17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Japoniei a evocat momentele Revolutiei de la Timisoara

Ambasadorul Japoniei a evocat momentele Revolutiei de la Timisoara

Ambasadorul nipon in Romania, Kanji Tsushima, aflat la Timisoara la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a lua parte la manifestarile prilejuite de „Zilele culturii japoneze”, a rememorat cateva momente ale Revolutiei declansate in decembrie 1989 in capitala Banatului mai putin cunoscute publicului larg. Inaltul oaspete le-a poves-tit studentilor de la Universitatea de Vest (UV), gazda evenimentului, ca unica reprezentanta diplomatica din tara care si-a trimis in acele momente fierbinti atasati in orasul de pe Bega a fost Ambasada Japoniei.
„In data de 18 decembrie 1989 am aflat ceea ce se intampla la Timisoara. La acea vreme eu eram consulul Japoniei la Ambasada din Bucuresti. Noi am fost singurii care am trimis un atasat militar si unul pe probleme politice la Timisoara. Lucruri asemanatoare au incercat si englezii si germanii, insa lor nu le-a fost aprobata cererea de a-si trimite oameni”, a spus Kanji Tsushima.
Oficialul strain a mai afirmat ca japonezii au reusit sa vada si sa filmeze ce se intampla la Timisoara si au trimis la Tokio caseta video cu evenimentele. „De la noi s-au raspandit in toata lumea stirile despre Revolutia din Timisoara”, a mai spus Tsushima.
Totodata, ambasadorul Japoniei a mai dorit sa sublinieze ca incepand cu acel moment legaturile dintre capitala Banatului si oficialii niponi au devenit mult mai stranse, dovada evenimentul cultural derulat la UV. In cadrul „Zilelor culturii japoneze” timisorenii au avut prilejul de a invata „shodo” (caligrafie), „ikebana” (arta aranjamentelor florale), „origami” (arta impaturirii hartiei), dar si bucatarie traditionala, direct de la profesorii niponi care predau limba japoneza la Universitatea de Vest.
Un moment aparte al manifestarii l-au constituit demonstratiile de arte martiale, precum si recitalurile de muzica la instrumente traditionale japoneze. „Sper sa se mai organizeze si la anul, deoarece evenimentul este un bun prilej pentru a afla mai multe lucruri despre Japonia, o tara fascinanta cu o traditie impresionanta”, a declarat unul dintre participantii la manifestare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă