dormit de o pardoseală din lemn peste care aş adăuga, în zonele unde iau contact cu solul mai des, un covor (mochetă) gros cu o textură moale (în dreptul patului sau al fotoliului). Pătrunderea luminii prea puternice dimineaţa poate fi filtrată de un set de jaluzele veneţiene sau de o perdea fină din material subţire. Draperiile sunt, în opinia mea, un accesoriu care blochează în întregime lumina şi sunt greu de întreţinut.
Arh. Radu Negoiţă, tel.: 0742.426.685