Italia, un veritabil muzeu în aer liber, este destinaţia de călătorie a unui mare număr de turişti din întreaga lume.
Extraordinara varietate de peisaje, cultura, gastronomia, istoria, arhitectura şi designul reprezintă domenii în care Italia ocupă primele locuri în materie de interes public. Istoria ţării noastre şi cea a Italiei au mai multe elemente în comun.
Cum caracterizaţi această legătură de latinitate dintre cele două ţări?
M.C.: Originea latină comună a celor două naţiuni reprezintă cu siguranţă un liant extraordinar. Chiar şi rădăcina numelui „România” indică foarte clar această legătură şi sentimentele de caldă prietenie cu care am fost întâmpinat în timpul mandatului meu în ţara dvs. Un exemplu notabil este şi faptul că în mai multe oraşe din România se găsesc monumente ce reprezintă faimoasa Lupoaică (Lupa Capitolina). Anul trecut, entuziasmul manifestat în timpul vizitei primarului Romei, domnul Gianni Alemanno, a surprins în mod pozitiv atât ambasada, cât şi delegaţia care l-a însoţit în timpul deplasării în România.
Există un mare număr de cetăţeni italieni în România. Cum caracterizaţi viaţa lor aici, felul în care sunt ancoraţi în realitate?
M.C.: Cetăţenii italieni din România sunt oameni de afaceri. Cu siguranţă că trăiesc experienţa românească în funcţie de priorităţile lor economice şi călătoresc foarte des între Italia şi România. Absolut toţi sunt foarte mulţumiţi de felul în care sunt trataţi în ţara dvs. şi sunt foarte bine integraţi în societatea românească. De asemenea, men¬ţionez că există şi o minoritate etnică de origine italiană care a venit la sfârşitul secolului XIX, care şi în prezent este foarte legată de originile sale. Comunităţile sunt concentrate în anumite zone din Delta Dunării, în Moldova şi în interiorul ţării.
Câteva cuvinte despre viaţa de expat în România, comunităţi, locuri de întâlnire, felul în care petrec timpul liber.
M.C.: Datorită faptului că marea majoritate a cetăţenilor italieni aflaţi în România sunt oameni de afaceri au foarte puţin timp liber la dispoziţie. De cele mai multe ori au loc reuniuni în cadrul unor hoteluri sau în restaurante cu specific italian. Cele mai apreciate sunt reuniunile în aer liber, în mijlocul parcurilor sau al grădinilor aflate în orice oraş al ţării. Bucureştiul este un oraş cu o foarte bogată viaţă culturală. Concerte, spectacole, piese de teatru, operă, balet, toate acestea sunt frecventate de toţi cetăţenii străini.
De cât timp sunteţi în România?
M.C.: Am ajuns în România în august 2008. Sunt impresionat de cultura românească, de varietatea peisajului, şi de fiecare dată când pot călătoresc atât în interes de serviciu, cât şi ca simplu turist. Astfel am putut să înţeleg adevărata complexitate a culturii române, tradiţia, valorile autentice, din păcate puţin cunoscute în afara ţării.
Ce anume v-a impresionat aici, mă refer la peisaje, muzee, viaţa artistică?
M.C. Din punct de vedere al peisajelor, cu siguranţă Delta Dunării este foarte spectaculoasă, o adevărată oază de frumuseţe naturală. Foarte interesante sunt şi cele din Transilvania, Munţii Carpaţi sau spaţiul rural românesc în general.
În Capitală mă relaxez în parcurile şi grădinile oraşului, vizitez muzee şi expoziţii, în general cele organizate de Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Ţăranului Român sau Muzeul Satului. Consider că Bucureştiul este o adevărată metropolă europeană, din punct de vedere cultural-artistic. Am avut ocazia să merg la numeroase manifestări de înalt nivel susţinute de staruri internaţionale sau din Italia.
În materie de gastronomie, aveţi un loc preferat în Bucureşti şi de ce?
M.C.: Este evident că ambasadorul Italiei trebuie să frecventeze restaurantele italieneşti, iar în România există destul de multe. Apreciez foarte mult şi bucătăria românească, îmi plac în mod deosebit atmosfera şi berea de la Carul cu Bere, apreciez ambientul de la Vatra, sau reţetele tradiţionale de la Burebista ori Jariştea. Există însă şi alte locuri de înalt rafinament gastronomic, atât la Bucureşti, cât şi în întreaga ţară.
Cum se sărbătoreşte Ziua Naţională a Italiei în România, program cultural, festivaluri, concerte etc.?
M.C.: Şi anul acesta ne-am dorit să organizăm, cu ocazia Zilei Naţionale, un Festival Italian care să cuprindă manifestări culturale, literare, comerciale sau gastronomice. Website-ul www.festivalitalian.ro conţine informaţii complete despre aceste evenimente. De asemenea, consultând şi site-ul Ambasadei, www.ambbucarest.esteri.it, veţi putea avea informaţii suplimentare.
Vă reamintesc faptul că în acest an sărbătorim 150 de ani de la unificarea Italiei, iar în timpul sărbătoririi oficiale din 2 iunie, ca şi în alţi ani, acestui eveniment îi vor fi dedicate manifestări speciale.
Ce obiective recomandaţi turistului italian în România şi de ce?
M.C. Cu siguranţă Delta Dunării, apoi munţii, Parcul Naţional din Retezat, mânăstirile din Bucovina, oraşe precum Sibiu, Braşov sau Sighişoara. Motivele sunt lesne de ghicit, sunt locuri ce păstrează o atmosferă românească autentică şi nu sunt foarte aglomerate, chiar şi în sezonul de vacanţe. Îi sfătuiesc pe conaţionalii mei să aprecieze la adevărata valoare frumuseţile acestei ţări, costumele naţionale, tradiţiile, obiceiurile. Dacă autorităţile competente vor facilita legăturile aeriene, stradale şi feroviare, sunt sigur că turismul italian va reprezenta o resursă fundamentală pentru România, aşa cum se întâmplă deja în ţări vecine, precum Grecia, Turcia sau ţările fostei Iugoslavia.